Kaikki aikaansa seuraavat ihmiset tietävät, että Thaimaan-matkat lentokoneella, kerrostalosaunat ja isot amerikkalaiset autot ovat syntiä – ainakin ilmaston näkökulmasta. Arkisen ruuan ilmastovaikutuksia tunnetaan huonommin.
Niistä tiesi paljon nykyistä vähemmän myös tikkurilalainen Beeda Aizpuru, ennen kuin hänen perheensä osallistui kuukauden mittaiseen ilmastotreeniin.
– Olin kyllä yllättynyt siitä, kuinka kuormittavaa on naudanlihan syöminen ja juusto, joista henkikökohtaisesti pidän todella paljon, Aizpuru sanoo.
Perhe asuu verrattain energiatehokkaassa kerrostalokolmiossa ja taittaa lähes kaikki arkiset matkat kävellen tai polkupyörällä. Ne ovat ilmastokriteereillä mitattuna hyviä valintoja. Perheen vedenkulutukseen kiinnitettiin huomiota. Läträäminen kiellettiin, hanoissa käytetään nyt ekovirtaamaa ja pyykki- ja tiskikoneet pestään vasta täysinä.
Aurinkopaneeli kerrostalon katolle?
Taloyhtiön ilmaisesta mahdollisuudesta tutkia oman aurinkosähkön tuotantoa keskusteltiin. Eniten korjattavaa löytyi kuitenkin perheen lihapainotteisesta ruokavaliosta.
– Uskon, että meillä jatkuu kasvisruuan syöminen, ei ehkä vegaanisen ruuan kuitenkaan. Mutta pidämme kasvisruokapäiviä ja valitsemme entistä enemmän kasvisproteiineja kaupasta, Aizpuru uskoo.
Ilmastotreenissä kuusi tavallista perhettä, kolme Isolla-Roobertinkadulla ja kolme Tikkurilassa, sai kuukauden ajaksi sparraajakseen kaksi "personal traineria" muuttamaan asumisen, liikkumisen ja ruokailun käytäntöjä ilmastoystävällisemmiksi.
Alkukartoituksen jälkeen Ilmastokatu-hankkeen valmentajat ottivat perheet ohjaukseensa. Tapaamisten lisäksi testiperheitä opastettiin pitkin matkaa sosiaalisessa mediassa.
– Yksi pariskunnista asuu rivitalossa, jossa on sähkölämmitys. Heidän luokseen otettiin erikseen kotikäynnille energianeuvoja katsomaan energia-asiat läpi tarkemmin, kertoo projektikoordinaattori Elina Mattero-Meronen HSY:n Ilmastoinfosta.
Toinen perhe taas ajeli eri paikkoihin mieluiten omalla autolla, vaikka heidän ei välttämättä tarvitsisi, koska he asuvat Helsingin ydinkeskustassa Isolla-Roballa. Heitä tukivat liikkumisen asiantuntijat siinä, miten kulkemisen saa sujumaan ilman autoakin. Erästä perhettä sparrattiin hankkimalla heille kokeiltavaksi työmatkoille sähköauto. Se saattoi tulla heille jäädäkseen.
Ilmastoteot voi aloittaa heti
Inspiraatiosta alkoi syntyä muutosta. Sekä asenteissa että todellisissa teoissa.
Matalan kynnyksen ilmastotekoja on lukuisia. Osan niistä voi päättää ottaa käyttöön vaikka heti: kilpailuta netissä sähkösopimuksesi uusiutuvilla energianlähteillä tuotettuun sähköön, kävele ruokakauppaan autoilun sijasta, valitse ostoskärryyn kasviproteiinipitoista ruokaa, sammuta kotona turhat valot ja lattialämmitys.
Ihan kaikkia arjen valintojaan ei kannata hävetä, vaikka aina ei menisi ihan suositusten mukaan. Esimerkiksi yksityisautoilu on ilmastoasiantuntijan mukaan sitä hyväksyttävämpää, mitä enemmän ihmisiä auto kyydittää samanaikaisesti.
– Jos autoilemalla tekee lähialueille retkiä, joilla vaikkapa korvataan henkisesti useita kertoja vuodessa tehtäviä kaukomatkoja, niin sehän on hyvä juttu, summaa Ilmastokatu-hankkeen projektikoordinaattori Elina Mattero-Meronen.