Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91570

Eläinlääkäri kaipaa maalaisjärkeä: Lemmikin paikka on arvoasteikon viimeisenä

$
0
0

Rakas lemmikki on monessa perheessä "hän", joka nukkuu isäntäväen sängyssä, saa parasta mahdollista ravintoa ja jota hellitään ja puetaan säänmukaisiin asuihin. Tampereen kaupungin praktikkoeläinlääkäri Kirsi Hammar on huomannut pitkän uransa aikana, että suhtautuminen lemmikkeihin on muuttunut.

– Ihmisillä on enemmän rahaa ja maalaisjärki on vaihtunut harrastusmaisempaan suuntaan. 20 vuotta sitten suosituimpia koirarotuja olivat peruskäyttökoirat kuten suomenpystykorva ja suomenajokoira. Nyt on erittäin paljon harrastuskoiria, kääpiökoiria, karvattomia ja vaikka mitä.

Eläin voi stressaantua, jos sen ei anneta olla eläin. Kirsi Hammar

Turun ammattikorkeakoulussa viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan lemmikeistä, tai niiden omistajista, on tullut merkittäviä kuluttajia. Esimerkiksi koira-alan liikevaihto oli Suomessa viime vuonna yli 800 miljoonaa euroa. Eläinlääkäri Kirsi Hammar vahvistaa ilmiön.

– Kyllä trendi on nähtävissä, että omistajat haluavat lemmikille parasta mahdollista. Se on ihan ok, kun lompakossa riittää, millä ostaa. Mutta ylilyöntejä voi tulla.

Lemmikki tahtoo olla eläin

Joskus näkee, että esimerkiksi koiria puetaan kuin pieniä lapsia takkeihin ja tossuihin. Otsatukkakin laitetaan pompulalla kiinni. Eläinlääkäri ei pidä tätä ihan turhana.

Kissat tuijottavat kakkua
Eläinlääkärin mielestä lemmikkien paikka on perheen arvoasteikon viimeisenä. Kissat taitavat olla toista mieltä.Mari Siltanen / Yle

– Jotkut koirat on jalostettu niin pitkäkarvaisiksi, että ne eivät näe eteensä, jos otsatukkaa ei ole laitettu pompulalle. Ja jotkut rodut on jalostettu karvattomiksi, jolloin ne eivät pärjää tässä ilmastossa ilman pukemista. Tassutkin voivat olla niin kylmänarat, että tarvitsevat talvella töppöset, pohtii Kirsi Hammar.

Eläinlääkäri kuitenkin muistuttaa, että lemmikit ovat eläimiä eivätkä ihmisiä.

– Eläin voi stressaantua, jos sen ei anneta olla eläin. Tietyillä koiraroduilla on pitkälle jalostettuja viettejä, esimerkiksi metsästys- tai vartioinvietti, ja ne tarvitsevat sen tyyppistä toimintaa. Sellainen koira ei ole onnellinen pelkästään sohvalla taputtelusta.

Myös kissat kaipaavat liikuntaa ja metsästystouhuja.

– Kunnioitetaan lemmikkiä eläimenä ja annetaan sen toimia sen mukaan, mikä sille on luonteenomaista. Paimenkoiran pitää saada paimentaa ja juoksijakoira tarvitsee liikuntaa. Niiden pitää antaa tehdä sitä, mihin ne on jalostettu ja kehitetty.

Lemmikin paikka arvoasteikon viimeisenä

Koirat, kissat ja muut lemmikit ovat nykyään tärkeitä perheenjäseniä. Tampereen kaupungin praktikkoeläinlääkäri Kirsi Hammar näkee työssään lemmikkiinsä syvästi sitoutuneita perheitä.

Koiralle ihminen on vain hassusti käyttäytyvä koira. Kirsi Hammar

– On hyvä, että koira on perheenjäsen eikä mikään tarhan nurkassa oleva otus, jota käytetään kerran viikossa lenkillä. Kylllä se pitää ottaa arkeen mukaan perheenjäsenenä, mutta sen pitäisi kuitenkin olla arvoasteikossa viimeinen.

Eläimen ja ihmisen viestinnässä voi mennä paljon vikaan, jos lemmikki inhimillistetään. Esimerkiksi koirien käytöshäiriöt johtuvat yleensä hihnan toisesta päästä. Koirat ovat eläimiä eivätkä ne synnynnäisesti ymmärrä, miten ihminen haluaisi niiden käyttäytyvän.

– Koiralle ihminen on vain hassusti käyttäytyvä koira, Kirsi Hammar muistuttaa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 91570

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>