Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91570

Grillikioskit vähenevät vähenemistään – katuruokakulttuuri voimistuu

$
0
0

Reilussa kymmenessä vuodessa on lopettanut parisataa grillikioskia. Uusiakin on perustettu, mutta vain vähän. Tarkkaa perinteisten grillien lukumäärää ei tiedetä, sillä niillä ei ole omaa yhdistystä.

Tilastokeskuksen toimialaluokituksessa majoitus- ja ravitsemistoiminnan pääluokan alta löytyvät erikseen listattuina ravintolat, kahvilaravintolat ja ruokakioskit.

Ruokakioskissa lämmitetty tai muulla tavalla valmistettu ruoka myydään tiskiltä. Asiakkaan käytettävissä ei ole juurikaan sisätiloja, mutta myyntikojun ulkopuolella voi olla pöytiä ja istumapaikkoja. Ruokakioskeissa myydään esimerkiksi kuumia makkaroita, ranskanperunoita, hampurilaisia, lihapiirakoita, pizzapaloja sekä virvoitusjuomia, kahvia ja kahvileipiä.

Lisäksi kebab-kioskit ja uuniperunoiden myynti lasketaan ruokakioski –kategoriaan ja myös festivaaleilla ja muissa yleisötilaisuuksissa toimivat tilapäiset aterioiden ja pikaruoan myyntipisteet - silloinkin, kun ne myyvät paikan päällä valmistettuja ruoka-annoksia.

Grillikioskit toivat pikaruoan ensimmäisenä Suomeen.
Grillikioskit toivat pikaruoan ensimmäisenä Suomeen.Jarkko Riikonen / Yle

Katuruoan suosio kasvaa Suomessa

Suomen Yrittäjistä kerrotaan, että vuonna 2007 ruokakioskeja oli Suomessa 780. Vuonna 2013 kioskeja oli enää 634. Sen jälkeen kioskien määrä on kääntynyt hienoiseen kasvuun. Se selittyy uudella ruokailmiöllä: street foodin eli katuruoan tulolla Suomeen.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki löysäsi katuruoan myyntirajoitteita viime vuonna. Liikkuville kioskeille kehitettiin ketterämpi lupa, jossa yrittäjä saa kuukausimaksua vastaan myydä ruokaa kaupungin osoittamilla alueilla tai paikoissa, joissa muu liikenne ei esty. Uudistus on tuonut katukuvaan muun muassa autoon rakennettuja vohvelikioskeja, mopokahvilan ja lastipyörään rakennetun hot dog –myyntipisteen.

Toki meidän ruokamakukin on muuttunut. Mirva Mäkinen

Perinteiset grillikioskit ovat kokanneet pikaruokaa ensimmäisenä Suomessa. Nyt näitä grillikioskeja on Tilastokeskuksen ruokakioski-luokituksessa enää noin sata. Esimerkiksi Jyväskylän keskusta-alueella oli 1970-luvulla parikymmentä grilliyrittäjää. Nyt yrittäjiä on kolme, joilla on viisi kioskia.

– Ajat ovat muuttuneet, toki meidän ruokamakukin on muuttunut. Etnisiä ruokapaikkoja on tullut tosi paljon. Sitten on isoja hampurilaisketjuja ja pizzerioita. Ne ovat tulleet lisänä pikaruokapalettiin, kertoo Mirva Mäkinen Puistokadun grilliltä.

Grillien katoamista katukuvasta on vauhdittanut talouden pitkä taantuma, vaikka lama ei ensimmäisenä iskekään pikaruokayrityksiin.

– Kyllä ihmiset miettii nykyisin eri lailla mihin rahat laitetaan. Meille lama iski pienellä viiveellä. Ensimmäisenä lama jarrutti parempaa ruokailua. Kyllä se meilläkin näkyy, mutta toimeen tullaan, sanoo Mirva Mäkinen.

hampurilainen valmistuu grillikioskissa.
Mirva Mäkinen on työskennellyt grillissä 19 vuotta.Jarkko Riikonen / Yle

Naisille sopivat annokset lisääntyneet

Grilliruoka tekee kauppansa etenkin kesäisin. Syksy tuo tullessaan opiskelijat, joista Mäkinen odottaa uusia asiakkaita. Mäkinen aloitti grillimyyjänä 19 vuotta sitten, kun peri työn kioskin 70-luvulla perustaneelta anopiltaan. Silloin ei naisia juurikaan ollut asiakkaina.

– Naiset ovat vuosien saatossa oppineet hienosti käyttämään grillipalveluita ja heidän myötään on tullut meilläkin myyntiin naisten suuhun sopivia annoksia: kasvistuotteita, salaatteja ja kanan menekki eri muodoissaan on kasvanut kovasti.

Makkaraperunoilla on monta nimeä eri puolella Suomea. Mirva Mäkinen

Mäkisen mukaan Taksimiehen erikoinen eli pitkään jo Taksarina tunnettu makkaraperuna-annos on ollut Puistokadun grillin kivijalkatuote. Annoksen nimi lyheni Taksariksi, kun pitempi nimi ei mahtunut irtokirjaimilla samettipohjaiseen hintatauluun.

– Makkaraperunoilla on monta nimeä eri puolella Suomea. Pohjoisessa se on Makkaraherkku ja jossain päin Suomea Sitä sun tätä, kertoo Mäkinen ja lisää, että Taksarin ohella suosikkeja ovat hampurilaiset ja kana-annokset. Hampurilaispihvit tehdään omassa keittiössä. Niitä syntyy tuhat viikossa ja jauhelihaa huopenee sata kiloa.

Taksari on makkaraperunat Jyväskylässä.
Taksari on makkaraperunat Jyväskylässä.Jarkko Riikonen / Yle

Perusasiakas fyysistä työtä tekevä mies

Työtään Mirva Mäkinen kuvaa peruspalvelun tuottamiseksi ja siinä pärjää reippaudella, huumorintajulla ja maalaisjärjellä. Tyypillisin asiakas on fyysistä työtä tekevä työmies. Haastatteluhetkellä luukulla piipahti muun muassa palomies. Vakioasiakkaat ovat grillimyyjien työn suola ja niitä löytyy joka kioskilta.

Grillikulttuuri sai vastikään näkyvää mediatukea, kun Suomen suosituin stand up –koomikko Sami Hedberg kiersi testaamassa Suomen grillejä tv-sarjassaan Grillit huurussa.

Kyllähän Sami Hedberg on tehnyt hyvää työtä. Mirva Mäkinen

– Siinä on selkeästi sellaista nostalgiaa. Kyllähän Sami Hedberg on tehnyt hyvää työtä, kun toi grillit isosti televisioon. Ihmiset ovat hokanneet, että meidänkin kaupungissa on grilli. Se on tuonut jopa uusia asiakkaita. Ihan hyvä, että herätellään, tuumii Mirva Mäkinen.

Naisetkin käyttävät nykyisin grillipalveluita ja ovat vaikuttaneet myyntilistaan.
Naisetkin käyttävät nykyisin grillipalveluita ja ovat vaikuttaneet myyntilistaan.Jarkko Riikonen / Yle

Viewing all articles
Browse latest Browse all 91570

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>