Hollantilaisten johtaman kansainvälisen rikostutkintaryhmän arvion mukaan lähes 300 lentokonematkustajaa surmannut BUK-ilmatorjuntaohjus laukaistiin Itä-Ukrainasta separatistien valvomalta alueelta.
Asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkin mukaan separatisteilla ei käytännössä ollut mahdollisuuksia tunnistaa eri lentokoneita toisistaan. Heillä oli käytössä vain osa ilmatorjuntaohjusjärjestelmästä. Heiltä puuttui normaalisti BUK –järjestelmään kuuluva valvontatutka, jolla voidaan arvioida minkälaisia kohteita taivaalla liikkuu.
Kun monta asiaa menee pieleen, sitten tapahtuu iso vahinko Arto Pulkki
Pulkki perustaa näkemyksensä todistusaineistoon, joka on julkisesti käytössä. Se osoittaa, että ampumapaikalla ei ollut järjestelmään kuuluvaa ajoneuvoa, jossa on maalinosoituslaitteisto.
Separatisteilla käytössä vain ohjukset
– On täysin kuviteltavissa tilanne, että ohjuslavetti on saanut jonkin kohteen seurantaa, eikä ole tarpeeksi varmistettu maalin tyyppiä. Separatistit ovat todennäköisesti olettaneet, että kyseessä on Ukrainan armeijan kone, ase- ja sotilasasiantuntija Arto Pulkki analysoi reilun kahden vuoden takaisia tapahtumia.
Venäjältä tuodussa ohjusjärjestelmässä oli tutkinta-aineiston mukaan vain varsinainen neljän BUK-ohjuksen lavettiajoneuvo. Myös siihen kuuluu tutka, mutta se on Pulkin mukaan tarkoitettu maalin valinnan jälkeiseen seurantaan ja kohteen valaisemiseen.
– Kun monta asiaa menee pieleen, sitten tapahtuu iso vahinko.
Pulkki arvelee, että matkustajakoneen alasampumiseen vaikutti monen tekijän summa. Taistelutilanteessa kiire, huono koulutus ja komentoketjun toimimattomuus johtavat Pulkin mukaan epäonnistumisiin.
Separatisteilla paine ampua
Itä-Ukrainan separatistit olivat alakynnessä ja heillä oli paine torjua Ukrainan armeijan eteneminen. Pulkin mukaan heillä oli selkeitä puutteita ilmatorjunnassa, kun Ukrainan ilmavoimat oli onnistunut omissa hyökkäyksissä.
– Heillä oli varmasti kova paine käyttää Venäjältä saatua tehokasta järjestelmää. He ovat todennäköisesti ampuneet ensimmäistä nähtyä maalia, Pulkki päättelee Yle Radio 1 Ykkösaamun haastattelussa.
Kansainvälinen tutkijaryhmä ei ole kertonut tarkkaan sitä, kuka ohjuksen laukaisi. Ryhmän työ on vielä kesken. He epäilevät, että laukaisuun osallistui 100 henkilöä.