Italialaiskirjailija Dario Fo on kuollut. Hän oli 90-vuotias.
Poliittisista satiireistaan tunnettu Fo sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1997, mutta hän oli paljon muutakin kuin kirjailija. Häntä voi huoletta kuvata todelliseksi renessanssi-ihmiseksi, sillä hän oli kirjalijanuransa lisäksi teatteriohjaaja, näyttelijä, lavastaja, laulaja ja poliittinen aktivisti, jonka terävässä kritiikissä oli aina mukana myös nauru.
Hän työskenteli useita kertoja ohjaajana myös Suomessa. Hän ohjasi teatterikappaleita useisiin suomalaisteattereihin ja opperaa Kansallisoopperan lavalle.
Satiirin lahja perheeltä ja kansalta
Fo syntyi vuonna 1926 San Gianossa ja sai verenperintönään sekä sosialismin aatteen että rakkauden teatteriin ja kirjallisuuteen. Asemamestari-isä oli poliittisesti aktiivinen harrastelijateatterin näyttelijä, ja äidiltään Fo peri rikkaan mielikuvituksen ja kirjoittamisen innon.
Kaupustelijana kiertäneeltä isoisältään ja piazzoilla aikaa viettäneeltä kansalta Fo sai poliittisen satiirin lahjan, jota hän sittemmin hyödynsi koko uransa ajan.
Kun olin vasta pieni poika, opin tietämättäni ironisten tarinoiden kertomisen taidon. Dario Fo
Fo lähti nuorukaisena Milanoon opiskelemaan taidetta ja myöhemmin arkkitehtuuria. Toisen maailmansodan jälkeen Fo kiinnostui myös teatterilavastuksesta ja alkoi samaan aikaan improvisoida monologeja.
Arkkitehtuuri vaihtui teatteriin
Italialainen teatteri eli sodan jälkeen kuohuvia vuosia ja Fosta tuli intohimoinen teatterin ystävä. Fo muisti lapsuutensa tavernojen tarinat ja alkoi viihdyttää niillä teatterin parista saamiensa ystävien piiriä.
Hänen omaperäinen näkemyksensä Raamatun Kainin ja Abelin tarinansa teki vaikutuksen teatterinjohtaja Franco Parentiin, joka pyysi häntä liittymään seurueeseensa.
Komedialla voin etsiä asioiden syvintä olemusta. Dario Fo
Arkkitehtuuri sai pian jäädä ja täysipäiväinen ura monipuolisena taitelijana kirjallisuuden ja teatterin parissa alkoi. Sitä kesti hänen kuolemaansa saakka.
Dario Fon yksityiskohtainen elämäntarina on luettavissa englanniksi Nobel-komitean verkkosivulta.