Pyhtäälle suunnitteilla olevan lentokentän raameja on vielä vaikea hahmottaa metsän keskeltä. Joka tapauksessa ollaan E18-moottoritien eteläpuolella, lähellä Purolan paikallistietä.
Asutusta ei ole kovin lähellä, joten melun ei pitäisi häiritä paikallisia.
– Kuntalaiset tuntuvat ymmärtävän varsin hyvin, että selvitäkseen itsenäisenä ja pärjätäkseen taloudellisesti kunta tarvitsee toimintaa. Kenttä on toki osa sitä, kuvailee yrittäjä, lentokapteeni Esa Korjula.
Myös Pyhtään asukkaat suhtautuvat kenttään positiivisin mielin.
– Kentän tulo voi olla hyväksi. Jos se vaikka lisäisi jonkinlaisia työmahdollisuuksia. Mutta vähän pelkään että myös ne menevät vieraille. Työvoima liikkuu nykyään, sanoo Markku Lonka.
– Ehkä se toisi eloa Pyhtäälle. Suhtaudun ihan positiivisesti siihen, kommentoi paikallisella huoltoasemalla tankkaamassa käynyt Ola Ollas.
Paradox Marine osti helmikuussa 90 hehtaarin maa-alueen Pyhtäältä metsäyhtiö Tornator Oy:ltä. Ostetulla maa-alueella tehdään nyt selvityksiä maaperän osalta ja poistetaan puita.
On arveltu, että kiitoradan rakentaminen saattaisi käynnistyä jo ensi kesänä.
Kenttä palvelee koko Etelä-Suomea
Vaihtoehtoja kentälle oli useita. Pyhtää valikoitui paikaksi etenkin siksi, että kunta suhtautui hankkeeseen myönteisesti ja pääkaupunkiseudulle on lyhyt matka. Lisäksi valinnassa painottui vapaa ilmatila.
– Halusimme paikan, joka palvelee Etelä-Suomea. Olemassaolevat kentät eivät olleet sellaisia, sanoo Korjula.
Korjulan mukaan Suomessa on tähän asti ollut kahdentyyppisiä lentokenttiä: Finavian raskasta liikennöintiä, kuten reittiliikennettä palvelevia, sekä vanhoja "korpikenttiä", jotka ovat usein lentokerhojen pyörittämiä.
– Siitä välistä on puuttunut ammatillista yleisilmailua palveleva kenttä, jolla olisi uudenlaiset lähestymislaitteet mahdollistamassa ammattimaisen toiminnan.
Pyhtäällä kentät voisivat olla ammattimaisessa toiminnassa, esimerkiksi taksilentojen ja yritysten käytössä.
Pyhtää pioneerina
Pyhtäälle rakenteilla olevalla lentokentällä otetaan käyttöön hyvin tarkat satelliittinavigointijärjestelmät. Niiden ansiosta lentoja voidaan tehdä myös huonolla säällä.
– Kun saamme ne toimimaan Pyhtäällä, sillä tulee olemaan valtakunnallinen merkitys. Pyhtää tulee olemaan pioneeripaikka, ensimmäinen Suomessa.
Satelliittinavigoinnin tarkkuus on Korjulan mukaan parantunut huimasti. Siksi lentäjä pystyy pelkkien koordinaattien avulla laskeutumaan turvallisesti, vaikka näkyvyys olisikin olematon.
Pyhtään hankkeen ajoitus osuu nappiin. Lentokalusto, tekniikka ja määräykset mahdollistavat pienempien ja joustavampien kenttien käyttöönoton.
– Juuri viime viikolla Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:lta tuli päätös, että nyt myös yksimoottorisella turbiinikalustolla saa kuljettaa kaupallisesti matkustajia. Se on kustannustasoltaan aivan toista luokkaa.
Trafilta on tulossa myös viranomaismääräykset, jotka mahdollistavat huonon sään lähestymiset. Aikaisemmin lähestymisiä on voinut tehdä vain isommille kentille.

Elämystoimintaa laajasti Sirius Sport Resortin ympärille
Pyhtään elävöittämiseen lentokenttähanke tarjoaa hyvän sauman.
– Onnistuessaan alueelle voi syntyä kaikenlaista toimintaa. Esimerkiksi lentokoneiden huoltoa, koulutusta ja messutoimintaa, sanoo kunnanjohtaja Olli Nuuttila.
Isot lentokonehallit ovat monikäyttöisiä ja soveltuvat hyvin esimerkiksi konserttien ja tapahtumien järjestämiseen.
Nuuttilan mukaan hankkeen eteen on tehty töitä toista vuotta.
– Pohdimme, miten pystyisimme saamaan Sirius Sport Resortin ympärille toimintaa, joka voisi tukea Siriusta ja päinvastoin.
Sirius on Pyhtäällä toimiva suomalaisittain ainutlaatuinen elämysurheilukeskus. Tulevaisuudessa elämystoimintaa voisi olla sekä Siriuksessa, sen lähiympäristössä ja tulevalla lentopaikalla.
– Lisäksi mietiimme, miten Loviisan Strömforsin puolellla ollut kehitys voitaisiin kytkeä tähän kokonaisuuteen.
Malmin lentokentän tilanne ei vaikuta
Kunnan rooli on ollut tukea hanketta. Taloudellisesti se ei ole mukana – ainakaan toistaiseksi.
– Olemme pitäneet ovea raollaan, siltä varalta että se olisi kuntalaisten etu, sanoo Nuuttila.
Suurin käyttäjäryhmä kentällä tulisivat olemaan Malmilta siirtyvät lentäjät.
Pyhtäälle suunniteltava kenttä ei ole kuitenkaan korvaamassa Malmin lentokenttää, jonka edellytykset ammattimaiselle toiminnalle ovat heikentyneet.
– Ja vaikka Malmin kenttä säilyisi, kuten toivomme, se ei ole Pyhtään hankkeelle ollenkaan huono asia.

Yhteistyötä oppilaitosten kanssa
Tarkoituksena on tehdä yhteistyötä myös Kymenlaakson ja lähialueiden oppilaitosten kanssa.Porvoossa toimiva Haaga-Helian ammattikorkeakoulu on jo käynnistänyt englanninkielisen Aviation Business -koulutusohjelman.
– Olemme olleet rakentamassa sitä yhdessä. Kyseessä ei ole lentäjäkoulutus vaan muuta ilmailutoimintaa tai sitä palvelemaan suuntautunutta toimintaa.
Paradox Marinen Esa Korjula on toiminut aiemmin muun muassa Fly Lappeenranta -yhtiön perustajaosakkaana.
Korjula myi vuosikymmenen alussa lentokenttäyhtiöstä osakkeensa Lappeenrannan kaupunkiyhtiöille.