Siviilipalvelukeskus tarvitsee lisää tilaa. Perinteinen Lapinjärven keskus on käynyt ahtaaksi, sillä yhä useampi armeijan käynyt haluaa jatkokoulutuksen siviilipalveluksena.
– Heidän määränsä on kasvanut meidän mittapuumme mukaan räjähdysmäisesti. Viime vuonna tuli tuhat uutta hakemusta näiltä täydennyspalveluvelvollisilta, selvittää siviilipalvelujohtaja Mikko Reijonen.
Ei tässä ole mitään tarjouskilpailua meneillään Mikko Reijonen
Täydennyspalveluvelvollisia ovat armeijan käyneet ihmiset, jotka ovat reservissä anoneet siviilipalvelukseen ja jotka suorittavat viikon täydennyskoulutuksen siviilipalvelukeskuksessa armeijan kertausharjoitusten sijaan.
Siviilipalveluksen aloittaa vuosittain noin kaksi ja puolituhatta nuorta. He viettävät neljän viikon perusjakson Lapinjärvellä.
– Senaatti-kiinteistöt, joka vastaa valtion kiinteistöistä, on tehnyt tilaselvitystä siitä, mikä on paras paikka siviilipalvelukeskukselle. Ei tässä ole mitään tarjouskilpailua Lahden ja Lapinjärven kesken meneillään, sanoo Reijonen.
Siviilipalvelukeskuksella on Lapinjärvellä käytössään noin 4 500 neliötä, kun tarve olisi vajaa tuhat enemmän. Tilaa tarvitaan majoitukseen ja opetukseen. Tilanpuutteen lisäksi nykyisiä tiloja Lapinjärvellä kiusaavat sisäilmaongelmat.
Suosiiko valtio omiaan?
Siviilipalvelukeskus on toiminut Lapinjärvellä parikymmentä vuotta. Sitä ennen Sjökullan kartanossa oli muun muassa somalipakolaisten vastaanottokeskus, alkoholistihuoltola ja nuorisosiirtola.
Pieni kunta haluaa pitää siviilipalvelukeskuksen jatkossakin itsellään ja on siksi valmis remontoimaan nykytilat ja rakentamaan myös lisätilaa.
– Olemme kuunnelleet keskuksen toiveita ja neuvotelleet Senaatti-kiinteistöjen kanssa jatkosta. Olemme valmiit satsamaan satoja tuhansia euroja keskukseen viiden vuoden kuluessa. Nyt keskustellaan aikataulusta ja vuokrasta, kertoo kunnanjohtaja Tiina Heikka Lapinjärveltä.
Kyllä se merkitsee paljon, että parituhatta sivaria käyttää rahojaan täällä Tiina Heikka
Mielenkiintoiseksi neuvotteluasetelman tekee juuri Senaatti-kiinteistöjen rooli. Lahden Hennalan kasarmit ovat sen hallussa ja olisi aika luonnollista, että Senaatti valitsisi omistamansa tilat Lapinjärven kunnalta vuokrattavien tilojen sijaan.
– Täällä Lapinjärvellä siviilipalvelukeskuksella on osaava ja kokenut henkilökunta. Sitä paitsi meille merkitsee paljon, että parituhatta sivaria käyttää rahojaan täällä, muistuttaa Heikka.
Heikka ihmettelee ylipäätään ajatusta siirtää keskus pois Lapinjärveltä ja heittää, että tätäkö tämä alueellistaminen sitten on, että siirretään toimintoja Lapinjärveltä Lahteen.
Liikenneyhteydet tärkeitä
Liikenneyhteydet Lapinjärveltä esimerkiksi Helsinkiin kaipaavat kohennusta, eikä niitä yrityksistä huolimatta ole saatu kuntoon. Lahdesta kulkevat junat ja bussit.
Siviilipalvelusta suorittavat kuskataankin Lapinjärvelle palvelukseen tilausbusseilla ja taas takaisin, kun he lähtevät viikonlopun viettoon.
– Onhan se positiivinen juttu, että kaksi vuotta sitten saatiin sivarikeskuksen kohdalle pikavuoropysäkki ja viime viikolla vielä katoskin sinne, sanoo siviilipalvelujohtaja Reijonen.
Ensimmäisenä Lapinjärven siviilipalveluskeskuksen lopettamisuhasta kertoi Loviisan sanomat.