1

Buster Keaton: Teatteri (The Playhouse)
“Buster Keaton on festivaalin tunnushahmo. Nyt nähtävät keatonit ovat lyhytelokuvia yhdeltä hänen luovimmista kausistaan ennen pitkiä elokuvia. Keaton oli loistava fyysisten pilojen tekijä. The Playhousessa hän oli loukkaantunut, eikä pystynyt esittämään hurjimpia juttujaan. Hän tekikin trikkeihin ja elokuvan magiaan perustuvan teoksen, jossa hän näyttelee lähes kaikkia rooleja. The Playhouse on surrealistinen. Harvoin nähty helmi oli edellä aikaansa monella tapaa.”
Teatteri ja neljä muuta Keaton-elokuvaa ilmestyvät keskiviikkoaamuna Areenaan, jossa ne ovat esillä 90 päivää.
2

Crystal Moselle: The Wolfpack
“The Wolfpack on dokumentti, joka kertoo Angulon veljeksistä. He elivät nuoruutensa Manhattanilla isänsä kodin vankeina. Heillä ei ollut normaalia elämää. Elokuvat olivat heidän pelastuksensa. Niitä he katsoivat kotona, näyttelivät niitä keskenään ja oppivat samalla jotain elämästä. Anu Silfverberg kirjoitti The Wolfpackistä laajan jutun, jossa hän kertoo, miten hän elokuvan nähtyään juoksi kaikkialla paasaamassa siitä ihmisille. Hänen mielestään se on elokuva, joka kertoo ihan kaikesta.”
The Wolfpack on tv-ensi-ilta ja se esitetään torstaina klo 20.30 Areenassa, jossa se on nähtävillä 30 päivää.
3

Anton Corbijn: A Most Wanted Man
“Philip Seymour Hoffman kuoli kaksi vuotta sitten. Hän oli erittäin hieno karaktäärinäytteijä, ja meillä on ohjelmistossa kaksi hänen viimeistä elokuvaansa. Ne ovat kunnianosoitus Hoffmanille. Elokuvat ovat keskenään hyvin erilaiset A Late Quartet ja A Most Wanted Man. Viimeksi mainittu perustuu suurenmoisen jännityskirjailijan John Le Carrén teokseen. Se on tyylipuhdas ja tiheätunnelmainen jännitys- ja vakoiluelokuva. Se muistuttaa, miten monitasoista elokuvaa voi tehdä kaikissa lajityypeissä. Toinen Hoffmanin elokuvista kuvaa luopumista ja jousikvartetin ihmissuhteita.”
A Most Wanted Man on tv-ensi-ilta ja se esitetään perjantaina klo 22.35 Areenassa, jossa se on nähtävillä 14 päivää.
4

Peter Bogdanovich: Viimeinen elokuva (The Last Picture Show)
“The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva liittyy heti perään esitettävään American Graffitiin. Molemmissa on samaa tematiikkaa: lapsuuden loppua ja vapaan nuoruuden viimeistä kesää, elämän käännekohtaa. The Last Picture Show on mustavalkoinen ja se kertoo 1950-luvun alusta. Maailma on muuttumassa ja ihmiset elävät jäädäkö vai lähteä -vaihetta. Se on pikemminkin tiheä tilannekuva kuin että sitä kuljettaisi voimakas juoni. Siinä nähdään nuoria näyttelijöitä kuten Jeff Bridges ja Cybill Shepherd. The Last Picture Show on suotta unohdettu 1970-luvun alun amerikkalaisen elokuvan klassikko.”
The Last Picture Show esitetään lauantaina klo 18.10 Areenassa, jossa se on nähtävissä vain suorana.
5

Laurie Anderson: Koiran sydän (Heart of a Dog)
“Yksi festivaalin teemoista ovat esseistiset elokuvat, jotka eivät uppoa mihinkään genreen. Niistä on vaikea sanoa, ovatko ne dokumenttia vai fiktiota. Ne muistuttavat siitä, miten vapaata elokuva voi olla. Koiran sydän on ainutlaatuinen helmi. Se on surutyö. Suomessakin käynyt Laurie Anderson tunnetaan musiikkona. Hänen elokuvansa päähenkilö on Lolabelle-koira, jonka kuolemasta elokuva kertoo. Samaan aikaan Laurie Andersonin äiti teki kuolemaa ja Andersonin elämänkumppani, Lou Reed, kuoli. Elokuva laajenee meditaatioksi suremisesta ja irtipäästämisestä. Se on tavattoman kaunis ja surumielinen mutta myös hauska, viisas ja höpsö yhtä aikaa.”
Koiran sydän on tv-ensi-ilta ja se esitetään sunnuntaina klo 17.05 Areenassa, jossa se on nähtävillä 20 päivää.
Elokuvia esitetään 25 kappaletta keskiviikosta sunnuntaihin. Osa on nähtävissä suorana vain Areenassa, toiset jäävät palveluun pidemmäksi aikaa. Koko ohjelmaan voi tutustua täällä.