TUKHOLMA Kevätkesällä 2015 Göteborgin liepeillä asuvan ruotsinsuomalaisen perheen elämä alkoi syöksyä raiteiltaan. Perheen 15-vuotias Marilyn-tytär katosi – poikaystävä oli vienyt hänet mukanaan Syyriaan Aleppon lähettyville. Tyttöä kahdeksan vuotta vanhempi poikaystävä Moqtar oli tullut pari vuotta aiemmin Algeriasta Ruotsiin.
Pasi-isä kertoo painajaismaisesta kokemuksesta suomeksi, Ruotsin television suomenkielisen toimituksen haastattelussa. Markin kunnassa Göteborgin lähellä asuva perhe on ruotsinsuomalainen.
Terroristiryhmä Isisin luota pelastuneesta tytöstä kerrottiin viime helmikuussa. Keskiviikkoiltana Ruotsin televisio näyttää aiheesta kaksiosaisen dokumentin alkuosan.
Juuri ennen lähtöä oli selvinnyt, että Marilyn oli toisella kuulla raskaana.
Puhelu sodan keskeltä
Tytär soitti ensimmäisen kerran kesäkuun loppupuolella ja kertoi olevansa sota-alueella.
– Hän sanoi, että ellei hänestä enää kuulu mitään, hän saattaa olla kuollut. Puhelu tuli Syyriasta. Taustalla kuului pommitusta.
Siitä alkoi yhdeksän kuukauden taistelu tytön saamiseksi takaisin kotiin.
Vanhemmat arvelevat, että Moqtar oli hyvin perillä reitistä, kun tytär pääsi monen maan halki ilman mitään henkilöllisyyspapereita.
Dokumentissa kuullaan itkuisia puheluja, joissa tytär kertoo nykyisen elämänsä olevan kauheaa. Hän epäilee, ettei pääse koskaan takaisin Ruotsiin, joka oli kuitenkin paras paikka.
Yhteydenpito perheeseen oli kielletty, joten Marilyn soitteli salaa poikaystävän puhelimella silloin kun pystyi. Hän yritti kuvata paikkoja, joissa oli ja lähetti kuvia internetin kautta. Käytännössä tytär oli vankina. Tiedoista oli apua olinpaikan selvittämisessä.
Lopulta pariskunta päätyi Syyriasta Irakiin Mosulin lähelle. Lapsi syntyi siellä.
Viranomaisista ei ollut apua
Vanhempien mukaan sekä poliisi että ulkoministeriö vastasivat avunpyyntöihin niin, ettei sotaa käyvässä Syyriassa kukaan voi auttaa. Tyttären pitäisi itse yrittää päästä pois. Parasta olisi odottaa, että sota päättyy.
– Emmehän me voineet tytärtä sinne jättää.
Pasin Irakissa Unicef-tehtävissä oleva veli auttoi. Perhe löysi myös Ruotsista avuliaita ihmisiä, kuten Mosulista pakolaisena Ruotsiin tullut entinen poliisi. Lopulta äiti lähti Irakiin apunaan Irakista Ruotsiin tullut pakolaisnainen.
Kaksi salakuljettajan kanssa suunniteltua pakomatkaa epäonnistui. Äiti kävi lopulta Irakissa kolme kertaa, isä kerran.
– Ei se kesälomapaikka ole. Pitää tietää mitä sanoo ja tekee. Kaikki nämä temput olivat hengenvaarallista varsinkin tytölle ja hänen lapselleen, Pasi sanoo.
Lopulta kolmas pakoyritys onnistui. Tytär ja lapsenlapsi pääsivät kotiin viime helmikuussa.
Ei mitään hävettävää
Marilyn on kertonut kuulleensa vasta Syyrian rajalla, että hänellä on vääränlaiset vaatteet. Piti olla Niqab, muutoin voi tulla ammutuksi.
– Tyttö ei tiennyt islamista mitään.
Vanhempien mielestä dokumenttielokuvasta voi olla toisille apua.
– Tilanne oli kauhea. Emme halua, että tämä tapahtuu muiden lapsille.
He haluavat korostaa, ettei heillä ole mitään hämäriä yhteyksiä tai muuta hävettävää asiassa.
– Me olemme tavallisia ruotsinsuomalaisia. Mutta jos rakastuu väärään ihmiseen, voi tapahtua tällaista.
Vanhempien mukaan Marilyn näyttää nyt hyvinvoivalta, mutta painajaiset ja muistot vaivaavat. Myös vanhempien toipuminen on kesken.