Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91901

Carrie Fisher, viimeinen Skam ja jäähyväiset Doctor Wholle – Bongaa vuoden parhaat eurooppalaiset tv-sarjat

$
0
0

Tanskalaiset tekivät sen ensin. Sitten britit. Nyt eurooppalaiset tv-draamat kilpailevat koko mantereen laajuudelta tasaveroisina amerikkalaisten sarjojen kanssa.

Lue alta opas vuoden 2017 parhaista eurooppalaisista tv-sarjoista. Sarjat on jaoteltu aiheidensa mukaan muun muassa scifiin, noiriin ja komedioihin.

1. Odotetuimmat: The Crown, Black Mirror ja Skamin loppu

Netflix -sarjan pressikuva.
Netflix

Viime vuoden kehutuimmat ja kohutuimmat tv-sarjat olivat eurooppalaisia tuotantoja. Osa niistä, kuten The Crown ja Black Mirror tuotettiin tosin amerikkalaisella rahalla. HBO:n, Netflixin ja Amazonin panostaessa Eurooppaan on yhä useammin hankala sanoa, minkä maalainen sarja oikeastaan on.

The Crownin toinen kausi tarkentaa kuningatar Elisabetin sijaan prinssi Philipiin. 1950-luvulta 1960-luvulle kulkeva kausi sivuaa muun muassa Suezin kriisiä ja huhujen mukaan myös Philipin avioliiton ulkopuolisia suhteita. Tarkkaa julkaisupäivää kakkoskaudelle ei vielä ole, mutta sen voi odottaa saapuvan Netflixiin loppuvuodesta.

Myöhäistä julkaisuajankohtaa on povattu myös Black Mirrorin neljännelle kaudelle. Netflixin tilaama kolmoskausi oli sarjalle ison budjetin työnäyte. Neljännestä on tulossa tunnelmiltaan aiempaa kirjavampi. Lehtitietojen mukaan luvassa on muun muassa komediajakso ja Jodie Fosterin ohjaama, indie-elokuvaa muistuttava jakso.

Norjalaisista lukiolaisista kertova Skam valloitti viime vuonna viimeisetkin epäilijät. Huhtikuussa alkanut neljäs kausi on entistä enemmän kiinni ajankohtaisissa kysymyksissä. Muslimityttö Sanan näkökulmasta kerrottu kausi kuvaa tavallisen lukiolaisen tasapainoilua kahden kulttuurin välillä. Kauden on kerrottu jäävän Skamin viimeiseksi. Suomessa sarjan uudet jaksot ovat tuoreeltaan katsottavissa Yle Areenassa.

Erikoista kyllä, Skamille ei ole löytynyt jäljittelijöitä muualta Euroopassa. Nähtäväksi jää, yltääkö tuleva Skamin amerikkalainen versio samaan kuin esikuvansa.

Kiinnostava ja odotettu sarja on myös Ruohometsän kansa (Watership Down). Netflixin ja BBC:n yhteistyönä tuottama neliosainen animaatiosarja perustuu monta sukupolvea ihastuttaneeseen - ja traumatisoineeseen - romaaniin jänisperheen pakomatkasta tuhotusta kotimetsästä kohti luvattua maata. Sarjan ilmestymisajankohdasta ei vielä ole tietoa.

2. Seuraava Downton Abbey ja muita historiallisia suursarjoja

Guerilla
GuerillaHBO Nordic

Skam ei ole ensimmäinen sarja, joka jättää jälkeensä tyhjiön. Downton Abbeyn kaipuuta paikkaa brittilehdistön mukaan draamasarja The Halcyon, jossa onkin paljon tuttua. Toisen maailmansodan loppuun ja Lontooseen sijoittuvassa draamasarjassa on valtava määrä henkilöitä, näyttävät interiöörit ja käänteitä vaikka muille sarjoille jakaa. The Halcyonin ensimmäinen kausi nähdään Yle TV1:n syksyn ohjelmistossa.

Koska yksi uusi Downton Abbey ei riitä, on luvassa myös Ruotsin oma ison budjetin aikalaisdraama. SVT:n kaikkien aikojen kallein tv-sarja Vår tid är nu seuraa Löwanderien perheen elämää toisen maailmansodan lopulta 1970-luvulle. Tällä kertaa yhteiskunta pienoiskoossa löytyy perheen omistamasta ravintolasta, jossa on luvassa konflikteja ja suhteita yli luokkarajojen. Vår tid är nu nähdään syksyllä Yle Femillä samaan aikaan SVT:n kanssa.

1970-luvulle sijoittuu myös brittisarja Guerrilla, joka käsittelee mustien brittien poliittista aktivismia. Idris Elba (Luther, The Wire - langalla) nähdään minisarjan pääosassa. Sarjan taustalla on vuoden 1971 lakialoite, joka pyrki rajoittamaan muiden kuin valkoihoisten maahanmuuttoa Britannian hallitsemille alueille. Käsikirjoittaja John Ridley (12 Years a Slave) ei kiertele, vaan pamauttaa radikalisoituvat mustat nuoret väkivaltaisesti vasten brittiyhteiskunnan pimeää puolta. "Kun olet musta ja britti, täytyy koko ajan yrittää ymmärtää, oletko kansalainen vai vierailija", sarjassa todetaan. Guerrilla on kuitenkin myös närkästyttänyt yleisöä, sillä mustat naisnäyttelijät sivuutettiin roolivalinnoissa kokonaan. Minisarja on vastikään tullut katsottavaksi HBO Nordicilta.

Historiallista laatudraamaa on luvassa myös birminghamilaisen gangsteriperheen edesottamuksia seuraavassa brittisarjassa Peaky Blinders. Kolmannella kaudella Tommy Shelbyn (Cillian Murphy) johtama jengi laajensi toimintaansa kansainväliseksi vain joutuakseen todellisiin ongelmiin kauden päätteeksi. Neljännellä kaudella sarjaan palaa myös Mad Max: Fury Road -tähti Tom Hardy. Peaky Blindersin neljäs kausi nähdään loppuvuodesta C Morella.

Vielä kauemmas historiaan matkataan italialaisessa Medicit, Firenzen ruhtinaat -sarjassa. Renessanssin rahoittaneesta suvusta kertova sarja on ollut Italiassa ilmiö. Ensi-iltanaan se voitti katsojaluvuissa Juventuksen ottelun Mestarien liigassa. Englanninkielisen sarjan pääosissa esiintyvät Game of Thrones -tähti Richard Madden ja Hollywood-konkari Dustin Hoffman. Yle Teema esittää sarjaa parhaillaan ja sen ensimmäinen kausi on nähtävissä kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

3. Brittikomedian uudet kasvot

Catastrophe
Carrie Fisher Catastrophe -sarjassa.Yle Kuvapalvelu

Komediat liikkuvat huonosti eri kulttuurien välillä. Toisen kulttuurin vitsejä on vaikeampi ymmärtää kuin dramaattisia tapahtumia. Britit ovat ainoina eurooppalaisina löytäneet reseptin rajat ylittävään komediaan. Tie kansainvälisen tv-kansan nauruhermoihin kulkee aidoilta tuntuvien tarinoiden ja räävittömien naispääosien kautta.

Romanttinen komedia vuoden parhaiden listalla kuulostaa epäilyttävältä. Epäilykset tehokkaasti karistava Catastrophe ehti tänä keväänä jo kolmanteen kauteensa. Amerikkalaisen nuorukaisen ja irlantilaisen naisen vahinkoraskaudesta alkanut sarja on muuttunut karuksi ja siksi juuri niin hauskaksi tarinaksi elämästä pitkässä parisuhteessa. Erektioiden ja oksennusten lisäksi sarjalla on sydän paikallaan. Kolmannesta kaudesta tekee erityisen se, että siinä nähdään viime vuonna kuollut Carrie Fisher viimeisessä tv-roolissaan. Sarjaa esitetään parhaillaan Ylellä ja sen kolmas kausi on vuorossa toukokuussa.

Toinen valloittava sitcom-sarja Chewing Gum sijoittuu urbaanin työväenluokkaiseen Lontooseen. Roisi ja herkkä sarja lepää täysin pääosaa esittävän Michaela Coelin harteilla. Sarjan kaksi ensimmäistä kautta ovat nähtävissä Netflixissä.

Samaan kategoriaan Catastrophen ja Chewing Gumin kanssa kuuluvat viime vuoden lopulla Suomessa nähtäväksi tullut vastenmielisten henkilöhahmojen rakastettava kavalkadi Fleabag (Amazon Prime) sekä nörttisuosikiksi noussut Crazyhead, joka kertoo demoneita vastaan taistelevasta tyttökaksikosta (Netflix).

4. Noir, noirimpi, noirein

Midnight Sun (Midnattssol)
Midnight Sun (Midnattssol)C More

Tummista tarinoista pitävä ei voi pettyä tämänhetkiseen tv-tarjontaan. Sillan (Bron) neljättä ja viimeistä kautta odotellessa noir-annoksensa voi saada yhä useammasta eri maasta.

Kiirunaan sijoittuva Midnight Sun (Midnattssol) tuo ranskalaisen naisetsivän tutkimaan maanmiehensä murhaa Ruotsin Lapin yöttömään yöhön. Sillan käsikirjoittajien ruotsalais-ranskalaista sarjaa on kiitelty sen tummuudesta, mutta sitä on myös syytetty saamelaisia koskevista yleistyksistä. Sarjaa esitetään parhaillaan MTV3:lla ja se on nähtävissä kokonaan C More -suoratoistopalvelussa.

Britit innostuivat nordic noirista ensimmäisten joukossa. Pohjoismaiden mallilla omat trillerinsä uudistaneesta saarivaltiosta tulee tänä vuonna kiinnostavan painostavia tv-tarinoita. Niissä ei keskitytä poliisityöhön tai rikoksiin, vaan ihmissuhteisiin.

Nimensä perusteella Doctor Foster voisi olla sarja maalaislääkäristä. Se on kuitenkin mielenkiintoinen psykologinen trilleri, jossa nimihenkilö epäilee miestään salasuhteesta. Avioliittoa myrkyttävistä salaisuuksista kertova kylmäävä sarja kysyy, voiko edes kaikkein lähimpiin ihmisiin todella luottaa. Doctor Fosterin toinen kausi saataneen Netflixille, jossa ensimmäinen kausi on jo nähtävissä. Niille, jotka eivät käytä netin tv-palveluja, sarjan ensimmäinen kausi on nähtävissä Ylellä kesän aikana.

Samoja teemoja käsittelee toinen brittisarja Apple Tree Yard, jossa keski-ikäinen geenitutkija ryhtyy suhteeseen vakoojalta vaikuttavan miehen kanssa. Ihmisen eläimellisyyttä käsittelevä sarja tarjoaa shokkeja, rikoksia ja erittäin kyynisen kuvan ihmisyydestä. Sarja nähdään syksyllä C Morella.

HBO on panostanut Euroopassa nimenomaan noirahtaviin sarjoihin. Romanialainen rikosdraama Umbre (2014-) ja viime vuoden lopulla tullut tshekkiläinen Wasteland saavat tänä vuonna rinnalleen puolalaisen The Border (Wataha) -sarjan toisen kauden. Puolan ja Ukrainan rajalle sijoittuva sarja asettaa vastakkain rajavartijat ja ihmissalakuljettajat sekä mukaan sotkeutuvat poliitikot. Sarjan toinen kausi nähdään HBO Nordicissa loppuvuodesta. Ensimmäinen kausi esitetään Ylellä alkukesästä ja se löytyy HBO Nordicista heinäkuun alusta.

Sillan viimeinen kausi saa ensi-iltansa 1.1.2018. Sitä odotellessa sarjan kaikki kolme edeltävää kautta esitetään syksyllä Yle TV 1:llä ja Yle Areenassa.

5. Nordic ...?

Veni,Vidi, Vici.
Veni,Vidi, Vici.Andres Rignell

Muiden keskittyessä noir-sarjoihin, keksitään Pohjoismaissa jo seuraavaa isoa juttua. Isoimmat odotukset ovat edelleen Tanskan ja Norjan suunnassa.

Vallan linnakkeen (Borgen, 2010-2013) käsikirjoittajan Adam Pricen uusin sarja Herrens veje kertoo pappissuvusta ja käsittelee uskonnon vaikutusta modernissa tanskalaisessa yhteiskunnassa. Paperilla rutikuivalta kuulostava sarja on ensitietojen perusteella jälleen täysosuma ja sulka Pricen hattuun. Asiasta voi itse ottaa selvää loppuvuodesta, kun sarja esitetään Ylellä.

Ehkä menestyksen takia jokainen uusi tanskalainen tv-sarja tuntuu perustuvan Adam Pricen ideaan. Esimerkiksi käyvät Tanskan yleisradiolakia uhmanneesta ensimmäisestä yksityisestä radiokanavasta kertova Mercur ja metrotunneleihin sijoittuvasta panttivankidraamasta kertova Gidseltagningen. Kummallakaan sarjalla ei ole vielä esittäjää Suomessa.

Norjalaiset osoittivat viime vuonna, että he osaavat teiniyleisön lisäksi vastata myös jännitystä kaipaavan ison yleisön tarpeisiin. Nobel (Netflix) ja Miehitetty (Okkupert, C More, Netflix, Viaplay) saivat tänä vuonna rinnalleen Valkyrien-sarjan, jota on mainostettu Norjan Breaking Badina. Sarjassa hylätyllä metroasemalla laittomasti toimiva lääkäri ottaa vastaan asiakkaita, joita tavallinen sairaala ei hyväksy. Hänen kanssaan saman tilan jakaa tuomiopäivän bloggari. Sarja on katsottavissa C More -palvelussa.

Myös Ruotsista tulee muutakin kuin noiria. Veni, Vidi, Vici on omaan tuotantoonsa panostavan suoratoistopalvelu Viaplayn draamasarja, jossa tanskalainen taide-elokuvan ohjaaja saa murska-arviot ja joutuu ohjaamaan pornoa pysyäkseen leivässä. Huhtikuussa ensi-iltansa saanut sarja on nähtävissä kokonaisuudessaan Viaplayllä.

6. Erilaisia rikoksia

Broadchurc-sarjan pressikuva.
ITV

Rikos on yksi tv-draaman peruspilareista. Italialainen Suburra kertoo järjestäytyneen rikollisuuden ja politiikan kytköksistä Italiassa. Poliitikot, Vatikaani, mafia, korruptio, rahanpesu, huumeet ja prostituutio ovat teemoja sarjassa, jonka takana ovat samat HBO:n maineikkaan Gomorra (2014-) -sarjan tekijät. Sen tavoin myös Suburra perustuu samannimiseen elokuvaan, joskin sarja sijoittuu aikaan ennen elokuvan tapahtumia. Suburra nähdään myöhemmin tänä vuonna Netflixin valikoimassa.

Brittien rikossarjoissa on tätä nykyä enemmän vaihtelua ja laatua kuin esimerkiksi saksalaisissa dekkareissa. Suomessakin suosittu Broadchurch tulee kolmannen kautensa myötä päätökseen. Tällä kertaa tarina ei enää käsittele rannalta löytyneen pienen pojan murhaa, vaan Dorsetin pikkukaupungin poliisit saavat uutta pohdittavaa, kun poliisiasemalle kävelee raiskattu tuntematon nainen. Tietoa sarjan esittäjästä ei ole, mutta oletettavasti kolmas kausi nähdään ennen pitkää MTV3:lla, Netflixissä tai molemmissa.

Toinen brittisarja Rellik kääntää sarjamurhaajatarinan kirjaimellisesti nurin päin. BBC:n erittäin uskaliaaksi sanottu sarja alkaa murhaajan kiinniottamisesta ja etenee takaperin murhahetkeen asti. Sarja nähdään syksyllä HBO Nordicilla.

7. Yliluonnollinen Eurooppa

You are wanted -sarjan pressikuva.
Amazon

Eurooppalainen tv ei ole enää stereotypioiden vanki. Ennen italialainen sarja tarkoitti mafiatarinaa, saksalainen poliisisarjaa ja viime aikoina pohjoismainen tummasävyisempää rikostarinaa. Tätä nykyä ne ovat vain osa monipuolisempaa kokonaisuutta.

Paria brittiläistä poikkeusta lukuun ottamatta scifin ja kauhun kaltaiset genret ovat loistaneet poissaolollaan eurooppalaisessa tv:ssä. Tänä vuonna yksi odotetuimmista eurosarjoista on kuitenkin saksalainen yliluonnollinen perhedraama Dark, joka on herättänyt kiinnostusta Stranger Thingsin vanavedessä. Sarjan tarinasta ei ole hiiskuttu sen enempää kuin, että kahden lapsen katoaminen saksalaisessa pikkukylässä alkaa paljastaa luurankoja neljän eri perheen kaapeista. Sarjan kuvaukset päättyivät maaliskuussa, ja se nähdään myöhemmin tänä vuonna Netflixillä.

Saksasta tulee myös nettijätti Amazonin ensimmäinen oma eurooppalainen tv-sarja. You Are Wanted on kybertrilleri, jossa perheenisä saa havaita hakkereiden lavastaneen hänet syylliseksi rikoksiin. Todella koville kierroksille nopeasti lähtevä kuuden jakson mittainen trilleri tapahtuu tämän päivän Berliinissä. Sarjan ensimmäinen kausi on katsottavissa Amazon Primessa ja toinen kausi on tilattu.

Eräänlainen päätepiste nähdään myös vastikään alkaneella Doctor Whon 10. kaudella. Se on ajassa ja avaruudessa matkaavaa tohtoria esittävän Peter Capaldin viimeinen kausi roolissaan. Isompi uutinen on kuitenkin se, että modernin Doctor Whon pääkirjoittajana viidennestä kaudesta eteenpäin ollut Steven Moffat jättää sarjan tämän kauden lopussa. Hänen viimeiseksi jaksokseen jää 1. heinäkuuta esitettävä kauden päätösjakso The Doctor Falls. Moffatin jälkeen sarjan pääkirjoittajaksi tulee yksi sarjan käsikirjoittajista, Broadchurchin luoja Chris Chibnall. Doctor Whon 10. kausi pyörii tällä hetkellä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

Bonus: Suomi mainittu

Viaplayn Black Widows
Black WidowsViaplay

Suomesta lähteneen Mustat lesket -sarjan ruotsalainen versio saa jo toisen tuotantokautensa. Black Widows -sarjan toinen kausi ei seuraa suomalaisen version tapahtumia, vaan tanskalainen, ruotsalainen ja norjalainen leski päättävät tehdä rikoksen rahasta. Sarjan kakkoskautta voi pitää eräällä tavalla ympyrän sulkeutumisena, sillä se on kuvattu Suomessa. Sarja on nähtävissä Viaplayllä.

Juttua korjattu 29.4.2017 kello 11.10: Steven Moffat on toiminut modernin Doctor Whon pääkirjoittajana viidennestä kaudesta eteenpäin, ei kaikilla kymmenellä kaudella.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 91901

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>