Kotkan lyseon lukion nimi päätettiin alkuviikosta muuttaa Kotkan lyseoksi. Kotimaisten kielten keskus katsoo, että lyseo-nimi voi johtaa ihmisiä harhaan. Sen mukaan lyseo-sanan käyttöä pitäisi harkita tarkkaan, sillä se viittaa vanhoihin lukiota edeltäneisiin oppikouluihin.
– Vanha nimi Kotkan lyseon lukio kertoi, millaista opetusta koulusta saa. Tosin sekin oli moniosainen ja siinä mielessä oikeinkirjoitukseltaan hankala, toteaa Kotuksen erityisasiantuntija Ulla Onkamo.
Nimenmuutoksen takana ovat koulun seniorit, jotka halusivat palauttaa koulun nimen vanhaan muotoonsa. Lukion yhden rakennuksen ulkoseinässä lukee edelleen Kotkan lyseo pääsisäänkäynnin yläpuolella. Opiskelijoille, vanhemmille ja henkilökunnalle tehdyssä kyselyssä liki 70 prosenttia kannatti nimen vaihtamista.
Onkamo pitää Kotkan lyseon lukion nimenvaihdosta poikkeuksellisena.
– Vanhasta nimestä oli jo kerran luovuttu ja otettu nimeen nykyistä koulutusastetta tarkoittava lukio-sana. Nyt mennään takaisinpäin, Onkamo sanoo.
Uusille lukioille emme missään nimessä suosittele lyseo-nimeä. Ulla Onkamo
Kotuksen lausunnossa todetaan, että nimen Kotkan lyseo hyviä puolia ovat sen lyhyys ja genetiivi Kotkan, joka paikantaa selvästi oppilaitoksen. On myös positiivista, että paikkakunnalla arvostetaan seudun ja oppilaitoksen historiaa. Koska lyseo on kuitenkin vanha sana, jolla tarkoitetaan nimenomaan nykyistä lukiota edeltäviä oppikouluja, on syytä harkita, kannattaako Kotkan lyseo -nimeä enää palauttaa takaisin käyttöön.
– Lyseo ei kerro yksiselitteisesti, millaista koulutusta oppilaitoksesta saa. Lyseomuotoista koulutusta eli yliopistoon johtaneita oppikouluja ei nykyään enää ole.
Pieneen alkukirjaimeen suostuttiin
Vielä elokuuhun saakka Kotkan lyseon lukion nimellä tunnettavasta koulusta kerrotaan, että nimenvaihdoksella haluttiin lyhentää ja selventää pitkää nimeä.
– Nykyinen nimi kirjoitetaan toistuvasti väärin ja se on käyttönimenä pitkä, kertoo Kotkan lyseon lukion rehtori Mette Godenhjelm.
Kotimaisten kielten keskus suositteli, että jos Kotkan lyseo palautetaan koulun nimeksi, kirjoitettaisiin sana lyseo pienellä. Tähän lopulta myös päädyttiin.
– Olin sitä mieltä, ettei Kotusta olisi tarvinnut kuunnella tässä. Historiallisesti lyseo kirjoitettaisiin nimessä isolla alkukirjaimella. Olen kuitenkin tyytyväinen lukion nimen lyhenemisestä.
Kyseessä on jo toinen kerta lyhyen ajan sisällä, kun Kotus ottaa kantaa Kymenlaaksossa toimivan koulun nimenmuutokseen. Viime syksynä se moitti Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun lyhennettä Xamkia, jota se piti vaikeana yhdistää oikeaan kohteeseen. Kotuksen kolumnissa kritisoitiin muun muassa sitä, ettei lyhennettä pysty kirjoittamaan kuullun perusteella oikein.
Lyseosta luovuttiin 1970-luvulla
Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Olavi Arra kertoo, että kansakoulun, kansalaiskoulun ja oppikoulun muuttuminen peruskouluiksi johti joidenkin lyseoiden nimenmuutoksiin 1970-luvulla. Monet luopuivat lyseo-nimestä.
– Lyseo-sanan ajateltiin ehkä muistuttavan sellaisesta vanhasta ajasta, josta haluttiin sanoutua irti, Arra sanoo.
Kotkan lyseon lukiokin luopui lyseo-sanasta vuonna 1974, kun koulusta tuli Ruotsinsalmen lukio. Kotkan lyseon lukio koulusta tuli vuonna 1982.
Koulun nimihistoria on värikäs. Sen alkuperäinen nimi vuonna 1896 oli Kotkan Suomalainen Yhteiskoulu. Vuonna 1925 siitä tuli Kotkan Yhteislyseo ja neljä vuotta myöhemmin nimi vaihtui Kotkan Lyseoksi. Ennen lyseo-sanasta luopumista koulu ehti vuoden ajan kantaa nimeä Ruotsinsalmen Yhteislyseo.
Arran mukaan 1990-luvun lopulla Suomessa nähtiin joitakin nimenpalautuksia, joissa lyseo-nimitys näytti paikoin nousevan uudelleen arvoonsa.
Ei enää uusia lyseoita
Suomessa on kymmeniä oppilaitoksia, joiden nimessä esiintyy sana lyseo. Lukioiden nimissä saattaa olla käytössä myös lyseo-sana, koska oppilaitokset ovat entisten lyseoiden jatkajia. Näin oli esimerkiksi juuri Kotkan lyseon lukion nimessä, mutta myös esimerkiksi Lahden lyseon lukion ja Oulun lyseon lukion nimissä.
Muutamassa nimessä käytetään pelkästään lyseota, esimerkiksi Forssan yhteislyseossa ja Iisalmen lyseossa. Tällaiset nimet ovat olleet käytössä jo silloin, kun samat oppilaitokset ovat vielä olleet lyseoita.
Kotuksen mielestä muiden koulujen ei ole tarpeen luopua lyseo-sanan käytöstä nimissään.
– Jos koulu on toiminut vuosikymmenet, niin nimellä on oma arvonsa ja perinteensä. Uusille lukioille emme missään nimessä suosittele lyseo-nimeä. Lyseot kun ovat historiallisia oppilaitoksia.