Turvapaikanhakijalapset saapuvat tanssitunnille, ja opettaja esittelee heidät muille lapsille. Uudet oppilaat otetaan vastaan epäluuloisesti. Muut lapset sanovat, että he eivät pidä uusista tulokkaista. Uusilla on ihan vääränlaiset nimetkin.
Tällainen kohtaus nähdään kirjailija-toimittaja Elina Hirvosen dokumenttielokuvassa Kiehumispiste. Hirvonen heräsi vuosi sitten siihen, että Suomessa tapahtuu jotakin poikkeuksellista.
– Täällä oli niin vihainen, aggressiivinen ja jakautunut ilmapiiri, joka vielä kiristyi nopeasti. Se oli hämmentävää. Tuntui siltä, että siihen pitää jollakin tavoin reagoida. Sitten yhtenä yönä sain idean ja soitin tuottajalle ja kuvaajalle, kertoo Hirvonen.
Elokuvassa seurataan turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttoa vastustavia suomalaisia vuorotellen. Heitä tavataan niin vihapuheisiin kärjistyvissä mielenosoituksissa kuin tavallisessa arjessakin.
Sivuun jääneet huutavat pelkojaan
Moni elokuvassa esiintyvästä maahanmuuttovastaisesta mielenosoittajasta pelkää turvapaikanhakijoita ja heidän kulttuuriaan.
– Suomessa on paljon ihmisiä, jotka kokevat jäävänsä täysin syrjään. He kokevat, että on olemassa eliitti, joka ei kuuntele heidän huoliaan, ja että kaikki yhteiskunnan ydinlupaukset on petetty. Se on maailma, johon toivoisin kiinnitettävän huomiota.
Hirvonen sanoo, että hän koki kuvausten aikana Suomessa sellaista vihaa, jota ei ole aikaisemmin todistanut.
– Näin syvää vihaa, pettymystä ja pelkoa. Pohdin joillakin paikkakunnilla, että milloin näille ihmisille on viimeksi puhunut joku muu taho. Ajattelen, että viha syntyy tyhjästä tilasta.
Kiehumispisteessä ei perehdytä anonyymeihin eikä ryhmiin, jotka kylvävät vihapuhetta netissä. Elokuvan pääpaino on ihmisten kohtaamisessa elävässä elämässä.
– Minulle on tärkeää, että kaikki elokuvani ihmiset näyttäytyvät monisyisinä henkilöinä. Se on elokuvan voima. Elokuvassa pääsee katsomaan ihmistä tavalla, joka ylittää streotypiat.
Alastonta ja kunnioittavaa keskustelua
Hirvonen valitsi elokuvansa päähenkilöt yksinkertaisella periaatteella. Hän seurasi ihmisiä, joista piti. Jännitteisen aiheen keskellä se oli ohjaajalle tärkeä kulma.
Rankkojen mielenosoitusten ohella elokuvassa nähdään, miten ihmiset voivat olla eri mieltä sulassa sovussa.
Eri sukupolvia edustavat saunakaverit Oula Silvennoinen ja Tapio Salminen eivät jaa samoja näkemyksiä, mutta pystyvät keskustelemaan asioista rauhallisesti.
Hirvonen kuvaa kaveruksia elokuvansa suuriksi sankareiksi.
– Olen miettinyt Oulaa ja Tapsaa kovin liikuttuneena. He tekevät hirvittävän suuren palveluksen ihmisille istuessaan alasti keskustelemassa asioista, joista ovat voimakkaasti eri mieltä. He kritisoivat toistensa mielipiteitä, mutta pitävät kiinni molemminpuolisesta kunnioituksesta. Meidän muidenkin pitäisi pystyä samaan, sanoo Hirvonen.
Kiehumispiste nähdään Helsingissä DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalilla ensi-illassa 23.1. Elokuva esitetään myöhemmin keväällä myös televisiossa.