Presidentti P. E. Svinhufvud asui Kotkaniemessä viimeisiä vuosiaan yli 70 vuotta sitten. Hän kuoli helmikuun lopussa 1944, ehtimättä nähdä jatkosodan loppumista.
Presidentin ja hänen Ellen-rouvansa makuuhuoneessa seisoi tuolloin seinän vierellä piironki. Pariskunnalla oli ilmeisesti tapana kulkea usein piirongin luokse, sillä kun huonetta tänä syksynä tutkittiin remonttia varten, havaittiin lattiassa kulumajälkiä juuri piirongin edustalla.
– Vanhoissa rakennuksissa kiinnostavia ovat aina sellaiset jäljet, jotka kertovat jotain siellä eläneiden tavoista. Painaumat ja kulumat, pohtii restaurointiin erikoistunut artesaani Leena Niinipuu Kymen Karmiini Oy:stä.
Svinhufvudien makuuhuoneessa Niinipuu näyttää myös, missä sänky on seissyt ja miten kulumajäljet lattiassa kiertävät sängynpaikan.
Remontista kiisteltiin monta vuotta
Kotkaniemessä aloitettiin elokuussa kauan odotettu remontti. 2,3 miljoonan euron peruskorjaus kestää runsaan vuoden. Sinä aikana arvorakennus kunnostetaan lattian alla olevista rakenteista aina katonharjaan saakka.
Vuonna 1898 rakennetun hirsihuvilan ylläpitämiseksi on viime vuosina ehdotettu monenlaisia ratkaisuja. Hilkulla jo oli, ettei Kotkaniemi olisi päätynyt huutokaupattavaksi yksityiseen omistukseen.

– Nykyinen tulevaisuudensuunnitelma yltää 15 vuoden päähän, kertoo rakennuttajapäällikkö Selja Flink Senaatti-kiinteistöistä.
Kotkaniemen omistaa Senaatti-kiinteistöt, joka vuokraa sitä Museovirastolle. Vuokratuloilla valtion omistama Senaatti-kiinteistöt toteuttaa peruskorjauksen. Remontti mahdollistaa Kotkaniemen säilymisen yleisölle avoimena museona. Kahvilaan etsitään parhaillaan yrittäjää, joka ottaisi käyttöön muun muassa Ellen-rouvan vanhat reseptit.
Monen perinnerakentajan työmaa
Nyt Kotkaniemi on rakentajien ja restauroijien käsissä, koko hirsihuvila sään suojassa hupun alla. Restauroija Leena Niinipuu kertoo työllistyvänsä Kotkaniemessä ainakin kevääseen asti.
– Ulkoikkunoille tehdään täyskunnostus eli lasit irrotetaan ja kitataan uudelleen. Sisäikkunoille riittää huoltomaalaus, jos ne ovat hyvässä kunnossa. Usea ikkuna täällä on sellainen, että niitä ei ole irrotettu kertaakaan sen jälkeen, kun ne on paikoilleen laitettu eli niissä on aika paljon tekemistä, Niinipuu kertoo tämänhetkisestä työvaiheestaan.
Saliin valittiin siniharmaa kuviotapetti
Rakennuksen toiseen päätyyn valmistuu nykyaikainen keittiö, joka palvelee Kotkaniemen kahvilan asiakkaita. Lämmitysjärjestelmä uusitaan maalämmön ja öljylämmityksen yhdistelmäksi.
Toinen pääty ja yläkerran huoneet entisöidään kotimuseoksi ja niihin haetaan 1930-luvun tyyliä. Lattiasta ja seinistä on syksyn aikana kaivettu näkyviin alimpia kerroksia, seinistä vanhimpia tapetteja ja lattioista värikkäitä linoleumi-laattoja.
– Koko ajan pohditaan ja tehdään päätöksiä siitä, mitkä materiaalit ja mitkä värit sopisivat parhaiten, Leena Niinipuu kuvaa työn edistymistä.
Kotkaniemen salin tuleva tapetti on jo valittu, sen malli on monen tapettikerroksen alta löytynyt Ellen ja P.E. Svinhufvudin aikainen siniharmaa kuviokuosi.

– Paljon tietoa on saatu vanhoista valokuvista. On muun muassa valokuvia, jossa vieraat istuvat täällä salissa presidenttiparin kanssa ja siellä on taustalla tämä sininen tapetti, Niinipuu kertoo.
Kalliita ja vähemmän kalliita ratkaisuja
Osa tapeteista on suunniteltu teetettäväksi alkuperäisen mallin mukaan alaan perehtyneessä ruotsalaisessa tapettitehtaassa. Huomattavasti halvempi ratkaisu on printata vastaavan näköinen kuosi paperille ja päällystää seinä sillä. Tätäkin vaihtoehtoa Kotkaniemessä suunnitellaan käytettävän.
Kotkaniemen katto entisöidään alkuperäiseen asuun. Vajaan 700 neliön suuruista kattoa päällystetään parhaillaan päreillä. Pärekatto olisi säänkestävä jo sinällään, mutta Kotkaniemessä pärettä käytetään aluskatteena ja se päällystetään Svinhufvudien ajan tyyliin tiilellä.