Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91527

SDP kiri keskustan rinnalle – perussuomalaisille valoa kuilun pohjalle

$
0
0

Politiikan syksy on alkanut jännittävissä tunnelmissa. Ylen puoluekannatusmittauksen mukaan pääministeripuolue keskusta ja suurin oppositiopuolue SDP ovat tasoissa.

Kuukauden aikana muutokset kärkikaksikon kannatuksessa ovat olleet pieniä, mutta suunta on pysynyt samana; SDP nousee ja keskusta menettää. Heinäkuusta keskustan kannatus on pudonnut 1,3 ja SDP:n suosio on kasvanut 1,6 prosenttiyksikköä.

Keskusta on kadottanut naiskannattajia. Elokuusta syyskuuhun keskustan osuus naisten äänistä on pudonnut yli kolme prosenttiyksikköä ja SDP:n noussut 1,6 prosenttiyksikköä.

Miesten joukossa keskustan suosio on kasvanut kolme prosenttiyksikköä ja SDP on hieman menettänyt mieskannattajia

Puoluekannatusarviot
Yle Uutisgrafiikka

Oppositio on hallitusta suositumpi

Hallituksen ja opposition voimasuhteet ovat pysyneet alkusyksyn aikana ennallaan.

Hallituspuolueita tukee 46,8 ja eduskunnassa istuvaa oppositiota 51,4 prosenttia vastanneista. Opposition suosio on noussut kuukaudessa 0,2 prosenttiyksikköä, mutta menettäjinä ovat olleet eduskunnan ulkopuoliset ryhmät.

Tammikuussa hallituspuolueita kannatti 48 ja eduskunnan oppositiopuolueita 49,9 prosenttia vastanneista.

Suurimmat muutokset hallituksen ja opposition voimasuhteissa tapahtuivat jo vuosi sitten, kun perussuomalaisten kannatus romahti. Viime eduskuntavaaleissa nykyiset hallituspuolueet saivat 57 prosenttia äänistä.

Orpon kuherrusaika jäi keskikesään

Keskustan ja kokoomuksen kannatus on pysynyt vaalituloksen tuntumassa. Rauhallisinta on ollut keskustan riveissä, mutta kokoomus haki kesällä uutta nousua puheenjohtajan vaihdoksella.

Uuden kokoomusjohtajan Petteri Orpon nostattama kohina heitti kesäkuussa kokoomuksen kannatuksen yli vaalituloksen, 18,6 prosenttiin. Valtiovarainministerinä Orpo on hallinnut politiikan julkisuutta elo- ja syyskuussa, mutta kuherruskuukausi äänestäjien kanssa näyttää jääneen lyhyeksi.

Kokoomukselle nyt mitattu 17,1 prosentin kannatus lähestyy jo Alexander Stubbin johtaman kokoomuksen keväällä keräämiä pohjalukuja.

Kokoomusväelle hälyttävä viesti on, että ero vihreisiin on kutistunut kolmeen prosenttiyksikköön, kun viime vaaleissa etumatkaa oli vielä lähes kymmenen prosenttiyksikköä.

Ensi kevään kuntavaaleissa kokoomus puolustaa suurimman puolueen asemaa, mutta viime kuntavaalien 21,9 prosentin tulos on nykyisillä kannatuslukemilla pelkkä haave.

Perussuomalaiset ohitti vasemmistoliiton

Heinäkuussa alle kahdeksan prosentin lukemiin vajonnut perussuomalaiset onnistui jatkamaan elokuun kannatusnousuaan myös syyskuussa. Puolueella on nyt ensimmäisen kerran eduskuntavaalien jälkeen takana kaksi perättäistä nousukuukautta.

Suurta hurraamista noin yhdeksän prosentin kannatusluvuissa ei perussuomalaisilla vielä ole, mutta ainakin toistaiseksi kova pohja näyttäisi pitkän sukelluksen jälkeen löytyneen.

Hyvä uutinen perussuomalaisille ja ulkoministeri Timo Soinille on myös se, että vasemmistoliitto jäi nyt taakse.

Vihreät repi eroa punavihreisiin

Vasemmistoliitto vaihtoi kesällä puheenjohtajaa ja Li Andersson näytti saavan puolueen lupaavaan nousuun. Heinäkuussa kannatus hipoi kymmenen prosentin raja. Nyt tuli kuitenkin jo toinen perättäinen pudotus.

Vasemmistoliiton punavihreälle johdolle huono uutinen oli myös vihreiden piristyminen. Ero vasemmistoliiton ja vihreiden kannatuksessa on nyt jo yli viisi prosenttiyksikköä.

Pienille oppositiopuolueille RKP:lle ja kristillisdemokraateille mitattiin tutut noin neljän prosentin lukemat, jotka ovat lähellä puolueiden normaalia vaalikannatusta.

Puoluekannastaan varmoja alle 60 prosenttia

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 1941 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 58,3 prosenttia. Haastattelut tehtiin 12.9.-4.10.2016.

Mittauksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,8 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Puoluekantansa kertoneiden osuus oli viime vuoden lopulla vielä noin 67 prosenttia kaikista vastanneista, mutta tämän vuoden puolella puoluekannastaan varmojen osuus on jäänyt useimmiten alle 60 prosentin.

Epävarmat äänestäjät tuovat tulevaan kuntavaalitaisteluun yllätysmahdollisuuksia.

Lataa tutkimusaineisto itsellesi tästä PDF-tiedostona.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 91527

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>