KOUVOLA Yrittäjä Jukka Virtasen tilalla Kouvolan Elimäellä on valtavat määrät polttopuuta komeissa pinoissa ja kasoissa.
Virtaselta kysytään eniten heti poltettavaksi kelpaavaa eli valmiiksi kuivattua puuta. Koivu on halutuin, sekapuuta menee selvästi vähemmän.Kotiliitereissä ja varastoissa kuivattavaksi tarkoitetulle tuoreelle puulle on ainakin Virtasen kokemuksen mukaan vain vähän kysyntää.
Virtasen klapit on kuivattu ammattilaisvälinein kuivurilla. Kotiliitereissä tuoreempaa puuta säilöville Virtasella on muutama vinkki.
Melkein kuiva puu palaa vain melkein. Klapikauppias Jukka Virtanen
–Sisätiloissa en kuivattaisi, se on mielestäni tärkeintä. Tuore puu kannattaa lisäksi pinota niin, että klapien väliin jää rakoa. Kuivaa puuta voi pinota tiiviimminkin.
Koivu kevenee kuivuessaan
Ja jotta puun kuivuutta tai kosteutta ei tarvitsisi todeta vasta sihinän ja suhinan perusteella tulen sytyttyä, voi kuivuutta testata ennenkin polttoa.
–Koivu on aika raskas puu, mutta kuivuttuaan se tuntuu kevyeltä. Ja kun kahta koivuklapia iskee toisiaan vasten, ääni kertoo puun kuivuudesta. Se on sellainen heleä kilahdus.
Saatavan lämpöhyödyn kannalta puun kuivuminen on olennaista.
–Kuiva puu palaa, mutta melkein kuiva puu palaa vain melkein, kiteyttää Jukka Virtanen.
Motti vai kuutio, klapi vai halko?
Mökkisaunan lämmittäjälle motti on hyvinkin tuttu sana puun määrää laskeskellessa. Jukka Virtanen haluaa kuitenkin olla termien kanssa tarkempi ja jakaa tarvittaessa tietoa myös puun ostajille.
–Motti on oikeastaan jo vähän vanhentunut sana, se liittyy yleensä halkomottiin. Ja halko puolestaan on perinteisesti metrin mittainen, klapi tai pilke taas pienempi tai lyhyempi.
Polttopuukaupassa vilahtelevat suloisessa sekamelskassa myös irtokuutio, hajakuutio, pinokuutio ja heittomotti.
–Asiakkaiden kanssa päästään kuitenkin aina yhteisymmärrykseen, mille on milloinkin tarve, naurahtaa Virtanen.