Jaajo on yksi esimerkki harvinaisesta nimestä, jonka suosio yleistyy nopeasti. Syy tähän lienee Jaajo Linnonmaa: huippusuosittu suomalainen juontaja ja näyttelijä.
Miten nimi syntyi?
– Tarina kertoo niin, että olen itse sen jossain kohti keksinyt. Minulla oli pienenä aika paha ärrävika, ja kun nimi on Jari, se ei ollut lähtenyt suorilta käsin. Olen jotenkin möklännyt sen muotoon Jaajo, Jari “Jaajo” Linnonmaa kertoo.
Jaajo-nimi on annettu 2000-luvulla 137 lapselle, kertoo Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu.
Nimen Jari suosio sen sijaan hiipuu koko ajan.
Linnonmaa kertoo, että hän on tavannut ainakin viisi Jaajoa, jotka on tuotu hänelle syliin vauvoina. Miltä nimen suosio tuntuu?
– Mun mielestä se on tosi kivaa ja olen otettu siitä. Toivottavasti nämä kyseiset pienokaiset jotka sen Jaajo-nimen saa, ovat tyytyväisiä siihen.
Hän suosittelee nimeä pilke silmäkulmassa kaikille.
– Siinä on tietysti aina se turvallisuusnäkökulma, että jos ei osaa sanoa R:ää tai L:ää, Jaajo lähtee aina helposti.
Osa Linnonmaan läheisistä kutsuu häntä yhä Jariksi.
– Anoppi kutsuu minua Jariksi. Hän ei suostu kutsumaan minua lempinimellä. Myös edesmenneet isovanhemmat ja hiekkalaatikkokaverit kutsuu Jariksi. Kaikille muille olen Jaajo.
Nimestä on ollut harmia kuulemma vain kerran lentokentällä, kun lentolipuissa luki Jaajo Linnonmaa, mutta passissa Jari. Asia selvisi kuitenkin keskustelemalla.
Harvinaiset julkkisten nimet nousevat aina
Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala sanoo, että julkisuuden henkilöiden nimiä on annettu lapsille aina.
– Esimerkiksi 1700-luvulla Ruotsin kuningasperheen nimiä, myöhemmin kirjallisuudesta tuttuja nimiä ja populaarikulttuurinimiä.
Hänen mukaansa julkisuuden henkilön nimenkin pitää olla vähän erikoinen, jotta sitä haluttaisiin antaa lapsille.
Yle kertoi aiemmin tänään uniikkien ja harvinaisten nimien suosiosta ja suomalaisen etunimistön historiallisesta muutoksesta.
Jaajo Linnonmaa toivoo Jaajoille vielä omaa nimipäivää.
Nimipäiväkalenteriin pääsee, jos nimi on annettu 500 suomalaiselle ensimmäiseksi etunimeksi edellisen 50 vuoden aikana ja se sopii hyvin kotimaiseen nimistöön.
Jaajo-nimellä on tähän matkaa, mutta aikaakin on. Nimipäiväkalenteria päivitetään seuraavan kerran vuonna 2020. Tosin päätökset uusista nimistä tehdään jo vuonna 2018.