Mahdollisten tuberkuloositartuntojen kartoittaminen on jo aloitettu lapualaispäiväkodissa, josta on löytynyt tuberkuloositapaus. Kaikki kyseisen päiväkodin lapset on ohjattu altistustutkimuksiin Seinäjoen keskussairaalaan. Samoin tutkitaan lasten vanhemmat ja päiväkodin henkilökunta.
Aikuiset käyvät lääkärin vastaanotolla ja heiltä otetaan keuhkokuva. Kuva uusitaan vuoden kuluttua.
Lapset, jotka ovat olleet tartunnan suhteen suuremmassa vaarassa, ohjataan keuhkokuvaan ja verikokeeseen.
– Lasten riski saada tauti on suurempi kuin aikuisilla. Se johtuu lasten immuniteetista, sanoo johtava ylilääkäri Martti Luomala Lapualta. Erityisesti Luomalan mukaan riski on suurempi alle 5-vuotiailla lapsilla.
– Jos tartunnan on saanut, verenkuvassa ja keuhkokuvassa näkyy muutoksia, Luomala sanoo.
Martti Luomalan mukaan mahdolliset tartunnat selviävät parissa viikossa. Tarvittaessa henkilöt ohjataan lisätutkimuksiin tai aloitetaan lääkitys. Luomalan mukaan tuberkuloosin hoidon toimintamallit ovat hyvät ja selkeät.
– Siinä tapauksessa, että infektion saa, on kunnon hoito tarjolla. Kun tauti todetaan alkuvaiheessa ja päästään hyvin hoitamaan, päästään hyvään lopputulokseenkin.
Ei paluuta kaikkien vastasyntyneiden rokottamiseen
Suomessa on rokotettu kaikki vastasyntyneet lapset tuberkuloosia vastaan vuoteen 2006 asti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Hanna Soini sanoo, että rokotteella oli sen verran haittavaikutuksia, että Suomessa siirryttiin riskiryhmälasten rokotuksiin. Paluuta kaikkien lasten rokottamiseen ei Soinin arvion mukaan ole.
– Nyt sen saa syntyessään, jos perheessä on ollut tuberkuloositapaus ennestään tai toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotoisin alueelta, jossa tuberkuloosi on yleistä, Soini sanoo.
Vaikka joku pienistä lapsista olisi tartunnan saanut, eivät lapset yleensä koskaan tartuta eteenpäin. Hanna Soini
Soinin mukaan Suomessa todetaan vuosittain noin 250 tuberkuloositapausta, joista noin puolet suomalaissyntyisillä ja noin puolet ulkomaalaissyntyisillä henkilöillä. Maailmalla tartuntoja on vuosittain noin 10 miljoonaa, valtaosin Aasiassa ja Afrikassa.
– Joukkoaltistuksia päiväkodeissa tai kouluissa tapahtuu vuosittain muutamia. Ei se ole aivan harvinaista, mutta ei sitä onneksi kovin usein tapahdu, Soini sanoo.
Tuberkuloositartunnat hoidetaan lääkehoidolla, joka Soinin mukaan kestää lyhimmillään puoli vuotta. Hän sanoo, että huolissaan ei tarvitse olla.
– Vaikka joku pienistä lapsista olisi tartunnan saanut, eivät lapset yleensä koskaan tartuta eteenpäin. Tartuttavaa tubia sairastavat vaan isommat lapset ja aikuiset.