Olipa kerran hoivakoti, jonka vanhukset pääsivät ulos joka päivä. Kuulostaa sadulta, mutta Muuraskodissa Haminassa se on arkea. Kesällä hoitajat veivät asukkaat jopa metsään poimimaan mustikoita.
– Pyörätuolissa istuville asukkaille annettiin mustikanvarpu kouraan ja he saivat poimia siitä marjoja. Heille oli mieletön kokemus päästä kertomaan omaisille, että minä kävin mustikassa, kertoo Muuraskodin esimies Mirja Rantala.
Eikä se ollut vain yksi mustikkaretki. Muuraskodin hoitajat ovat tehneet koko vuoden töitä sen eteen, että voivat viettää enemmän aikaa vanhusten kanssa.
– Olemme käyneet yhdessä asukkaiden kanssa teatterissa, elokuvissa, tansseissa ja markkinoilla. Asukkaat ovat ilmojen salliessa päässeet ulos päivittäin. Myös vuodepotilaita on viety pihalle sängyissään, Rantala sanoo.
Maanantaina hoitajat ja asukkaat järjestävät yhdessä joulujuhlan hoivakodilla.
Pyörätuolissa istuville asukkaille annettiin mustikanvarpu kouraan ja he saivat poimia siitä marjoja. Minna Rantala
Iso muutos
Kaikki alkoi siitä, että hoivakodin hoitajat sisuuntuivat negatiivisena vellovaan keskusteluun vanhustenhoidosta. He päättivät, että sävy on saatava muuttumaan. Hoitajat, asukkaat ja omaiset ryhtyivät miettimään yhdessä, millainen on hyvä hoivakoti.
– Aina kirjoitetaan siitä, miten hoitajat epäonnistuvat, miten asukkaat ovat märkinä vaipoissaan, ei ehditä syöttää eikä viedä ulos eikä koskettaa ilman käsineitä. Tytöt sanoivat hyvin, että nyt alkaa kapina negatiivisuutta vastaan.
Muuraskodissa huomattiin, että vanhusten kanssa ei ajanpuutteen vuoksi ehditty viettää tarpeeksi aikaa ja ulkoilla. Tarvittiin iso muutos koko toimintakulttuuriin.
Lisää liikettä ja parempaa ruokaa
Työvuorot suunniteltiin uusiksi niin, että työ jakautui tasaisesti aamu- ja iltavuoroon. Vuoronvaihtoon liittyi aiemmin paljon odottelua.
– Aamuvuoro odotti, että kello tulee kolme ja vuoro pääsee kotiin. Iltavuorolaiset taas odottivat, että aamuvuoro lähtee kotiin ja pääsivät vasta silloin kunnolla töihin.
Kuinka moni meistä laittaa saunan jälkeen vaatteita päälle? Sehän on nautinto olla pesun jälkeen yöpaidassa tai aamutakissa. Minna Rantala
Aamuvuoro oli selvästi iltavuoroa työläämpi, minkä seurauksena hoitajat olivat hyvin väsyneitä aamuvuoron jälkeen. Rantalan mukaan suihkutuksia on nyt siirretty aamupäivästä iltapäivään ja iltaan.
– Se on järkevä muutos. Kuinka moni meistä laittaa saunan jälkeen vaatteita päälle? Sehän on nautinto olla pesun jälkeen yöpaidassa tai aamutakissa.
Asukkaille hankittiin myös kuljetuspalveluseteleitä, jotta he pääsevät liikkumaan inva-takseilla. Uuden asukkaan muuttoon ja lääkehuoltoon kuuluvat rutiinit muutettiin niin selkeiksi, ettei niihin mene turhaa aikaa.
– Kaikki haahuilu jää pois, kun jokainen tuntee rutiineihin liittyvät toimet. Valitettavasti hoivakodin arkeen kuuluu usein se, ettei hoitaja löydä ohjeita esimerkiksi sellaisiin töihin, joita ei ole tehnyt pitkään aikaan.
Hoivakodeissa on alettu kiinnittää myös huomiota ruuan laatuun, josta lähtee aiempaa herkemmin palautetta ruuan toimittajalle.
– Kerromme, mikä asukkaille maistuu ja mikä ei.
Tällainen toimintatavan muutos on sankaritarina ja ehdottomasti hieno saavutus. Matti Mäkelä
THL: Johdon tuki ratkaisee
Muuraskodin "kapina" liittyy Haminassa meneilllään olevaan, laajempaan vanhustenhoidon parannusprojektiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Muuraskodin hoitajalähtöinen ryhtiliike on koko maan mittakaavassa poikkeuksellinen.
– Erilaisia ponnistuksia toki tehdään asiakaslähtöisyyden eteen, mutta tällainen syvälle menevä, henkilökuntalähtöinen toimintatavan muutos on sankaritarina ja ehdottomasti hieno saavutus, sanoo ikääntyneen väestön terveyden ja toimintakyvyn asiantuntija, ylilääkäri Matti Mäkelä THL:stä.
Mäkelä kiittelee erityisesti sitä, että hoivakodin johto on lähtenyt muutokseen mukaan. Pelkkä henkilökunnan motivaatio ei riitä, jos se ei saa johdolta tukea.
– Asiaa eteenpäin vievien tulisielujen voima sammuu helposti jo muutamaan vastarannan kiiskiin, jos ei johdon tukea ole. Silloin muutosta on aika mahdoton tehdä.
Hoitokulttuureissa paljon eroja
Gerontologian professori Marja Jylhä Tampereen yliopistosta sanoo, että vanhusten palveluissa olisi hyvä miettiä työnteon tapoja uudestaan.
– Esimerkiksi tehostetun palveluasumisen yksiköt toimivat vähän kuin sairaalat raportteineen ja kirjaamisineen. Tarvitseeko sen olla niin? Jylhä kysyy.
Jylhä muistuttaa, että hoivakotien henkilökunnan määrissä ja hoitokulttuureissa on eroja. Se, minkä verran niissä kiinnitetään huomiota muuhun kuin perushoivaan, vaihtelee.
– On paljon paikkoja, joissa hoitajien aika menee kerta kaikkiaan niiden perusasioiden pyöritykseen. Vaikka olisi kuinka paljon halua, voi olla joku raja, ettei henkilökunta vain riitä. Ja jos kulttuuri on huono, mitään ei tapahdu vaikka olisi kuinka paljon hoitajia, Jylhä sanoo.
Muutokset voivat olla näin yksinkertaisia: kääntääkö selkänsä vai kasvonsa ihmisiin päin. Marja Jylhä
Vanhusten mieliala ja hoitajien motivaatio parani
Hyviin tuloksiin voi päästä pienilläkin muutoksilla. Jylhä kertoo esimerkin hoivakodista, jossa hänen äitinsä asui. Hoitajat tekivät yleensä asukkaille iltapalaa niin, että he seisoivat selin asukkaisiin.
– Sitten muutama kokenut hoitaja kasasi voileipätarpeet yhteiselle isolle pöydälle ja istui asukkaiden keskelle tekemään leipiä. Äkkiä siitä tuli koti. Muutokset voivat olla näin yksinkertaisia: kääntääkö selkänsä vai kasvonsa ihmisiin päin.
Ainakin Muuraskodissa Haminassa on saatu vuoden aikana loistavia tuloksia. Esimies Minna Rantala kertoo, että vanhusten mieliala ja hoitajien työmotivaatio on parantunut selvästi.
– On hienoa nähdä, kun asukas tuntee onnistuvansa. Myös hoitajat ovat olleet tosi innoissaan ja se on esimiehen näkökulmasta hyvin palkitsevaa.
Omena- ja mustikkapiirakoita
Hiukan iloa on laimentanut se, että kaupungin muissa hoivakodeissa ei Rantalan mukaan Muuraskodin hankkeesta ole innostuttu.
– Niistä on tullut viestiä, että yrittäkää vain, kohta kuitenkin vähennetään taas väkeä. Olen sanonut epäilijöille, että eivät ne vähennykset pelkästään meitä koskisi vaan muita hoivakoteja yhtä lailla. Me olemme silti muita askeleen edellä.
On hienoa nähdä, kun asukas tuntee onnistuvansa. Minna Rantala
Entä se mustikkasaalis? Niistä vanhukset leipoivat yhdessä hoitajien kanssa mustikkapiirakan. Eikä leipominen jäänyt vain yhteen kertaan. Piirakkaa on leivottu myös oman puutarhan omenista.
– Usein jääkaapissa on ollut odottamassa edellisen vuoron terveiset seuraavalle lämpimäisten muodossa. Aika mukava aloitus työpäivälle.
Lisää hoivakotien arjesta Ylen Hoivakoti kuntoon -tv-sarjassa.