Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91498

Näilläkin pakkasilla joku nukkuu ulkona – Helsingin kirkkojen hätämajoitus on vain laastari

$
0
0

Helsingin seurakuntien hätämajoituksessa on nukkunut keskimäärin 20 ihmistä joka yö marraskuusta lähtien. Valtaosa kirkoissa yöpyneistä on ollut kodittomia kantasuomalaisia, jotka muuten yöpyisivät metsissä, rappukäytävissä, roskakatoksissa tai yleisissä vessoissa.

– Ei ole kenellekään ihmisarvoista joutua viettämään yönsä kadulla. On hirveän vaikea lähteä ponnistamaan kohti tulevaisuutta, jos ei ole paikkaa, jossa yönsä viettäisi. Kadulta se on aika vaikeaa, muistuttaa Helsingin seurakuntayhtymän diakonian päällikkö Kirsi Rantala.

Vielä loppiaisviikonlopun ajan patjoja levitetään Mikael Agricolan kirkon lattialle Tehtaankadulla. Ensi viikolla yösijan saa Herttoniemen kirkosta, sitten Meilahden kirkosta ja loppukuusta Temppeliaukion kirkosta.

Kirsi Rantala Helsingin seurakuntayhtymän diakonian päällikkö
Helsingin seurakuntien diakonian päällikkö Kirsi Rantala muistuttaa, että kodittoman on vaikea ajatella tulevaisuuttaan kylmällä kadulla.Ilkka Loikkanen / Yle

Helsingin seurakuntien kirkkoherrat päättävät kuun puolivälin jälkeen, jatketaanko kirkkojen hätämajoitusta vielä helmikuussakin. Tarvetta olisi.

– Kirkon tehtävä on auttaa – yhdenkään ei pitäisi yöpyä kadulla. Mutta kirkko antaa tässä vain laastariapua. Meidän pitää pystyä auttamaan myös aamulla. Pelkkä yösija ei ratkaise elämän suuntaa, sanoo Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki.

Helsinkiläiskirkot avasivat ovensa kodittomille viime marraskuussa juuri Rintamäen ideasta.

Helsinki: Paikkoja on ollut tarpeeksi

Kirkkojen hätämajoituksen jatkosta neuvotellaan kuun puolivälin jälkeen myös Helsingin kaupungin ja Diakonissalaitoksen kanssa. Kiireellinen hätämajoitus on kuntien lakisääteinen tehtävä.

Ainakin tähän asti hätämajoituspaikkoja on ollut pääkaupungissa riittävästi, sanoo toimialajohtaja Juha Jolkkonen Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta.

– Tiedossa ei ole, että olisi tullut tilannetta, jossa paikkoja ei olisi ollut tarpeeksi.

Kaupunki itse järjestää kiireellistä hätämajoitusta Hietaniemen palvelukeskuksessa. Mikäli se on täynnä, yöpyjiä ohjataan kirkon ja Diakonissalaitoksen järjestämiin majoituksiin, Jolkkonen kertoo.

– Tässä kokonaisuudessa paikkoja on ollut tarpeeksi, kapasiteetti on selvästi suurempi kuin viime talvena.

Hietaniemessä on hänen mukaansa 60 paikkaa ja siellä yöpyy säännöllisesti yli 50 ihmistä. Kun huomioon otetaan myös Diakonissalaitoksen ja kirkon järjestämät majoitukset, on Helsingin hätämajoituksissa kaiken kaikkiaan noin 80–140 yöpyjää per yö, Jolkkonen laskee.

"Kodittomia on tuhansia, vain kymmeniä tavoitetaan"

Kirkkoherra Juha Rintamäki muistuttaa, että kodittomia on tuhansia mutta kirkon hätämajoitus tavoittaa heistä vain kymmeniä. Määrää lisää niin sanottu liikkuva kansanosa eli Romaniasta ja Bulgariasta saapuvat romanit. Rintamäki lisää listaan myös suojattomat eli Suomessa laittomasti olevat, niin sanotut paperittomat ihmiset. He ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen mutta jääneet siitä huolimatta Suomeen.

– Olen huomannut tässä termien taistelun. Minä käytän näistä ihmisistä sanaa suojattomat, Rintamäki perustelee.

"Paperittomat" eivät Juha Jolkkosen mukaan ole näkyneet hätämajoituksissa merkittävästi, mutta todennäköistä on, että määrä kasvaa jo lähikuukausina, kun hallinto-oikeudet alkavat antaa ratkaisuja muutoksenhauista.

– Jos niin käy, silloin heillekin järjestetään tarvittaessa tämä palvelu, Jolkkonen sanoo.

Kodittomille ilmaisia säilytyskaappeja

Sininauhasäätiön päiväkeskuksessa Illusiassa Helsingin Mäkelänkadulla kirkkojen hätämajoitusta ja yhteistyötä kiitellään.

– Me kerromme, että kirkoissa voi yöpyä, ja kirkoissa kerrotaan, että meille tänne voi tulla suihkuun ja pesemään vaatteita, Illusian vastaava ohjaaja Saija Pellikka kertoo.

Päiväkeskus Illusiassa on ensimmäisenä Suomessa otettu käyttöön kodittomille tarkoitetut ilmaiset lukolliset kaapit, joihin voi jättää arvokasta omaisuutta, esimerkiksi tärkeitä papereita.

Sininauhasäätiön päiväkeskus tarjoaa asunnottomille ilmaisia lukollisia kaappeja esimerkiksi tärkeiden dokumenttien säilyttämistä varten.
Lukollisten kaappien käyttämien on kodittomalle ilmaista. Kaappiin voi jättää turvaan esimerkiksi henkilöpaperinsa.Ilkka Loikkanen / Yle

Myös kaikki muu, aamupalasta lähtien, on ilmaista Raha-automaattiyhdistyksen (tästä viikosta lähtien Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen Stean) tuen ansiosta. Yksittäisiä lahjoittajiakin on paljon.

– Vaatelahjoituksia on tullut ovista ja ikkunoista sen jälkeen kun Iltalehdessä julkaistiin aiheesta blogi. Tänäänkin olemme saaneet useita kassillisia vaatteita. Vaatteita ja kenkiä saa tuoda yhä, erityisesti talvikenkiä kaivataan, Pellikka sanoo.

Milja Köpsin Iltalehteen kirjoittamaa blogia on jaettu muun muassa Facebookissa.

Asunnottomuuden kasvusta ja hätäavun tarpeesta kertoo sekin, että päiväkeskus Illusian kävijämäärä on tuplaantunut viime huhtikuusta. Nyt kävijöitä on päivittäin keskimäärin 65.

Päiväkeskuksessa ei kysytä kenenkään kotimaata, uskontoa eikä tulosyytä, mutta suomalaisten lisäksi tulijoita on ollut muun muassa Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

– Viime talven turvapaikanhakijat eivät ainakaan vielä näy kävijämäärissä, vaan kasvua on tullut lähinnä siitä, että Sininauhasäätiö on jakanut pelikorttimaisia kortteja, joissa kerrotaan erilaisin symbolein mitä palveluja Mäkelänkadun päiväkeskuksessa saa. Nämä kortit leviävät kädestä käteen, myös kirkon hätämajoituksessa, Pellikka kertoo.

Sininauhasäätiö jakaa kortteja, joissa kerrotaan, mitä palveluja päivisin avoinna olevasta Mäkelänkadun päiväkeskus Illusiasta saa.
Sininauhasäätiö kertoo pelikortteja muistuttavalla kortilla, että päiväkeskuksessa Mäkelänkadulla pääsee esimerkiksi suihkuun.Ilkka Loikkanen / Yle

Viewing all articles
Browse latest Browse all 91498

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>