Työttömyysturvan uudistamista pohtinut työryhmä ei päässyt viikonloppuna sopuun uudistuksista. Hallitus on edellyttänyt työryhmältä esitystä, joka lisäisi työllisyyttä vähintään 10 000 työpaikalla.
Työmarkkinajärjestöjen omat hallinnot puivat asiaa tällä viikolla. Muun muassa SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan on määrä kertoa asiasta enemmän tänään maanantaina.
Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelema Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo uskoo työttömyystyöryhmän umpikujan tarkoittavan vaikeita neuvotteluja.
– Umpikuja ennakoi sitä, että työmarkkinajärjestöillä on vaikeuksia päästä yhteisymmärrykseen työttömyysturvan heikennyksistä, koska ne ovat järjestöille iso periaatteellinen kysymys. On kyse erittäin hankalista asioista.
Ylen tietojen mukaan suurinta erimielisyyttä työttömyystyöryhmässä oli keinoista työttömyysturvan muuttamiseksi kannustavammaksi, pitkäaikaistyöttömien eläketuesta eli niin sanotusta lex Lindströmistä ja ansiosidonnaisen työttömyystuen käytöstä palkkatukena.
Perussuomalaisten vastustus voi kaataa koko hankkeen
Railo sanoo työttömyysturvan uudistamisessa nähdyn vasta ensimmäisen erän; varsinaiset neuvottelut ovat nyt alkamassa.
Hallituksessa väännetään tutkijan mukaan seuraavaksi siitä, mitä kilpailukykysopimuksen kirjaus työmarkkinaosapuolten kanssa yhdessä valmisteltavista muutoksista työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan tarkoittaa. Toisin sanoen paljonko hallituksen on otettava työmarkkinajärjestöjen mielipiteet huomioon edetäkseen asiassa.
Sopimuksen kirjaus on niin epämääräinen, että on tulkitsijasta kiinni, miten sitä tulkitaan, Railo sanoo. Hän patistaa hallitusta kuitenkin ottamaan vaarin työmarkkinajärjestöjen näkemyksistä.
– Poliittinen realiteetti Suomessa on se, että työmarkkinajärjestöjen kautta viime kädessä sopu on aikaisemminkin syntynyt.
Railo epäilee perussuomalaisten monimutkaistavan neuvotteluja hallituksessa. Puolue on alustavasti torpannut kokonaan heikennykset työttömyysturvaan.
– Perussuomalaisten mahdollinen vastahanka voi kaataa koko hankkeen. Työttömyysturvan uudistamisessa eteneminen edellyttää hallitukselta voimakasta yksimielisyyttä ja määrätietoisuutta, Railo sanoo.