Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91498

Yksinäisyys näkyy jouluna kriisikeskuksessa – "En tiedä, mitä minä tällä elämällä teen"

$
0
0

Mika Hyppönen erosi vaimostaan viime keväänä. Prosessi oli ollut pitkä ja kuluttava. Hyppönen koki antaneensa kaikkensa ja kun perheen arki lopulta hajosi palasiksi, se oli miehelle raskas paikka.

– Keväällä sanoin kriisikeskukselle, että en tiedä, mitä minä tällä elämällä teen. Silloin elämän ainut sisältö olivat työmatkapyöräily hyvän kaverin kanssa ja lasten seurassa puuhastelu, Hyppönen kertoo.

Yksi Hyppösen ja monen muunkin eronneen suurin pelko varsinkin joulun aikaan on yksinäisyys. Vuosikausia ylläpidetyt rutiinit ja perinteet katoavat ympäriltä, kun yksi perhe muuttuu kahden erillisen kodin kokonaisuudeksi.

Puhuminen on ainoa keino kertoa omista odotuksistaan. Jarkko Kuhanen

Kriisityöntekijä Jarkko Kuhanen Kuopion Kriisikeskuksesta vahvistaa, että varsinkin joulun aikaan moni yksinäinen ottaa yhteyttä heihin ja kertoo yksinäisyydestä. Joulu voi olla ikävää aikaa niin vastikään eronneelle kuin pidempäänkin yksin olleelle.

Jos yksinäisyys tai vaikkapa joulun odotukset painavat päälle, tärkeintä on löytää keskustelukumppani. Ammattiauttajan pakeille meneminen tai auttavaan numeroon soittaminen kannattaa aina.

– Voihan siinä tehdä niinkin epäsuomalaisen teon, että alkaisi jutella jollekin ventovieraalle, Kuhanen valistaa.

Perheen joulukriisi

Jouluna moni perhe kriisiytyy ja se näkyy kriisikeskuksessa. Syynä ovat yleensä kohtuuttoman suuret odotukset.

– Ei kannata tehdä hirveän täsmällisiä suunnitelmia, vaan rakentaa joulua rennosti yhdessä vietetyn ajan ympärille. Mikäli Pukki ei tuo lahjaksi kristallipalloa, joka lukee muiden ajatuksia, niin puhuminen on ainoa keino kertoa omista odotuksistaan. Silloin voi ehkä käydä niin, että odotukset täyttyisivät edes jollain tapaa, Kuhanen kertoo.

Mika Hyppönen viettää nyt ensimmäistä yksinäistä joulua pitkään aikaan. Kymmenen vuoden ajan hänellä oli ympärillään oma perhe.

– Minulla on nyt ihan rauhallinen olo. Kävin aiemmin tänä vuonna eroseminaarin ja sieltä saatu vertaistuki auttoi paljon, Hyppönen kertoo.

– Tämä joulu on erilainen ja omanlaisensa, mutta varmasti myös hyvä, Hyppönen toteaa.

Jokainen voisi myös miettiä, onko omassa lähipiirissä ketään, jota voisi vähän piristää. Jarkko Kuhanen

Lapset viettävät jouluaaton Hyppösen ex-vaimon luona. Joulupäivänä on isän vuoro saada lapset ja myös joulupukki on luvannut tulla kylään. Järjestely tuntuu Hyppösen mielestä nyt hyvältä ja hän osaa jopa arvostaa omaa aikaa.

– Aluksi tuntui oudolta, etteivät lapset ole rinnalla joka hetki, mutta nyt ajatukseen on jo tottunut. Vertaistukiryhmästä ja puhumisesta oli todellinen apu yksinäisyyden ja surun selättämiseen.

– Odotan sitä, että millainen tästä joulusta oikein tulee. Olen sopinut käyväni ystävien luona kylässä, mutta se on ainut suunnitelma aatolle, Hyppönen selittää.

Jarkko Kuhanen korostaa, että tärkeintä joulussa on keskittyä olennaiseen.

– Hellitä puunaamisesta ja kokkaamisesta. Joulu voi olla yksinäiselle kova paikka. Jokainen voisi myös miettiä, onko omassa lähipiirissä ketään, jota voisi vähän piristää.

Suomen mielenterveysseuran ylläpitämän valtakunnallisen kriisipuhelimen numero on 010 195 202. Numerosta saa apua arkisin kello 9.00–07.00 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä kello 15.00–07.00.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 91498

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>