Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91614

Pilvenpiirtäjiä, missejä ja golfkenttiä – Lue, missä päin maailmaa tuleva presidentti Trump on tehnyt bisnestä

$
0
0

Trump-pilvenpiirtäjiä on kolmella eri mantereella. Myös muita kiinteistöjä, hotelleja ja golfkenttiä on lähes kaikkialla maailmassa.

Silti Trumpin kansainvälisistä bisneksistä ei tiedetä läheskään kaikkea, sillä hän ei ole julkistanut verotietojaan.

Lain mukaan Trumpin ei ole pakko kertoa verotietojaan, mutta maailman vaikutusvaltaisimmalta valtiojohtajalta odotetaan avoimuutta - lähteehän Trump kohta presidenttinä valtiovierailuille maihin, joissa hän on hiljattain käärinyt miljoonia dollareita.

Yhdysvalloissa pörssiin listautuneiden yritysten tiedot ovat julkisia, mutta Trump-konsernin kaltaisten listautumattomien yritysten läpinäkyvyys on heikkoa.

– Mielestäni on hämmästyttävää, että tällaisessa asemassa oleva henkilö ei verotuksen kannalta kerro yhteiskunnallisesta vastuustaan. Minun on erittäin vaikea ymmärtää sitä, sanoo laskentatoimen professori Seppo Ikäheimo Aalto-yliopistosta.

Bisnekset ympäri maailmaa: Kanadasta Turkkiin

Donald Trumpin businessimperiumi.
Yle Uutisgrafiikka

Se ainakin tiedetään, että Trumpilla on tai on ollut liiketoimia kaikkiaan 25 maassa. Bisnestä on tehty noin 150 yhtiön kautta: Bermudan saarilta Panamaan, Irlannista Indonesiaan ja esimerkiksi Arabiemiraateista pienille St. Vincentin ja Grenadiinien saarille.

Trumpin nimi tekee siis kauppansa ympäri maailmaa. Trump on rakentanut itsestään vuosikymmenten ajan brändiä ja onnistunut tienaamaan nimellään ja imagollaan valtavia summia.

Valtaosa tiedetystä kansainvälisestä liiketoiminnasta onkin lisenssisopimuksia: Trump-hotelleista, Trump-pilvenpiirtäjistä, Trump-golfkentistä ja kaikenlaisesta Trump-krääsästä.

Monessa maassa Trump on myös kompuroinut liiketoimissaan. Projekteja on kaatunut muun muassa korruptioskandaaleihin. Osa on päätynyt oikeussaleihin.

Ulkomaista lainaa Trumpilla arvioidaan olevan satoja miljoonia, muun muassa Deutsche Pankilta ja Bank of Chinalta.

Venäjä: Missikisat ja kova halu rakentaa Trump Tower

Donald Trumpin businessimperiumi.
Yle Uutisgrafiikka

Trumpin haaveena on ollut vuosikausia rakennuttaa nimeään kantava pilvenpiirtäjä Moskovaan. Viimeksi tornitalo oli esillä vuonna 2013.

Hanke jäädytettiin, mutta samana vuonna Trump teki Moskovassa miljoonia dollareita viemällä Miss Universum-kilpailun Moskovaan. Tuolloin kisan omistanut Trump esiintyi itse näyttävästi Moskovassa missien kanssa.

Kauneuskilpailun paikallisena yhteistyökumppanina toimi miljardööri Aras Agalarov, jota on kutsuttu Venäjän Trumpiksi. Agalarov tunnetaan myös presidentti Vladimir Putinin lähipiiriläisenä.

Trump on vakuuttanut, ettei hänellä ole enää nykyisin bisnesyhteyksiä Venäjälle. Tulevan presidentin puheet eivät ole kuitenkaan vakuuttaneet kaikkia.

Selvää lienee, että aikaisemmin venäläiset tahot ovat tehneet merkittäviä sijoituksia Trumpin yhtiöihin. Poika Donald Trump Jr. myönsi vuonna 2008, että venäläiset ovat sijoittaneet paljon rahaa yrityksiin.

Myös Trumpin tulevan hallinnon avainmiehillä on ollut liiketoimia Venäjällä. Esimerkiksi ulkoministeriksi ehdolla olevalla öljy-yhtiö Exxonin toimitusjohtajalla Rex Tillersonilla on tiiviit suhteet Venäjälle.

Exxonilla on ennen Venäjä-pakotteita neuvoteltu sopimus öljynetsimisestä arktisella alueella Petšoranmerellä ja Karanmerellä.

Trumpin kabinetissa on paljon raharikkaita. Asiantuntijat epäilevät, että tämä saattaa muuttaa Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa.

– Ulkopolitiikasta tulee kauppapolitiikkaa. Trumpin esitykset ministereiksi puoltavat tätä näkemystä. Kauppapoliittinen intressi on hänelle ensisijainen, pohtii Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton –keskuksen johtaja, professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta.

Intia: Lisää Trump-pilvenpiirtäjiä

Donald Trumpin businessimperiumi.
Yle Uutisgrafiikka

Kolme rikasta intialaista liikemiestä tapasi Trumpin New Yorkissa vain viikko presidentinvaalien jälkeen. Myös Trumpin lapset Eric ja Ivanka poseerasivat kuvissa.

Tulevan presidentin edustajat kuittasivat tapaamisen onnittelukäynniksi. Tapaaminen kuitenkin herätti kysymyksiä siitä, luopuuko Trump presidenttinä todella liiketoimistaan.

Trumpin yhtiöillä on ollut Pohjois-Amerikan ulkopuolella eniten kiinteistöbisneksiä juuri Intiassa. Trump-tornit kohoavat korkealle Mumbain ja Punen kaupungeissa. Niissä on muun muassa luksusasuntoja.

Monilla Trumpin intialaisilla yhteistyötahoilla on tiiviit siteet maan valtapuolueeseen. Intiassa on pohdittu, onko valtaapitävillä paineita tehdä yritysrypästä hyödyttäviä päätöksiä.

Lähi-itä: Golfia ja hotelleja

Donald Trumpin businessimperiumi.
Yle Uutisgrafiikka

Islamin vastaisista puheistaan huolimatta Trumpilla on ollut paljon liiketoimintaa muslimimaissa.

Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Dubaissa Trumpin yhtiö on ollut mukana ainakin hotellien ja golfkenttien rakennushankkeissa.

Trumpin uudenvuodenvastaanotolla Floridassa oli paikalla hänen dubailainen liiketuttavansa Hussain Sajwani perheineen. Trump yltyi kehumaan kunniavieraitaan vuolaasti:

– Dubain kauneimmat ihmiset ovat täällä tänään, hän sanoi.

Jälleen heräsi kysymys siitä, kykeneekö Trump erottamaan toisistaan liiketoimensa ja presidentin viran.

Viime keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa Trump kehuskeli, että hänelle oli tarjottu edeltävänä viikonloppuna kahden miljardin sopimusta Dubaista, mutta hän oli kieltäytynyt välttääkseen eturistiriidat. Trump ei kertonut kuka sopimusta tarjosi.

Trumpin yhtiöillä on sanottu olleen yhteyksiä myös kiinteistöprojekteihin Saudi-Arabian Jeddassa.

Vaalien jälkeen Trump tiettävästi lopetti neljän yrityksensä toiminnan vanhoillisessa öljymaassa.

Neuvonantaja on kuvaillut operaatiota "kodin siivoukseksi". Hän ilmoitti, ettei Trumpilla ole ainakaan enää liiketoimintaa Saudi-Arabiassa.

Lisäksi Trumpilla on epäilty olevan osuuksia neljässä yhtiössä, joilla on yhteyksiä Qatariin. Maan valtiollinen lentoyhtiö Qatar Airways on puolestaan vuokrannut toimistotiloja New Yorkin Trump Towerista vuodesta 2008 lähtien.

Eurooppa: Taistelu tuulipuistosta ruotsalaisyrityksen kanssa

Donald Trumpin businessimperiumi.
Yle Uutisgrafiikka

Trumpin nimi hohkaa Turkin Istanbulin katukuvassa. Kaupungin länsiosassa on kaksi Trumpin nimeä kantavaa pilvenpiirtäjää. Toinen niistä on liikekiinteistö ja toinen asuintalo. Trump ansaitsi niistä viisi miljoonaa dollaria vuonna 2015.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vaati nimen poistamista torneista, kun Trump oli esittänyt muslimien maahantulon kieltämistä Yhdysvaltoihin.

Trump tuki Erdoğania tämän murskatessa vallankumousyrityksen viime kesänä. Suhteet ovat siis tiettävästi lämmenneet.

Trumpin kerrotaan ylistäneen turkkilaisia bisneskumppaneitaan Erdoğanille, kun tämä soitti vaalien jälkeen onnittelupuhelun.

Turkissa Trumpilla on lisenssisopimus myös luksushuonekaluja valmistavan Dorya Internationalin kanssa.

Euroopan mantereen toisella äärilaidalla Trump on sen sijaan panostanut golfiin.

Hänellä on nimikko-golfkenttiä Irlannissa ja Skotlannissa. Kentistä on myös riidelty. Skotlannissa Trump taisteli ruotsalaista energiayhtiö Vattenfallia vastaan tuulipuiston rakentamisesta lähelle golfkenttäänsä. Trump kiivaili asiasta, mutta Vattenfall voitti oikeudessa.

Trump on kertonut yrittäneensä vaikuttaa muun muassa brittipoliitikko Nigel Farageen, jotta tuulipuistoa ei rakennettaisi.

Vuonna 2012 Trump-konserni ilmoitti 250 miljoonan dollarin arvoisesta luksusasuntohankkeesta Georgiassa Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Batumiin. Projekti kuitenkin kaatui, mahdollisesti osin Georgian vallanvaihdon seurauksena.

Georgialainen kiinteistösijoittaja kertoi Trumpin vaalivoiton jälkeen, että hanke olisi jälleen herännyt eloon. Trump on kuitenkin vetäytynyt siitä.

Aasia: Luksuslomakeitaita ja haaveita hotelliketjusta

Donald Trumpin businessimperiumi.
Yle Uutisgrafiikka

Trump on vuosikausia halajanut Kiinan markkinoille. Yritysryppään hotellijohtaja sanoi viime syksynä Kiinan tiedotusvälineiden mukaan, että suunnitelmissa olisi ollut 20-30 hotellin rakentaminen Kiinaan.

Aiemmin Trumpin hanke toimistotalon rakentamisesta Kiinassa kaatui kiinalaisosapuolen korruptioskandaaliin.

New Yorkin Trump Towerin suurin vuokralainen on ollut Kiinan valtion omistama Industrial & Commercial Bank of China.

Etelä-Koreassa on kuusi Trump-pilvenpiirtäjää.

Filippiinien Manilassa on valmistumassa Trump-torni, jonka arvo on 150 miljoonaa dollaria. Pilvenpiirtäjään tulee ainakin luksusasuntoja.

Indonesiassa Trumpilla on ollut kaksi projektia. Trumpin ja hänen kumppaninsa tarkoituksena on ollut rakennuttaa "kuuden tähden" lomakeitaat ja golfkentät Balin ja Jaavan saarille.

Trumpin indonesialainen bisneskumppani Hary Tanoesoedibjo on poliitikoksikin ryhtynyt miljardööri, joka on kertonut ihailevansa Vladimir Putinia.

Etelä-Amerikka: Rakennushankkeet vaikeuksissa

Donald Trumpin businessimperiumi.
Yle Uutisgrafiikka

Trump teki lisenssisopimuksen brändinsä käyttämisestä Brasilian Rio de Janeirossa sijaitsevan hotellin kanssa vuonna 2014.

Trump Hotel Rio de Janeiro oli imperiumin ensimmäinen projekti Etelä-Amerikassa. Myöhemmin Trump on tiettävästi perunut lisenssisopimuksen.

Hotelli avattiin ennen viime vuoden kesäolympialaisia, mutta se ei ole valmistunut kokonaisuudessaan.

Aiemmin Trumpilla oli suunnitelmia myös muiden kiinteistöjen rakennuttamisesta Rioon, mutta suunnitelmat kaatuivat hänen paikallisia kumppaneitaan koskevaan rikostutkintaan.

Trump suunnitteli pilvenpiirtäjää myös Argentiinan Buenos Airesiin.

Argentiinan presidentti Mauricio Macri joutui vakuuttelemaan, ettei Trump Tower ollut esillä, kun hän soitti vaalien jälkeen onnittelupuhelun. Tammikuussa Trumpin organisaatio ilmoitti luopuneensa hankkeesta.

Kanadassa Trumpilla on omistuksia tiettävästi 14 yhtiössä. Näiden joukossa on kaksi hotellia ja yksi pilvenpiirtäjä.

Trumpin verotietojen julkistamatta jättäminen ja siitä seurannut salamyhkäisyys kansainvälisissä bisneksissä ei tarkoita laittomuuksia, muistuttaa laskentatoimen professori Seppo Ikäheimo Aalto-yliopistosta.

– Ei tästä voida päätellä, että taustalla on jotain rikollista, epärehellistä tai epäilyttävää. Mutta presidenttinä oleminen edellyttäisi mielestäni enemmän läpinäkyvyyttä erityisesti verotietojen osalta. Ikäheimo sanoo.

Lähteet:

CNN, Time, Washington Post, Politico, The Guardian, Huffington Post


Viewing all articles
Browse latest Browse all 91614

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>