Kun on kyse ääriolosuhteista ja niistä selviämisestä, ainakin kuusamolaiset voivat elää kotonaan melko levollisin mielin. Yhteiskunnan toimijat laidasta laitaan ovat nimittäin varautuneet melko hyvin Pohjois-Suomessa sään ääri-ilmiöiden mukanaan tuomiin ongelmiin.
Näin todettiin Pohjois-Suomen sähköyritysten, tele-ja verkko-operaattorien sekä tiestön kunnossapitoyritysten marraskuussa järjestetyssä yhteisessä harjoituksessa.
Pohjan Myräkkä -harjoituksessa simuloitiin tilanne, jossa Pohjois-Suomen matkailukeskukset olivat täynnä matkailijoita. Matkailijat yllätti harjoituksessa myrsky, joka aiheutti pitkiä katkoksia liikenteessä, muun muassa polttoaineen jakelussa.
Vaikka varautuminen on hyvällä tasolla Kuusamossa, pohdituttaa ääriolosuhteista selviytyminen paikallisia.
– Kyllä varmasti olisin kuin kynsille lyöty, jos vesi ja lämpö katoaisivat kotoa. Se olisi aivan hirveä tilanne, Maire Veteläinen kauhistelee.
– Sellaisessa tilanteessa pitää mennä maalle äidin luokse. Siellä on sellaiset systeemit, että ainakin lämpöä riittää, sanoo puolestaan Jaana Siekkinen.
Seutuverkot toimivat apuverkkoina
Alueellisen varautumisen toimikunnan järjestämässä harjoituksessa uutena toimijana ääriolosuhteissa nousi esille muun muassa maakuntiin rakennetut seutuverkot, joita voitaisiin käyttää kriisitilanteessa, jos esimerkiksi matkapuhelinverkot lakkaavat toimimasta.
Ehkä keskeisin on sähkönjakelun ja tietoliikenteen toimivuuden suuri keskinäinen riippuvuus Petteri Heusala
Harjoituksen johtaja Petteri Heusala Relacom Finland Oy:stä sanoo, että pieniä yllätyksiäkin harjoituksessa nousi esille.
– Ehkä keskeisin on sähkönjakelun ja tietoliikenteen toimivuuden suuri keskinäinen riippuvuus. Ja muun muassa varavoimaan liittyviä tiettyjä kriittisiä pisteitä on herätty varmistamaan.
– Mutta verkostoja on taas rakennettu ja uusia ajatuksia eri toimijoille on varmasti tullut. Toivottavasti olemme lisänneet taas tietoisuutta erilaisista kipupisteistä, mitä tällaisissa olosuhteissa nousee esille, Heusala toteaa.
Alueellisen varautumisen toimikunta on järjestänyt vastaavia harjoituksia viimeisen kahden vuoden aikana eri puolilla Suomea viisi kertaa.