Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen kiistää kuulleensa Taysin kahden lääkärin väkivaltaisesta ja epäasiallisesta käytöksestä hoitajia kohtaan. Aamulehti kertoi torstaiaamuna, että tapaukset ovat sattuneet vuosina 2010 ja 2011.
Uutisessa on katkelma sähköpostista, joka lehden mukaan on lähetetty muun muassa Ihalaiselle ja muulle sairaalan johdolle.
Jos minulle tai johtajaylilääkärille tulee viesti, jossa kerrotaan riehumisesta, lyömisestä tai epäasiallisesta käytöksestä, asia käydään läpi. Rauno Ihalainen
– Sähköposti on noin viiden vuoden takaa. En pysty tunnistamaan, mistä asiasta siinä on kysymys ja mihin se liittyy, Ihalainen sanoo.
– Jos minulle tai johtajaylilääkärille tulee viesti, jossa kerrotaan riehumisesta, lyömisestä tai epäasiallisesta käytöksestä, asia käydään läpi.
Ihalaisen mukaan yksittäisten ihmisten kokemaa kiusaamista ei hänelle tai johtajaylilääkärille ole raportoitu vuosiin.
– Sen jälkeen, kun työilmapiiriongelmista syksyllä uutisoitiin, joitain yhteydenottoja tuli. Mutta normaalisti asiat ratkaistaan työyhteisöissä, hän kertoo.
Epäasiallista käytöstä ei hyväksytä
Taysin työilmapiiriongelmia on käsitelty julkisuudessa pitkin syksyä. Sairaanhoitopiirin johtajan mukaan ongelmat eivät ole sen isompia kuin muissa sairaaloissa tai kuntien organisaatioissa.
– Tässä on taustalla Työterveyslaitoksen sairaalatutkimus, jossa olimme mukana yhtenä sairaalana. Kokonaisuutena katsottuna tulokset ovat hyvin samankaltaisia eri sairaaloiden kesken. Yleisesti emme poikkea muista hyvässä tai pahassa, hän sanoo.
Jos työntekijä kokee tulleensa kiusatuksi, sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaan hänen pitää tehdä konkreettinen ilmoitus asiasta. Rauno Ihalainen
Ihalaisen mukaan Taysissa tehdään koko ajan töitä ilmapiirin parantamiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.
– Kiusaamisen suhteen meillä on nollatoleranssi ja edellytämme asiallista käytöstä kaikilta ammattiryhmiin katsomatta. Pyrimme rohkaisemaan avoimeen keskusteluun, hän sanoo.
– Ihanteellista on, että ongelmat ratkaistaan omassa työyhteisössä välittömästi työntekijöiden ja esimiesten kesken. Jos työntekijä kokee tulleensa kiusatuksi, sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaan hänen pitää tehdä konkreettinen ilmoitus asiasta.