Paineet Napolin lähellä Italiassa sijaitsevan Campi Flegrein tulivuoren sisällä ovat kasvaneet lähes kriittisiksi, kertoo italialais-ranskalainen tutkimus.
Maa vuoren ympärillä on pullistellut viime vuosikymmeninä, ja kymmenen viime vuoden aikana paineiden kasvu on yltynyt. Italian viranomaiset nostivat hälytystasonsa vihreästä keltaiseksi neljä vuotta sitten.
Käytännössä se tarkoittaa, että viimeksi lähes 500 vuotta sitten purkautunutta Campi Flegreitä tarkkaillaan nyt hyvin aktiivisesti. Campe Flegrei onkin luokiteltu yhdeksi maailman vaarallisimmista tulivuorista.
Mittaukset ja mallit ennustavat purkausta
Tuoreessa tutkimuksessa on ensi kertaa määritelty kynnys, jonka ylittäessään maapallon sisältä nouseva magma voi äkillisesti kymmenkertaistaa tulivuoren sisällä olevien kuumien nesteiden ja kaasujen määrän. Se heikentäisi vaarallisesti vuoren kiviainesta ja altistaisi rajulle purkaukselle.
Campi Flegreissä tuo kynnys on lähellä, tutkijat arvioivat sekä mittausten että tietokonemallien perusteella.
Mahdollisen purkauksen ajankohtaa tai rajuutta ei silti voida ennustaa, sanoo tutkimuksen johtaja Giovanni Chiodini Bolognan tulivuori- ja geofysiikan tutkimuksen instituutista.
Campi Flegrein raivoisa räjähdys 39 000 vuotta sitten arvioidaan Euroopan rajuimmaksi tulivuorenpurkaukseksi 200 000 viime vuoden aikana. Purkaus sumensi taivaan niin, että sitä seurannutta ympärivuotista talvea on soviteltu syyksi jopa neandertalilaisten sukupuuttoon.
Tiheä asutus lisää tuhojen vaaraa
Campi Fregrei ei näytä tavallisen katsojan silmään vuorelta, sillä suurpurkauksen jälkeen huippu romahti tyhjentyneeseen magmasäiliöön. Siten syntyi 12 kilometriä laaja painanne eli kaldera, ja Campi Flegreistä tuli niin sanottu supertulivuori. Puolet kalderasta on Napolinlahden alla.
Kalderassa on yli 20 kraatteria sekä useita muita aukkoja, joista purskahtelee ja pöllyää kuumaa vettä ja kaasua. Kihinästä pinnan alla kertoo myös rikin katku.

Pienehkökin purkaus olisi vaarallinen, sillä Campi Flegrein välittömässä läheisyydessä asuu puoli miljoonaa ihmistä. Suurpurkaus mullistaisi elämän koko Euroopassa.
Englanninkielinen tutkimus on vapaasti luettavissa Nature Communications -verkkolehdestä. Campi Flegreitä ja sen purkautumisriskiä kuvallisesti esittelee muun muassa The Cosmos News YouTube-videossaan. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tiedesivulla on pitkä artikkeli Campi Flegrein tutkimusporauksista.