Joulupukkien palveluissa on suuria hintaeroja. Pukki veloittaa jouluaaton keikasta keskimäärin 50-70 euroa, mutta Suomalaisen Joulupukkiyhdistyksen mukaan kalleimmat hinnat kipuavat jopa 250 euroon.
– Yleisesti kalleimmat pukit ovat pohjoisen laskettelukeskuksissa, koska kysyntää on paljon mutta tarjontaa ei. Pääkaupunkiseudulla on myös kallista, kertoo Joulupukkiyhdistyksen presidentti Mika Väkeväinen.
Joulupukki tekee aaton aikana noin 10-20 keikkaa, joten kallis pukki voi hyvinkin lyödä yhden illan aikana rahoiksi.
– Ihmiset ovat tänä vuonna myöhään liikkeellä. Nyt pukkia on jo vaikea saada ja monet ovat kysyneet, että eikö millään hinnalla, Väkeväinen toteaa.
Taikatemppuja ja kynsienlaittoa
Kalleimmat pukit perustelevat hintojaan usein lisäpalveluilla: mukana on muori, tonttu tai ohjelmassa lahjojen jakamisen lisäksi taikatemppuja.
– Ihmiset haluavat kuitenkin peruspukin, joka suoriutuu pukin hommasta mallikkaasti. Oheisohjelma on pois keskustelusta, joka taas on perheille se kaikista tärkein juttu, Väkeväinen sanoo.
Ovi auki ja heti on käsi ojossa ottamassa rahat. Kymmenen minuuttia ja pää märkänä seuraavaan paikkaan. Mikko Kainiemi
Yleensä lisäpalvelut ovat laulu- tai tanssiesityksiä. Helsingissä joulupukkina kiertävä Jarko Taivasmaa pyytää yhdestä keikasta 80-120 euroa.
– Minulla on mukanani kitaraa soittava ja laulava joulutonttu, joka on opiskellut musiikkia ammatikseen Korvatunturilla sekä Sibelius-Akatemiassa. Hinnan ratkaisee se, haluaako asiakas 20 minuutin lauluesityksen vai onko kyseessä klassisempi lahjojen jako, Taivasmaa sanoo.
Erikoisempiakin virityksiä löytyy. Esimerkiksi Hyvinkäällä erään joulupukin matkassa kulkee koulutettu kynsitaiteilija koristelemassa naisväen kynsiä.
Hinta ei takaa laatua
Suomessa liikkuu jouluaattona noin viisituhatta joulupukkia, joiden joukkoon mahtuu myös ahnetta väkeä.
– On niitäkin, jotka tykkäävät vain rahastaa. Ovi auki ja heti käsi ojossa ottamassa rahat. Kymmenen minuuttia, äkkiä ulos ja pää märkänä seuraavaan paikkaan, sanoo riihimäkeläinen joulupukki Mikko Kainiemi.
Joulupukkien metsästys ei ole Verohallinnon ykköshankkeita. Taneli Lallukka
Suomalainen Joulupukkiyhdistys myös muistuttaa, että hinta ei takaa laatua.
– Monet ovat vain tajunneet, että tästä saa helppoa rahaa, sanoo yhdistyksen presidentti Mika Väkeväinen.

Joulupukinkin maksettava veronsa
Maksullisen joulupukin on maksettava tuloistaan veroa siinä kuin muidenkin. Pukin, jolle kotitalous maksaa palkan suoraan, täytyy muistaa ilmoittaa saamansa palkkatulot ja niihin kohdistuvat menot verottajalle.
Riihimäkeläinen joulupukki Mikko Kainiemi sanoo, ettei pukin hommissa rikastu. Hän veloittaa yhdestä keikasta 60 euroa. Verotuksessa hän voi vähentää matkakulut ja pukin koltut, joihin on sijoittanut satoja euroja.
–Yleensä valitetaan, että joulupukki on kallis. Kun joutuu maksamaan eläkemaksut ja verot, niin ei se käteen jäävä summa niin hirveän suuri ole. Ja jos on monta keikkaa, täytyy etukäteen ajaa reitti läpi, että on suunnilleen oikeaan aikaan paikalla, Kainiemi toteaa.
Verottaja ei jahtaa pimeitä pukkeja
Vaikka joulupukkeja on paljon, verottaja ei juokse heidän perässään metsästämässä pimeitä pukkeja.
– Se ei ole ykköshankkeitamme. Tonttuasuun pukeutunut verotarkastaja ei myöskään käy selvittämässä sitä, käykö kodissasi maksullinen pukki, sanoo johtava veroasiantuntija Taneli Lallukka Verohallinnosta.
Minulla on vähän sellainen fiilis, että aika monella kotitaloudella vakuutus pukille jää ottamatta. Taneli Lallukka
Pukin kotiinsa tilaava perhe sen sijaan pääsee verotuksen suhteen yleensä helpolla, jos pukin hinta ei ylitä 200 euroa.
– Yhden illan työsuhteesta ei tarvitse tehdä ennakonpidätystä eikä maksaa sosiaaliturvamaksua, jos pukki ei ole tehnyt perheelle muita hommia ja tienannut kaikista samalle kotitaloudelle tekemistään töistä vuoden aikana yli 1500 euroa, sanoo Lallukka.
Jos pukki tienaa keikasta yli 200 euroa, työnantajan on tehtävä palkasta verottajalle vuosi-ilmoitus. Lisäksi kuitti palkanmaksusta kannattaa säilyttää kuuden vuoden ajan.
57,51 euroa on tärkeä vedenjakaja
Jos pukki työskentelee joulupukkipalveluja tarjoavan yrityksen kautta, yritys laskuttaa kotitaloutta ja joulupukki saa palkan yritykseltä. Kotitalouden ei tarvitse huolehtia myöskään yrittäjäpukin vakuutuksista.
Kotitalouden on kuitenkin otettava eläkevakuutus pukin yhden illan keikkaa varten, jos pukille maksettava palkka ylittää 57,51 euroa. Työnantajan osuus siitä on 17 prosenttia eli jos maksaa pukille satasen, eläkevakuutukseen menisi vajaa 20 euroa. Lomakkeen voi täyttää netissä.
– Minulla on vähän sellainen fiilis, että aika monella kotitaloudella vakuutus pukille jää ottamatta. Monet eivät edes tiedä asiasta.
Yksi tapa välttää eläkevakuutus on palkata joko alle 18-vuotias tai yli 68-vuotias pukki.
Kaikkein halvimmalla ja helpoimmalla pääsee tietysti silloin, jos pukki ei peri palveluistaan hintaa. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa kiertää pukkiporukka, joka jakaa lahjat perheille ilmaiseksi.