Kouvolan neuvoloihin on äskettäin ilmestynyt julisteita, jotka kehottavat vanhempia sulkemaan sosiaalisen median odotustiloissa.
–Toivomme, että vanhemmat somettamisen sijaan antaisivat vertaistukea toisilleen samalla kun odottavat aikaa esimerkiksi neuvolaan tai lääkäriin, kertoo neuvolatoiminnan osastonhoitaja Johanna Merta Kouvolan kaupungilta.
Idean Merta kertoo saaneensa Raumalta, jossa vastaava malli otettiin käyttöön runsas vuosi sitten. Kouvolassa ohjeistus on närkästyttänyt vanhempia varsinkin sosiaalisessa mediassa ja se on tulkittu jopa kielloksi.
–Asia on saanut valtavat mittasuhteet, vaikka meille suoraan ei juurikaan ole tullut suoraa palautetta, sanoo Johanna Merta.
Some on arkea
Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila pitää ajatusta Kouvolan some-vapaasta neuvolasta ristiriitaisena.
–Jos jokin tila on somevapaa vyöhyke, juliste ei aivan tavoita sitä mitä arki on.
Toivomme, että vanhemmat somettamisen sijaan antaisivat vertaistukea toisilleen samalla kun odottavat aikaa esimerkiksi neuvolaan tai lääkäriin. Johanna Merta
Samaan aikaan neuvoloiden tai terveysasemien seinillä Kouvolassakin on esitteitä tai julisteita, jotka suosittelevat sähköistä asiointia ajasta ja paikasta riippumatta. Kurttila muistuttaa, että enää ei voi päätellä mitä ihminen tekee jos hänellä on älypuhelin tai tabletti kädessään.
–Me ajattelemme, että mobiililla tehdään jotain viihteellistä, vaikka vanhempi voi olla vaikka ajanvarauksessa tai muussa sähköisessä palvelussa. Somettomasta alueesta kertova viesti voi tuntua loukkaavalta ja ikävältä koska palvelun tuottaja viestii samaan aikaan jotain muuta.
Vauvatkin haluavat huomiota
Neuvolan somearki on tuttua terveydenhoitaja Heini Aarniolle Kouvolasta. Keltakankaan perhekeskuksessa työskentelevä Aarnio sanoo, että vauvatkin yrittävät hakea huomiota somettavilta vanhemmilta, mutta hakevat sitä tarvittaessa terveydenhoitajalta.
Isompien lasten kanssa saatetaan joutua tilanteeseen, jossa tunteetkin kuumenevat.
–Lapsi saattaa suuttua, jos ei saa kännykkää tai tablettia käteen. Siis ihan tässä meidän työhuoneessa, tarkentaa Aarnio.
Me ajattelemme, että mobiililla tehdään jotain viihteellistä, vaikka vanhempi voi olla vaikka ajanvarauksessa tai muussa sähköisessä palvelussa. Tuomas Kurttila
–Sitten keskustellaan vanhempien kanssa siitä miten kotona voitaisiin vähentää somen käyttöä.
Kouvolan neuvoloiden osastonhoitaja Johanna Merta muistuttaa, että liiallinen sometus voi hidastaa lapsen kehitystä. Yle kertoi noin vuosi sitten, että yhä useampi kolmevuotias osaa puhua vain muutaman yksittäisen sanan.
Tukea ja kannustamista, ei häpeän luomista
Tuomas Kurttilan mukaan viranomaisten ja palvelun tuottajien on oltava herkkänä digitaalisessa maailmassa. Lapsiasiainvaltuutettu viittaa viime syksynä julkaistuun lasten hyvinvointia mitanneeseen selvitykseen, josta Ylekin kertoi marraskuussa.
–Alle yhdeksänvuotiaiden lasten vanhemmista puolet sanoo, että oma jaksaminen on kovilla. Jos odotetaan, että ole läsnä sähköisesti ja hoida asiat digitaalisesti niin pitää tukea ja kannustaa, ei luoda häpeää.
Toisaalta herättelykin on tarpeellista. Someen ei saa muuttaa asumaan.
–Ajankäyttö on kasvatuksen perusasia. Lapsen huomioiminen ilman mitään välinettä silmästä silmään ja kasvoista kasvoihin on tänä päivänä ilman muuta asia, josta on syytä muistuttaa.
"Pitäisi kiinnittää enemmän huomiota"
Ajatus Kouvolan neuvoloiden somettomasta vyöhykkeestä ja sosiaalisen median käytön rajoittamisesta saa kannatustakin, myös lapsiperheiden edustajilta.
–Ei se minun mielestäni huono ajatus ole. Kyllä pitäisi enemmän kiinnittää asiaan huomiota itsekin, tiedän sen, sanoo kuusankoskelainen Satu Lehtonen pieni lapsi sylissään.
Lastenvaunujen kanssa liikkeellä oleva kouvolalainen Joona Lautiainen sanoo käyttävänsä sosiaalista mediaa "tosi vähän". Silti, joskus on tullut mieleen, että kännykkä pitäisi malttaa välillä laittaa pois.
–Kyllähän se luuri on meillä nykyihmisillä aika paljon kädessä.