Sähkönmyyntiyhtiö Kotimaan Energia on päätynyt toimintansa takia kilpailu- ja kuluttajaviraston seurantalistalle. Viraston lakimies Jukka Kaakkola arvioi, että yhtiön aggressiivisesta puhelinmyynnistä on tullut kuluttajaneuvontaan jo satakunta valitusta.
– Valituksia on vuositasolla useita kymmeniä, voidaan mennä jopa toiselle sadalle. Tämän alan toimijoista Kotimaan Energian valitusmäärät ovat selvästi suurimpia. Tosin kukaan muu ei harjoita näin laajamittaista sähkön puhelinmyyntiä, Kaakkola kertoo.
Kaakkolan mukaan suurin osa valituksista koskee epäselvyyksiä puhelinmyyntitilanteessa. Kuluttaja on luullut saavansa tarjouksen sähkösopimuksesta. Kotimaan Energian puhelinmyyjä on kuitenkin lähettänyt sopimusvahvistuksen, jossa sähkösopimus tulee voimaan, jos kuluttaja ei sitä erikseen peruuta määräajassa.
Myyntitilanteessa on oltava niin selkeä, että kuluttaja ymmärtää aina hyväksyvänsä uutta sopimusta. Jukka Kaakkola, kilpailu- ja kuluttajavirasto
– Puhelinmyyjän vastuulla on olla niin selkeä myyntitilanteessa, että kuluttaja aina ymmärtää, että hän on hyväksymässä uutta sopimusta, painottaa Kaakkola.
Hän kertoo, että osalla valittajista on ollut vaikeuksia päästä asiakaspalveluun selvittämään asiaa ja katkaisemaan sopimusta. Valituksia on tullut myös iäkkäiden ihmisten kanssa solmituista sähkösopimuksista, joissa asiakas ei ole ymmärtänyt, mihin hän on sitoutunut.
Lisäksi on otettu yhteyttä sopimusehdoista: Missä tilanteessa Kotimaan Energia voi korottaa sopimuksessa mainittuja hintoja?
– Jos toistaiseksi voimassa olevaa sähkösopimusta halutaan muuttaa, niin myyjän pitää siitä kirjallisesti ja selkeästi ilmoittaa vähintään kuukautta etukäteen, muistuttaa Kaakkola.
Lokakuussa voimaan astunut lainmuutos paransi kuluttajan asemaa erityisesti sähkösopimusten puhelinmyynnissä. Jos kuluttaja ei mielestään ole tehnyt sopimusta puhelimessa, hän voi kiistää sopimuksen syntymisen peruutusajasta riippumatta ja vaatia sopimuksen palauttamista vanhalle sähköntoimittajalle.
Nimen ja omistajan vaihdos ei siistinyt myyntiä
Norjalaiseen suureen Hafslund-konserniin kuuluva Kotimaan Energia muutti nimensä pari vuotta sitten. Aiemmin yhtiö toimi Suomen Energiayhtiö -nimellä, ja myös silloin kilpailu- ja kuluttajavirastoon tuli samanlaisia valituksia yrityksen puhelinmyyntitavoista.
Kotimaan Energian toimitusjohtaja Kenneth Hedman vakuutti Ylelle viime vuonna, että uusi omistaja ja johto eivät hyväksy valheellista sähkön puhelinmyyntiä.
Jukka Kaakkola kertoo, että virasto on keskustellut puhelinmyynnin ongelmista ja pelisäännöistä Kotimaan Energian kanssa, mutta vielä ei olla siinä tilanteessa, että otettaisiin käyttöön järeät keinot.
Kuluttaja-asiamies voi viedä yhtiön markkinaoikeuteen ja vaatia kieltoa lainvastaiselle markkinoinnille. Kieltoa voidaan tehostaa tuntuvalla uhkasakolla. Näin kävi toiselle sähkönmyyjälle Finkrafille.
– Meillä on oltava selkeä näyttö siitä, ettei puhelinmyynti ole täyttänyt lain vaatimuksia. Markkinointia arvioidaan puhelunauhoitusten perusteella. Myyjä nauhoittaa säännönmukaisesti sopimuksen tekovaiheen. Sellainen ongelma on, että jos koko puhelua ei nauhoiteta, jää katveeseen se, mitä puhelun alkupuolella on kerrottu kuluttajalle, Kaakkola sanoo.
Yle yritti tavoittaa Kotimaan Energian toimitusjohtajaa Kenneth Hedmania tai muuta yhtiön johtoa kommentoimaan, mutta yrityksestä ei ole toistaiseksi vastattu haastattelupyyntöön.