Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91472

Asiantuntija: Mikä oli FBI-johtajan motiivi käynnistää Clinton-kohu uudelleen?

$
0
0

Hillary Clintonin väitetyistä sähköposteista uudelleen noussut kohu on ennennäkemätön skandaali Yhdysvaltain politiikassa, sanoo Turun yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen.

Kohu käynnistyi eilen perjantaina, kun FBI:n johtaja James Comey ilmoitti, että toisen tutkimuksen yhteydessä on saattanut paljastua sähköposteja, jotka voivat olla relevantteja Clintoniin kohdistuneeseen, aiempaan tutkimukseen liittyen. Clintonia epäiltiin rikollisen huolimattomasta sähköpostin käytöstä ulkoministeriaikanaan.

– FBI:n tutkimus päättyi, eikä mitään rikollista löydetty. Nyt hän [Comey] avaa jo päättyneen keskustelun uudelleen ja sanoo, että voi olla uusia sähköposteja, jotka paljastaisivat jotakin, mutta hän ei arvioi, onko niissä mitään rikolliseen toimintaan viittaavaa, Yhdysvalloista tavoitettu Heiskanen kertoo Ylelle.

Heiskanen ihmettelee, miksi Comey haluaa antaa tämän tiedon julkisuuteen. Vähäiset tiedot johtavat väistämättä hämmennykseen ja huhumyllyyn.

– En ole ennen tällaista nähnyt, että kehitetään skandaali, johon kaikki tarttuvat ja alkavat pohtia, mitä tämä tarkoittaa 11 päivää ennen vaaleja. Mutta todellisuudessa tässä on kuin keisarin uudet vaatteet, eli ei ole mitään konkreettista, mihin tarttua.

Rikkoiko FBI-johtaja ministeriön periaatetta?

Heiskanen tähdentää, ettei Yhdysvaltain liittovaltion poliisi ole lausunnon takana, vaan nimenomaan johtaja Comey henkilökohtaisesti.

– FBI toimii oikeusministeriön alaisuudessa, ja oikeusministeriön yleinen kanta on, että keskeneräisiä tutkimuksia ei koskaan kommentoida. Esimerkiksi wikileaks-vuodon tutkimusten yhteydessä tämä samainen johtaja sanoi, ettei kommentoi asiaa, koska se on yleinen periaate.

– Nyt hän on eksplisiittisesti rikkonut toimintaympäristönsä käytäntöjä. Ei voi olla pohtimatta, mikä manööveri on kyseessä ja mitkä ovat hänen motiivinsa, koska hänhän on republikaani puoluekannaltaan, Heiskanen pohtii.

Tässä vaiheessa ei voida arvioida, miten kohu vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen, Heiskanen toteaa. Tässä vaiheessa vallalla on suuri hämmennys ja on mahdollista, että ihmiset kyllästyvät ja jättävät äänestämättä.

Toistaiseksi näyttää vahvasti siltä, että Clinton voittaa vaalit, mutta epävarmuustekijöitä on vielä paljon. Heiskanen nostaa esiin Utahin osavaltion, jossa sitoutumaton ehdokas Evan McMullin on vahvoilla. Jos hän voittaa yhdenkin osavaltion, menee vaalimatematiikka uusiksi, Heiskanen varoittaa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 91472

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>