YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon johtokunta on hyväksynyt Jerusalem-päätöslauselman, jonka luonnoksen vuoksi Israel ja Yhdysvallat ilmoittivat viime viikolla lopettavansa Unescon rahoituksen.
Israelin mielestä päätöslauselma kiistää juutalaisten pitkät historialliset yhteydet palestiinalaisalueisiin kuuluvan Itä-Jerusalemin pyhiin paikkoihin. Israelia suututtaa myös se, että arabimaiden esittämässä päätöslauselmassa puhutaan miehitetystä Palestiinasta.
Muslimien Jalo turvapaikka on juutalaisille Temppelivuori.
Suurin kiista koskee sitä, että päätöslauselmassa käytetään sekä muslimeille että juutalaisille pyhästä Jerusalemin vanhankaupungin kukkulasta vain arabiankielistä nimeä al-Haram al-Sharif, "jalo turvapaikka". Juutalaisille se on nimeltään Temppelivuori.
– Ellei Israelilla katsota olevan yhteyttä Temppelivuoreen ja Itkumuuriin, voisi yhtä hyvin sanoa, ettei Kiinalla ole mitään tekemistä Kiinan muurin tai Egyptillä pyramidien kanssa, suomi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu viime viikolla.
Päätöslauselma ei ole sinänsä uusi, vaan Unesco en ennenkin tuominnut Israelin rajoitukset arabien pääsylle kukkulalle, jolla sijaitsee muslimien pyhimpiin moskeijoihin kuuluva al-Aqsa. Lisäksi Unesco on arvostellut Israelia poliisien ja sotilaiden kovista otteista.
Myös Japani suuttui Unescoon
Yhdysvallat on ennenkin jäädyttänyt jäsenmaksunsa Unescolle palestiinalaiskysymyksen vuoksi. Rahoitus katkaistiin myös vuonna 2011, kun Unesco hyväksyi palestiinalaisalueet järjestön jäseneksi.
Yhdysvaltain päätös tietää isoa lovea Unescon tuloihin, sillä järjestön budjetista 22 prosenttia tulee Yhdysvalloilta.
Samaan aikaan myös Japani päättänyt jättää tämän vuoden maksut maksamatta, koska ei ole vakuuttunut siitä, että Unesco täyttää ydintehtäväänsä eli jäsenten välisen luottamuksen lisäämistä.
Varsinaiseksi syyksi epäillään sitä, että Unesco otti viime vuonna Maailman muisti -luetteloonsa Nanjingin verilöylyn asiakirjat. Japanin joukot teurastivat Nanjingissa vuonna 1937 jopa 300 000 kiinalaista.