Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91596

Kun vauva saa rintaraivarit, on vertaistuki lähellä

$
0
0

Kipeät rinnanpäät, suihkuava maito, vauva, joka ei suostu rinnalle.

Imetykseen liittyvät pulmat ovat henkilökohtaisestikin tuttuja Miina Korvelle ja Minna Ahveniselle, jotka toimivat imetystukiäiteinä Mikkelissä.

Kumpikin sai aikanaan apua ja neuvoja Imetyksen tuki ry:n Facebook-sivun kautta.

– Tajusin, että tässähän on paljon sellaisia asioita, joille voi tehdä jotain. Kun sai sieltä itse apua ja oma imetys alkoi olla kivaa ja sujuvaa, niin tuli ajatus, että olisi ihana auttaa muita, kertoo Miina Korpi.

Minna Ahvenisen esikoinen täyttää pian seitsemän vuotta. Hänen imetyksensä kaatui aikanaan ongelmiin, joihin Ahveninen ei osannut hakea apua.

– Ei oikein tiennyt, mistä sitä apua olisi voinutkaan hakea. Kuopuksenkaan kanssa ei ole ongelmaton taival ollut, Ahveninen sanoo.

Imetyksen tuki ry:n kouluttamia tukiäitejä toimii tällä hetkellä 400 ympäri Suomen. He päivystävät imetystukipuhelimessa ja chatissa sekä pyörittävät eri paikkakunnilla toimivia imetystukiryhmiä. Mikkelissä imetystukiäitejä on kymmenkunta.

Imetystukiäidit Minna Ahveninen ja Miina Korpi lastensa Taavin ja Nuutin kanssa.
Imetystukiäidit Minna Ahveninen ja Miina Korpi lastensa Taavin ja Nuutin kanssa.Maria Bonnor / Yle

Imetystarinoita laidasta laitaan

Pienten vauvojen kanssa vieraillaan neuvolassa kerran kuukaudessa. Neuvolakäynneillä käsitellään laajasti vauvan ja perheen hyvinvointiin liittyviä asioita, joten aina ei ole mahdollisuutta paneutua nimenomaan imetykseen.

– Monesti äideille jää tarve käydä asioita läpi ja erityisesti saada vertaisapua. Onko joku muukin äiti ajatellut tällä tavalla ja tuntuuko jostain muustakin äidistä tältä? Silloin vertaistuki on voimaa, sanoo Miina Korpi.

Mikkelissä järjestetään kuukausittain kaksi imetystukiryhmää. Laajalammen Punapirtin imetystuki-illoista on tullut viimeisen vuoden aikana suosittuja ja nyt toiminta on käynnistetty myös Otavan VPK:lla.

Kokoontumisissa keskustellaan kaikista imetykseen liittyvistä asioista laidasta laitaan. Jokainen äiti voi kertoa oman tarinansa, mutta kuunteluoppilaaksikin saa tulla.

– Monesti nousee erilaisia pulmia, mitä imetykseen liittyy. Riippuu tietysti siitä, minkä ikäinen lapsi on kyseessä. Ihan puremisesta tai kipuun liittyvistä asioista tai maidon riittävyydestä. Toki myös onnistumisia ja ilon aiheita käsitellään, eikä vain pulmia ja huolia, kuvaa Minna Ahveninen.

Lähtökohtana on äidin henkilökohtainen tilanne

Tukiäititoiminta kattaa koko imetyksen kaaren, aina imetyksen aloittamisesta vauvan vieroittamiseen. Pulloruokintaankaan ei suhtauduta karsastaen.

Miina Korpi muistuttaa, että kaikki äidit eivät imetä suoraan rinnasta, vaan osa pumppaa tai lypsää maidon ja antaa sen lapselle pullosta.

– Siinäkin me voidaan neuvoa lapsentahtista pulloruokintaa, että se jäljittelisi rintaruokintaa mahdollisimman paljon ja häiritsisi vähiten imetystä.

Imetyksen tuki ry:n toiminta perustuu kansallisiin imetyssuosituksiin. Imetystukiäidit eivät kuitenkaan sanele, mitä äitien tulee tehdä.

– Jokainen äiti saa kertoa itse, mitä hän siltä imetykseltä toivoo ja haluaa, ja siltä pohjalta lähdetään asiaa viemään eteenpäin, sanoo Minna Ahveninen.

– Elämäntilanteita on niin erilaisia, että joskus äiti haluaa tehdä paljon työtä pitkän imetyksen eteen, mutta joskus toiset asiat vievät enemmän energiaa, eikä imetys tietenkään ole silloin maailman tärkein asia, täydentää Miina Korpi.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 91596

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>