Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91544

Kyseenalaisia kauppamiehiä liikkeellä – älä osta kallista hormin korjausta turhaan

$
0
0

Kunnostusfirmojen edustajat ovat lähestyneet lukuisia omakotitalojen asukkaita ympäri Pohjois-Karjalaa ja tarjonneet ilmaista savuhormien tarkastusta.

Virallistyylistä savun poistokanavien arviointia on yleensä seurannut kallis tarjous piipun korjauksesta, jonka vaihtoehtona on esitetty jopa tulisijojen käyttökieltoa.

Nuohousalan Keskusliitto varoitti jo maaliskuussa ympäri Suomen kyseenalaisin keinoin tehtävistä horminkorjauksista. Vilpillinen markkinointi kuitenkin jatkuu ainakin Pohjois-Karjalassa.

Videokuvasivat kaikki hormit ja esittivät, että meidän hormisto on huonokuntoinen, ja vaatii korjausta välittömästi. Altti Matikainen

– Tuli asiantuntevasti esittäytyvä porukka. He tekivät tarkastuksen lokakuussa, videokuvasivat kaikki hormit ja esittivät, että meidän hormisto on huonokuntoinen, ja vaatii korjausta välittömästi, outokumpulainen Altti Matikainen kertoo.

Talon isäntä ja kunnostusfirma olivat eri mieltä tuloksesta.

– Piipussa on heidän mielestään halkeamia ja pitäisi korjata. Minun mielestä siinä ei ole, se on toimiva piippu eikä mitään ongelmaa ole ollut, Matikainen toteaa.

Korjaustarpeesta ja -kuluista eri käsitys

Hän sai kuitenkin sähköpostilla korjaustarjouksen, joka oli yli 4 000 euroa. Mies pitää hintaa kovana, sillä esimerkiksi kokonaan uusi piippu maksaa puolet vähemmän, noin 2 000 euroa.

Nuohousalan Keskusliitto pitää tuhansien eurojen korjauskustannuksia kohtuuttomina. Liiton mukaan korjauskustannuksiin perustuvat veloitushinnat ovat noin 150 euroa hormimetriä kohti. Näin esimerkiksi noin kuusimetrisen hormin massaus maksaa alle tuhat euroa.

Kun kunnostusfirman ihmiselle selvisi Altti Matikaisen olevan rakennusalan ammattilainen, myyjän asenne muuttui.

Pikkuisen höynäytyksen maku jäi. Altti Matikainen

– Hiukan nousi varpailleen. Sen puhelun jälkeen ei ole kuulunut mitään. Pikkuisen höynäytyksen maku jäi, Matikainen kertoo.

Hän pelkää, että iäkkäämmät ihmiset eivät osaa torjua päällekäyvää markkinointia.

– Voi olla, että vanhuksia käytetään hyväksi eikä kerrota rehellisesti kaikkea hormien kunnosta. He voivat säikähtää ja luulevat, että mökki palaa kohta ja ostavat piipun korjauksen, Matikainen aprikoi.

Pelastuslaitos: kuntotarkastaja ei ole viranomainen

Koska omakotitalojen asukkailta tuli lukuisia yhteydenottoja hämminkiä aiheuttavista hormintarkastajista, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos tiedotti asiasta alueellaan elokuussa.

"Markkinoinnissa ei saa käyttää sopimatonta menettelyä", pelastuslaitoksen tiedotteessa todetaan.

– Tämä on kyllä koko Suomen kattava tilanne, muiltakin alueilta on kuultu vastaavanlaisista tapauksista, palomestari Janne Halonen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta toteaa.

Vanhempia ihmisiä on harhautettu esiintymällä kunnan tai pelastuslaitoksen viranomaisena. Janne Halonen

Halosen tietojen mukaan tarkastuksia ja tarjouksia tekee Pohjois-Karjalassa useampikin firma. Hän pitää toimintaa kyseenalaisena monestakin syystä.

– Saatetaan puhua puhelimessa viranomaistarkastuksesta tai palotarkastuksesta. Vanhempia ihmisiä on harhautettu esiintymällä kunnan tai pelastuslaitoksen viranomaisena, palomestari paheksuu.

Älä tilaa hormin korjausta ennen nuohoojan käyntiä

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen palomestari Janne Halonen kertoo, että ihmisiä on peloteltu uunin tai hormin käyttökiellolla.

– Tai esitetty, että kun tämä korjaus tehdään, nuohousta ei tarvitsisi vähään aikaan suorittaa, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa, Halonen korostaa.

Kuntotarkastajilla ei ole valtuuksia laittaa käyttökieltoon tulisijoja tai hormeja, tämä oikeus on ainoastaan pelastusviranomaisilla.

Palomestari uskoo, että ihmisiä on erehdytetty korjauttamaan kalliisti hyväkuntoisiakin hormeja.

– Näille firmoille työtä tekevillehän se on bisnestä ja on tiedossa kauppamiehiä, jotka yrittävät hyvinkin aggressiivisin keinoin kaupitella tätä työtä.

Mistä kiinteistönomistaja sitten voi tietää, että ovella seisova hormin tarkastajaksi esittäytyvä on virallinen paloalan ammattilainen eikä kunnostusfirman myyntimies?

– Viranomainen on palotarkastuksessa aina pelastuslaitoksen vaatteissa ja laitoksen ajoneuvolla, vastaa Janne Halonen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Kun hinnatkin ovat näissä kuulemma hyvin korkeita, kannattaa toinenkin mielipide kysyä. Janne Halonen

Asuinkiinteistössä suoritetaan palotarkastus vain kymmenen vuoden välein. Mikäli asukas epäilee horminsa tai tulisijansa kuntoa, niiden korjaustarpeesta kannattaa varmistautua.

– Kun hinnatkin ovat näissä kuulemma hyvin korkeita, kannattaa toinenkin mielipide kysyä. Tai nuohooja käyttää kohteessa, nuohoojat ovat hyvin ammattitaitoisia ja osaavat kyllä uunin ja hormin kunnosta lisätietoa ja neuvoja antaa, palomestari opastaa.

Myös palotarkastajan voi pyytää paikalle katsomaan tilannetta. Pelastusviranomaiset kehottavat kuitenkin ensin kääntymään nuohoojan puoleen.

– Nuohoojathan käy kohteessa useammin, kun käyvät tekemässä asuinrakennuksissa nuohoustyön vuosittain - heillä on hyvä näkemys hormin ja tulisijan kunnosta, palomestari Janne Halonen neuvoo.

Jos nuohoojakin löytää korjaustarvetta, kannattaa Nuohousalan Keskusliiton mukaan pyytää tarjous vähintään kolmelta eri urakoitsijalta. Lisäksi on järkevää tehdä virallinen kotimyyntisopimus, jolloin kuluttajalla on oikeus perua kauppa 14 päivän ajan.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 91544

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>