Presidentti Sauli Niinistö tapasi tänään keskiviikkona Teheranissa Iranin korkeimmat johtajat, mukaan lukien hengellisen johtajan, ajatollah Ali Khamenein.
Niinistö sanoi, että Iranin johdossa on maltillisen ja kovemman linjan edustajia – eikä hänen mukaansa tätä eroa siellä edes peitellä.
Niinistö tapasi hengellisen johtajan
Yhteys eri linjojen välillä toimii – siitäkin päätellen, että Niinistön ja Khamenein tapaamisessa oli paikalla myös maltillisiin luettu presidentti Hassan Rouhani.
Ali Khamenei luetaan kovan linjan edustajiin.

Presidentti Sauli Niinistö ja Iranin presidentti Hassan Rouhani ovat yhtä mieltä siitä, että maiden suhteet nousevat uudelle tasolle, kun Iranin talouspakotteet puretaan.
Rouhani mainitsi lehdistötilaisuudessa yhteistyön aloja: energia, liikenne, ympäristöteknologia, maa- ja metsätalous.
Hyvin keskeisinä nousivat esiin myös tietotekniikka ja kaivosala.
"Taloussuhteet eivät asianmukaisella tasolla"
– Taloussuhteet ja kaupan tasoystävämaidemme välillä eivät ole olleet asianmukaisella tasolla viime vuosina. Syy ovat talouspakotteet, sanoi Rouhani.
Presidentti Niinistö oli samoilla linjoilla. Ydinsopimus on tärkeä merkkipaalu, joka mahdollisti pakotteiden purkamisen.
Ja nyt yhteistyö avautuu.
Presidentit sanoivat, että tutkittavana on myös suoran lentoyhteyden perustaminen maiden välille. Samoin rautatieyhteyksiä aiotaan parantaa, lähinnä Venäjän kautta.

Juhlava vastaanotto
Presidentti Niinistön päivä alkoi Iranissa juhlavin seremonioin. Suomen presidentin vierailu on ensimmäinen Iraniin sitten islamilaisen vallankumouksen – edellisen teki Urho Kekkonen 70-luvun alussa.
Niinistö tapasi Iranin koko poliittisen johdon: parlamentin puhemiehen, ydinneuvotteluista tutun Ali Larijanin sekä ulkoministeri Muhammad Jawad Zarifin.
Niinistö vieraili myös entisen presidentin yhä vaikutusvaltaisen Ali Akbar Hashemi Rafsanjanin luona.
Ja päivän huipensi uskonnollisen johtajan Ali Khamenein tapaaminen.
Lähi-idän kriisistä eri käsityksiä
– Oli varsin mielenkiintoista kuulla, miten heidän mielestään tästä Lähi-idän kriisistä selvitään, Niinistö sanoi.
Syyrian sisällissodassa Iran ja EU ovat eri puolilla. Iran auttaa hallintoa, EU puolestaan arvostelee Aleppon kaupunkia raskaasti pommittavaa Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia jyrkästi.
– Iran on todellakin tukemassa tällä hetkellä Assadin hallintoa. Ja heillä on oma käsityksensä siitä, mikä parasta olisi. Meillä on vähän toinen käsitys.
Ihmisoikeudet ja median vapaus
Niinistö kertoi, että presidentti Rouhanin kanssa keskusteltiin myös ihmisoikeuksista ja median vapaudesta.
Mutta vierailun pääteema oli yhteistyö. Neljä yhteistyöpöytäkirjaa allekirjoitettiin maiden väliilä.
Ne koskevat energiaa ja energiatehokkuutta, informaatioteknologiaa, metsäalaa sekä viennin rahoitusta.
Ja suomalaiset vientiyritykset ovat innolla investoimassa Iraniin. Niinistön vierailun suurin anti lieneekin taloussuhteiden elvyttämisessä.