Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula esitteli uusimman FINSEX -tutkimuksen tuloksia perjantaina Turussa. Yleisö koostui Suomen Seksologisen Seuran jäsenistä eli pääosin seksuaaliterapeuteista.
Kontulan viesti oli selvä. Naisten orgasmivaikeudet ovat lisääntyneet. Alle puolet naisista saa orgasmin yhdynnässä. Vuonna 1999 luku oli 56 prosenttia. Erityisen paljon orgasmivaikeudet ovat lisääntyneet alle 25-vuotiailla naisilla.
Itsetyydytyksestä ei ole mitään apua
Osmo Kontulan mukaan tulokset ovat hämmentäviä, sillä seksuaaliterapiassa on ajateltu, että kun nainen tutustuu kehoonsa ja opettelee itsetyydytystä niin se auttaisi kokemaan orgasmejakin helpommin.
Eihän nämä tulokset kerro väestötasolla mitään siitä, että seksuaaliterapia toimii huonosti. Leena Väisälä
– Tämä uusi tutkimus kertoo selvästi, että itsetyydytyksestä ei ole apua. Koskaan nuoret naiset eivät ole harrastaneet niin paljon itsetyydytystä kuin nykyään.
– Jos itsetyydytyksestä olisi apua, niin se olisi helpottanut orgasmien saamista, mutta näitä vaikeuksia on entistä enemmän, Kontula sanoo.
Osmo Kontulan viesti seksuaaliterapeuteille onkin se, että seksuaaliterapiassa pitäisi jotain muuttaa.
– Fysiologinen opettelu itsetyydytyksen avulla ei tuota mitään apua. Seksuaaliseen itsetuntoon pitää keskittää enemmän huomiota ja parisuhteen vuorovaikutukseen, kumppanin kuulemiseen. Oma mieli ja parisuhde ovat avaintekijät, Osmo Kontula sanoo.
Ei näin suoria linjoja
Kontulan esitelmää oli kuulemassa salintäysi naisia ja muutama mieskin. Monella seksuaaliterapeutilla oli nielemistä Kontulan puheissa.
– Vähän pitää sulatella tätä, koska tämä on uusi ajatus, että itsetyydytyksellä ei olisi vaikutusta naisten kyvykkyyteen saada orgasmia, sanoo seksuaaliterapeutti Oona Turunen.
Seksologisen seuran puheenjohtaja ja kliininen seksologi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä sanoo, että FINSEX-tutkimuksen tulokset eivät kerro, että seksuaaliterapiassa oltaisiin menty hakoteille.
– Ei voi vääntää noin suoria linjoja mitä Kontula tekee. Seksuaaliterapiassa käy hyvin harva ihminen. Eihän nämä tulokset kerro väestötasolla mitään siitä, että seksuaaliterapia toimii huonosti koska hyvin harva on käynyt seksuaaliterapiassa, Väisälä sanoo.
Ei enää syntiä
Kumpikin nainen on samaa mieltä Kontulan kanssa siinä, että seksuaaliseen itsetuntoon pitää panostaa. Turusen mielestä itsetyydytyksen opettamisessa on ollut osittain juuri tästä kyse.
– Kun sooloseksiin on liittynyt vuosisatoja häpeää ja syntiajattelua, niin seksuaaliterapeutit ovat halunneet hälventää sitä myyttiä ja sitä häpeää, mitä monilla on vielä tänäkin päivänä sooloseksistä, Oona Turunen sanoo.
Turusen mukaan yksi syy naisten orgasmivaikeuksiin liittyy yhteiskunnan tuomiin paineisiin.
– Jos orgasmista on tullut tavoite ja päämäärä, se syö sitä iloa ja nautintoa ja rentoutumista, mikä on edellytys orgasmin saamiselle.

Leena Väisälän mielestä seksuaaliterapiassa on panostettua aina seksuaalisen itsetunnon parantamiseen.
Jos orgasmista on tullut tavoite ja päämäärä, se syö sitä iloa ja nautintoa. Oona Turunen
– Se on aina ollut tärkeällä sijalla seksuaaliterapiassa, mutta kyllä itsetyydytys ja oman kehon tunteminen ovat myös tärkeitä asioita. Jos oppii tuntemaan oman kiihottumisen ja orgasmin, niin kyllä se nimenomaan parantaa seksuaalista itsetuntoa, Leena Väisälä sanoo.
Pitkän linjan seksuaaliterapeutti Leena Väisälä sanoo, että yhden asian Kontulan tuoreen seksitutkimuksen tulokset kertovat selvästi.
– Sen että monipuoliset seksitekniikat, käsi- ja suuseksi ovat tärkeitä myös naisille ja auttavat orgasmin saamisessa.