Britannia ottaa yhtenä ensimmäisistä maailman maista käyttöön virallisen määritelmän antisemitismistä. Pyrkimyksenä on vähentää viharikoksia juutalaisia vastaan.
Poliisin ja muiden viranomaisten lisäksi määritelmä otetaan käyttöön esimerkiksi yliopistoissa, kunnallisessa päätöksenteossa ja julkisissa virastoissa.
Tarkoituksena on, ettei juutalaisvihaa sisältävää kielenkäyttöä tai käyttäytymistä sivuuteta harmittomana pelkästään sen takia, että on epäselvää, mitä antisemitismi oikeastaan on.
Kansainvälinen holokaustin muistamisen liitto IHRA muotoili antisemitismin määritelmän aiemmin tänä vuonna. Järjestön mukaan antisemitismi on "tietynlainen käsitys juutalaisista, joka voidaan ilmaista juutalaisvihana".
Antisemitismin "retoriset tai fyysiset ilmenemismuodot on suunnattu juutalaisia tai ei-juutalaisia ihmisiä tai heidän omaisuuttaan tai juutalaisyhteisön instituutioita tai uskonnollisia rakennuksia vastaan."
Järjestö toivoo, että määritelmä otettaisiin käyttöön maailmanlaajuisesti.
Kansanedustaja sai tuhansia vihaviestejä
Britanniassa erilaiset sanalliset tai fyysiset hyökkäykset juutalaisia vastaan ovat kahden viime vuoden aikana lisääntyneet. Erityisesti tämän vuoden keväällä tapauksia oli runsaasti ja asia oli esillä laajasti myös mediassa.
Työväenpuolueen juutalainen kansansanedustaja Luciana Berger kertoi keväällä saaneensa tuhansia herjaavia internet-viestejä, joista osa uhkasi myös väkivallalla. Yksi vihakampanjaan osallistunut mies tuomittiin viime viikolla kahdeksi vuodeksi vankeuteen.
Joidenkin arvioiden mukaan viharikosten lisääntyminen Britanniassa olisi yhteydessä kesäkuun brexit-äänestykseen. Tarkemmin yhteyttä ei kuitenkaan ole pystytty osoittamaan.
Britanniassa asuu 270 000 juutalaista. Maan juutalaisyhteisö on maailman viidenneksi suurin.