Ruokahävikkiä ehkäisevien mobiilisovellusten suosio kasvaa jatkuvasti, mutta niihin liittyy myös riskejä. Kotkassa toimiva, ResQ-palveluun kuuluva ravintola on lopettanut ylijääneiden lounasannosten myymisen, koska se on saanut huonoa palautetta annosten laadusta.
– Kaikilla annoksia myyvillä ravintoloilla pitäisi olla jäähdytyskaapit, se kuuluu omavalvontaan. Se voi kuitenkin olla fyysisesti mahdotonta pienten tilojen vuoksi, sanoo Kotkan ravintoloiden asiakaspalvelupäällikkö Marianne Mikola.
Kaikilla annoksia myyvillä ravintoloilla pitäisi olla jäähdytyskaapit. Marianne Mikola
Kyseisen ravintolan tiloista ei jäähdytyskaappia löytynyt, mutta ei löydy monista muistakaan. Laki ei kaappeja vaadi.
– Omissa valvontakohteissani niitä ei juuri ole, koska ei ole tarvetta. Pienen ruokakipposen voi toisaalta jäähdyttää vaikkapa vesihauteessa, toteaa terveystarkastaja Emma Muurinen Kotkan kaupungilta.
Kuumana ostettu pitää syödä nopeasti
Ravintoloiden ruuan laatua koskevat säädökset ovat tiukat. Yli neljä tuntia lounasbuffetissa seisonutta ruokaa ei saa myydä. Ruokaa, joka on ollut tarjolla asiakkaille, ei saa myydä lainkaan. Käytännössä myydä saa siis joko oikein jäähdytettyä tai kuumaa, yli 60-asteista ruokaa. Bakteerit viihtyvät parhaiten 6–60 asteen lämpötilassa.
– Aika usein epidemiaselvityksissä käy ilmi, ettei ravintolassa ole ollut soveltuvia tiloja ruuan jäähdytykseen. Väärin jäähdytettyihin ja liian lämpimänä säilytettyihin ruokiin syntyy toksiineja, jotka aiheuttavat myrkytyksiä, sanoo ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Evirasta.
Omissa valvontakohteissani niitä ei juuri ole, koska ei ole tarvetta. Emma Muurinen
Toisaalta asiakkaat eivät aina ole tietoisia siitä, että kuumana ostettu ruoka on syötävä heti. Sitä ei kannata säästää esimerkiksi iltaan ja lämmittää silloin uudelleen, koska siihen voi muuten kehittyä vatsaoireita aiheuttavia bakteereja.
Oksentelua ja ripulia
Yle Uutiset kertoi perjantaina Eviran selvityksestä, jonka mukaan valtaosa ruokamyrkytyksistä johtuu ravintolatyöntekijöiden alkeellisista virheistä ruuan käsittelyssä. Ruokamyrkytyksen aiheuttaa usein bakteeri, joka alkaa lisääntyä kun ruokaa pidetään väärässä lämpötilassa. Staphylococcus aureus voi tulla ruokiin, joihin on koskettu kuumennuksen jälkeen käsin.
– Bakteeri viihtyy iholla. Jos huoneenlämmössä säilytettyä ruokaa jaetaan paljain käsin vaikkapa pieniin kippoihin, bakteeri lisääntyy ja voi aiheuttaa oksennustautia. Oireet alkavat hyvin nopeasti, 2-6 tuntia syömisen jälkeen, Pihlajasaari sanoo.
Chlostridium perfringens -bakteeri puolestaan tulee lihan tai kasvisten mukana. Se ei välttämättä kuole ruuanvalmistuksessa ja alkaa lisääntyä, kun ruoka on huoneenlämmössä. Bakteeri aiheuttaa ripulia, joka alkaa 12–18 tunnin kuluttua syömisestä. Bacillus cereus puolestaan viihtyy esimerkiksi mausteissa sekä riisi- ja makaroniruuissa.
– Bakteerit ovat harmillisia, mutta harvoin kohtalokkaita. Ne ovat siinä mielessä hankalia, etteivät ne välttämättä aiheuta aistinvaraisia muutoksia. Haistelu ja maistelu ei auta.
Valvonta ei välttämättä lisäänny
Ruokahävikkisovelluksia on otettu viime aikoina ahkerasti käyttöön kunnissa, mutta käyttöönotto ei välttämättä lisää ravintoloiden valvontaa.
– Saimme tietää tästä palvelusta lehdestä lukemalla. Olemme sopineet, että ravintoloihin ei tehdä ylimääräisiä tarkastuksia tai tehostettua valvontaa. Luotamme siihen, että ResQ:lta tulee koulutus ja ohjeet, miten tulee toimia, sanoo terveystarkastaja Emma Muurinen Kotkan kaupungilta.
Bakteerit ovat siinä mielessä hankalia, etteivät ne välttämättä aiheuta aistinvaraisia muutoksia. Haistelu ja maistelu ei auta. Annika Pihlajasaari
Ruokahävikkisovellukset toimivat niin, että ravintolat ilmoittavat niissä yli jääneistä ruoka-annoksista. Asiakas voi varata annoksen ja maksaa sen netissä. Annokset ovat halvempia kuin normaalisti.
Palautteet selvitetään
ResQ-palvelun toimitusjohtaja Tuure Parkkinen sanoo, että yhtiö muistuttaa kumppaniravintoloitaan elintarvikesäännöksistä ja huomioi ne myös palvelun kehityksessä. Se huomioi myös ravintolan Oiva-luokituksen, kun palveluun tulee mukaan uusia ravintoloita.
Oiva on asiakkaille avoin arviointijärjestelmä, joka kertoo ravintolan elintarviketurvallisuuteen liittyvistä käytännöistä hymysymbolien kautta.
– Ruokamyrkytysepäilyjä ei ole tullut pitkään aikaan. Palaute tulee monesti suoraan tarjoilijalle, jonka pitäisi välittää se eteenpäin. Selvitämme kaikki palautteet huolellisesti. Jos on viitteitä väärinkäytöksistä, ravintola poistetaan palvelusta, Parkkinen toteaa.
Euroopan markkinat kasvavat
Kaikki palaute ei kuitenkaan välity palveluntarjoajalle, eikä se toisaalta voi valvoa kaikkien ravintoloidensa toimintaa. Parkkisen mukaan palvelussa onkin hiljattain tarkennettu ohjeistusta tarjottavista ruuista ja niiden säilytyksestä. Asiakkaille on tulossa myös suora annosten arvostelumahdollisuus.
– Näin voimme puuttua annosten laatuun paremmin. Muutama ravintola on ilmoittanut annoksistaan harvemmin sen jälkeen, kun ohjeet tiukentuivat.
ResQ:lla ja sen kilpailijalla Lunchiella on palvelussaan jo satoja ravintoloita, ja sovelluksilla on tuhansia käyttäjiä. Molemmat laajentavat toimintaansa Euroopassa vielä tämän vuoden aikana.