Lopen kunnasta tontin ostaneet Jouni Kuisma Ja Jenna Kesseli ovat jo päättäneet, mitä tekevät kunnan tonttikaupan kylkiäisinä tarjoamalla tuhannen euron lahjakortilla.
– Ruohonleikkuri vielä puuttuu, mutta vielä uupuu se nurmikkokin.
Lopella oli keväällä tarjouskampanja, jossa myytiin kymmenen tonttia 10 000 euron hintaan. Tämän lisäksi ostajia muistettiin lahjakortilla paikallisiin myymälöihin. Kaikki kymmenen tonttia myytiin muutamassa viikossa.
Jouni Kuisma kertoo, että kampanja oli ehtinyt olla käynnissä jo jonkin aikaa, ennen kuin oma tontti alkoi houkutella vanhan talon ostoa enemmän.
Keväällä pariskunta oli jo raivaamassa tonttiaan, ja talopaketti saapui elokuussa. Rakentaminen on sujunut hyvin. Kuisman ja Kesselin nelihenkisen perheen yksikerroksinen omakotitalo valmistuu Lopen Launosten kylään ensi keväänä.
– Tarjous merkitsi lopulta ostopäätöksessä eniten, sanoo Kuisma.
Lopen tonttikampanja käänsi myös Jenna Kesselin pään, hän kun olisi katsellut mielummin valmiita taloja.
– En koskaan ajatellut ryhtyväni rakentamaan taloa, mutta tässä sitä nyt ollaan, hän sanoo.
Muuttovirrasta pitää osata houkutella muuttajia
Omakotitonttikauppa käy todella nihkeästi Kanta-Hämeessä. Yle Hämeenlinnan tekemässä kyselyssä maakunnan kunnilla on myynnissä noin 800 omakotitonttia, mutta vain vajaat kuusikymmentä tonttia on saatu myytyä tai vuokrattua tänä vuonna.
Eniten kuokkaa on lyöty maahan Lopella, Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Riihimäellä. Toisessa ääripäässä ovat Jokioinen ja Humppila, jotka eivät ole onnistuneet myymään tänä vuonna yhtään tonttia.

Alennustonttikampanjoilla muuttajia ovat tänä vuonna yrittäneet vikitellä Loppi, Hausjärvi ja Tammela.
Lopen naapurikaupungin Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko sanoo, että kuntien täytyy miettiä omaa markkinointiaan ja imagoaan, jotta ne olisivat uusia asuinpaikkoja etsivien silmissä houkuttelevia vaihtoehtoja muuttovoittoisten kuntien rinnalla. Sulkko sanoo, että työpaikkojen kehitys on yhtä merkityksellinen kuin se, minkälainen tarjonta asumisessa on.
– Kysymys onkin, miten Hämeen eri osa-alueet pystyvät profiloitumaan osana eteläistä Suomea ja Tampereen kasvualuetta, Sulkko sanoo.
Kuisman ja Kesselin muuttopäätöksen takana oli paluu juurille. Lopen Launosten kylälle muuttanut pariskunta arvostaa myös pientä kylää lasten kasvuympäristönä. Riihimäki suuremman kaupungin palveluineen on kuitenkin kymmenen minuutin ajomatkan päässä.
– Pienten lasten kanssa tuntuu hyvältä muuttaa tänne, sanoo Jenna Kesseli.
Alennusmyyntiin pakon edessä
Lopella päädyttiin kampanjoimaan tontteja uusille asukkaille muutaman hiljaisen vuoden jälkeen. Kunnassa huolestuttiin, kun kaupaksi oli saatu vain muutama hajatontti.
– Kyllä se pakon kautta tapahtui. Muutama vuosi oli niin hiljaista että jotain oli tehtävä, sanoo Lopen kunnan maankäyttöpäällikkö Pekka Säteri.
Alennustonttien kysyntä yllätti Lopella. Tonttien myynnistä saatuja rahoja tärkeämpää on saada uusia asukkaita.
– Jos tonttien hintoja joudutaan alentamaan, niin se on pieni kustannus siihen nähden, mitä uudet asukkaat kunnalle tuovat. Se on valtuuston tahtotilasta kiinni, sanoo Säteri.
Kunta miettii jo uutta kampanjaa
Loppi hakee uusia asukkaita niin omalta seutukunnalta kuin pääkaupunkiseudultakin. Lopen kunnan maankäyttöpäällikkö Pekka Säteri sanoo, että Lopelle muutetaan esimerkiksi Riihimäeltä. Hän ei ole kuitenkaan huolissaan siitä, että pienet kunnat veisivät suurempien naapureidensa asukkaita.
– Jostainhan ne meidän uudet asukkaat muuttavat, ja ehkä heidän asuntoihinsa saadaan taas uusia ihmisiä, sanoo Säteri.
Lopella aiotaan uusia menestyksekäs tonttikampanja, mutta sen sisältö on vielä avoin.
– Uutta kampanjaa olemme jo miettineet, mutta valtuustohan se tekee lopulliset päätökset näissä asioissa, sanoo Säteri.
Riihimäeltä Lopelle muuttoa pikku hiljaa tekevien Kuisman ja Kesselin tapauksessa edullinen tontti merkitsi myös taloudellista hyötyä. Säästyneille rahoille löytyy nelihenkisellä perheellä paljon käyttöä.
– Tontista säästyneet rahat käytetään kuitenkin rakentamiseen, sanoo Jenna Kesseli.