Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91544

Keskusta ja SDP putosivat – kokoomus kiri kärkeä kiinni

$
0
0

Taistelu huhtikuun kuntavaalien äänistä kiristyy. Keskusta, SDP ja perussuomalaiset menettivät tammikuussa kannatustaan. Suurimpia nousijoita olivat kokoomus, vasemmistoliitto, RKP ja vihreät.

Pääministeripuolue keskustan kannatus on nyt alimmillaan neljään vuoteen. Lokakuun 2012 kuntavaalien 18,7 prosentin tuloksen jälkeen silloin oppositiossa olleen keskustan kannatus lähti vähitellen nousuun.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemissä mittauksissa keskusta ylitti 19 prosentin rajan huhtikuussa 2013 ja sen jälkeen keskustan kannatus pomppasi nopeasti reilusti yli 20 prosentin.

Puoluekannatusarviot.
Yle Uutisgrafiikka

Keskustan kumparelaskua

Kevään 2015 eduskuntavaalivoiton jälkeen ja Juha Sipilän hallituksen alkuhuumassa keskustan kannatus keikkui vielä 23 prosentin luvuissa, mutta sen jälkeen keskustan suosio on ollut loivassa kumparelaskussa.

Keskustan kannatus putosi ensimmäisen kerran alle 20 prosentin lokakuussa 2016. Loppuvuodesta kannatusluvut nousivat jälleen hieman 20 prosentin rajan yli, mutta tammikuussa tuli suurempi notkahdus.

Keskustaministerit ovat olleet viime kuukausina otsikoissa. Ensin kohistiin pääministeri Juha Sipilän mahdollisesta Terrafame-esteellisyydestä ja mittausjakson lopulla pintaan nousi ja lopulta upposi liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin liikenneuudistus.

SDP käy puheenjohtajakisaa

Suurin oppositiopuolue SDP nousi lokakuussa selvästi suosituimmaksi puolueeksi, kun kilpakumppani keskusta notkahti alle 20 prosentin. Loppuvuodesta SDP vakiinnutti yli 21 prosentin kannatuksen, mutta uusi vuosi alkoi alamäellä.

Tammikuussa SDP:n puheenjohtajaehdokkaat ovat kiertäneet maata. Puoluekokous on ensi viikon lopulla, mutta puheenjohtajakisa ei näytä ainakaan piristäneen kannatusta.

Puheenjohtaja Antti Rinteen tukijat ovat perustelleet Rinteen jatkokautta muun muassa sillä, että Rinne on nostanut SDP:n jälleen suosituimmaksi puolueeksi. Puoluekokouksen alla SDP on säilyttänyt asemansa ykkösenä, mutta kannatuksen notkahdus on Rinteelle huono uutinen.

Kokoomus palasi kärkikisaan

Kuntavaaleihin on aikaa runsaat kaksi kuukautta ja kisa suosituimman puolueen paikasta kiristyy. Puolueet keräävät vielä ehdokaslistojaan, ja vaalitaistelu alkaa näkyä vasta helmi-maaliskuussa.

Suurimman kuntapuolueen asemaa puolustava kokoomus kiri loka-marraskuussa SDP:n ja keskustan tuntumaan, mutta joulukuussa kokoomukselle tuli selkeä notkahdus.

Tammikuussa kokoomuksen toiveet heräsivät taas eloon. Hallituskumppani keskusta tuli vauhdilla vastaan, ja hallituspuolueet käyvät vielä tiukkaa kisaa paremmuudesta tulevissa kuntavaaleissa.

Kokoomus kavensi myös eroa SDP:hen. Tammikuun kannatuslukujen perusteella edessä on tasainen taistelu suurimman kuntapuolueen kunniasta.

Vihreät parantaa asemiaan

Tammikuussa oppositiosta nousussa olivat kaikki muut paitsi SDP. Vihreille mitattiin taas lähes 14 prosentin lukemat, jotka lupaavat puolueelle huhtikuun kuntavaaleissa kaikkien aikojen tulosta.

Vasemmistoliitto korjasi joulukuun notkahdustaan ja palasi puolueelle normaaleihin noin kahdeksan prosentin lukuihin.

Pienistä oppositiopuolueista RKP kirjasi lähihistorian korkeimmat kannatuslukunsa, reilusti yli viisi prosenttia. Kielitaistelu Vaasan keskussairaalan puolesta nosti RKP:n profiilia.

Perussuomalaiset vajosi taas

Hallitusvastuussa kannatuksestaan yli puolet menettänyt perussuomalaiset osoitti loppuvuodesta hieman elpymisen merkkejä, mutta uusi vuosi katkaisi nousun. Alle yhdeksän prosentin luvut ovat vielä kaukana viime kuntavaalien runsaan 12 prosentin tuloksesta.

Tammikuussa perussuomalaisissa virisi puheenjohtajakeskustelua, kun europarlamentaarikko Jussi Halla-aho väläytteli Timo Soinin haastamista ensi kesän puoluekokouksessa. Haaste ei ole ainakaan nostanut perussuomalaisten suosiota.

Äänestäjien epävarmuus kasvaa

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 1 961 henkilöä. Haastattelut tehtiin 2.–24.1.2017, ja mittauksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 2,3 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Haastatteluissa kysyttiin nyt toisen kerran puolueiden kuntavaalikannatusta. Ensimmäisen kerran kuntavaalikannatusta mitattiin joulukuussa.

Puoluekantansa kertoi 57,1 prosenttia kaikista vastanneista. Äänestäjien epävarmuus on kasvanut runsaan vuoden ajan.

Lataa tutkimusaineisto itsellesi tästä PDF-tiedostosta.

Puoluekantansa kertoneiden osuus kaikista vastanneista
Yle Uutisgrafiikka

Mikä puolue voisi kiinnostaa?

Taloustutkimus selvitti tällä kertaa myös, mikä puolue kiinnostaisi niitä vastaajia, jotka eivät kerro puoluekantaansa. Yli puolet (54,5 prosenttia) heistä ei nimennyt yhtään kiinnostavaa puoluetta.

Jonkun kiinnostavan puolueen maininneiden mielipiteet hajosivat. Eniten kiinnostusta (runsaat 8 prosenttia) saivat SDP, vihreät ja keskusta, mutta perussuomalaiset ja kokoomus (runsaat 6 prosenttia) eivät jääneet kauas.

Useimmille kiinnostavin on edelleen entinen puolue, mutta perussuomalaisiin pettyneistä noin puolet ei ole löytänyt mitään kiinnostavaa puoluetta.

Puolueen vaihtamista miettivät entiset perussuomalaiset katselevat eniten SDP:n suuntaan. Demareilla on vetovoimaa myös entisiin vihreisiin.

Vihreät kiinnostaa eniten vasemmistoliiton, SDP:n ja kokoomuksen jättäneitä. Molempiin suuntiin liikehdintää on myös keskustan ja kokoomuksen välillä.

Mikä puolue kiinnostaa eniten kantaansa kertomattomia
Yle Uutisgrafiikka

Lue myös: Lisää tietoa Ylen kyselyistä – Puoluekantaansa kertomattomilta kysytään kiinnostavaa puoluetta

Näin tulkitset kuntavaalikannatusta


Viewing all articles
Browse latest Browse all 91544

Trending Articles