Tulevana tiistaina selviävät parhaiten tienaavat suomalaiset, kun vuoden 2015 verotustiedot tulevat julkisiksi. Vaikka mahdollisuuksia ei olisikaan päästä samalla listalle, kannattaa omille verotiedoille uhrata hetki aikaa.
Kun huolehtii omasta verosuunnittelusta, saa laskujen jälkeen kenties vielä voita leivän päälle. Se on laillinen ja veroasiantuntijoiden mielestä järkevä tapa valvoa omia etuja.
Palkansaajan verosuunnittelu on sitä, että huolehtii itselleen kuuluvat vähennykset veroilmoitukseen.
Osa vähennyksistä pitää itse erikseen vaatia. Kaj Hoffren
– Se voi johtaa rahanarvoisiin etuihin, selvään säästöön. Verotuksessa on paljon asioita, jotka ovat asiakkaasta itsestään kiinni. Osa vähennyksistä pitää itse erikseen vaatia ja silloin se tarkoittaa, että maksaa vähemmän veroa, painottaa ylitarkastaja Kaj Hoffren Verohallinnosta.

Ikkunapesu verovähennyksiin
Vaikka verottaja on karsinut harkinnanvaraisia vähennyksiä, on jotain kuitenkin jäänytkin. Tärkeimmät palkansaajaa koskevat verovähennykset ovat matkakulu-, kotitalous- ja tulonhankkimisvähennys. Nämäkin mahdollisuudet jäävät yllättävän monelta käyttämättä.
– Aina voi käydä lipsahduksia. Yksi tyypillinen vähennys, mikä saattaa unohtua, on matkakuluvähennys. Se pitäisi muistaa ilmoittaa lopulliseen verotukseen oikean suuruisena.
Verovähennyksiin voi saada työmatkakulut kodin ja työpaikan välillä. Se on yleisin veroilmoitukseen lisättävä vähennys. Tänä vuonna sen lisäsi runsas 700 000 verovelvollista.
– Kotitalousvähennyskin pitää huomata itse pyytää. Kaikki eivät ole havahtuneet siihen, että jos kotona käy siivooja tai pesetetään yrityksellä ikkunat, niin se on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä, Kaj Hoffren sanoo.
Kotitalousvähennystä voi saada enintään 2 400 euroa.
Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpelalla on kotitalousvähennykseen liittyvä käytännön vinkki:
– Kun verovuoden aikana kotona ryhdytään tekemään remonttia, kannattaa tarkistaa remonttifirman ennakkoperintä-rekisteriote, että se on kunnossa.

Tietokone verovähennyksiin
Tulonhankkimisvähennyksen voi tehdä esimerkiksi ammattikirjallisuudesta, ja tietokoneen hankinnasta. Vesa Korpelan mukaan se on yksi keskeisistä vähennyksistä, joka jää tekemättä ja unohtuu.
– Suurella osalla palkansaajista ei ole tulonhankkimiskuluja, koska työnantaja hoitaa työkalut ja työstä aiheutuvat kustannukset. On kuitenkin yhä enemmän toimialoja ja ammatteja, joissa palkansaajallakin on kuluja työn tekemisestä.
Kuitteja ja tositteita ei liitetä veroilmoitukseen, vaan ne säilytetään itse. Verotoimisto pyytää niitä tarvittaessa.
Kehottaisin varaamaan piirongista laatikon, johon laitetaan verotuksessa vähennettävät kuitit Vesa Korpela
– Kehottaisin pitämään jokamiehen kirjanpitoa eli varaamaan piirongista laatikon, johon laitetaan verotuksessa vähennettävät kuitit ja paperit. Kun on veroilmoituksen tekoaika, kaivetaan ne esiin ja lasketaan yhteen, että saisikohan niistä jotain hyötyä.
Asuntolainan korkovähennyksellä ei Vesa Korpelan mielestä ole enää niin iso merkitys kuin ennen.
– Asuntolainan korkovähennys on ollut aikanaan merkittävä, mutta nykyisin korot ovat niin pienet ja vähennysoikeuttakin on leikattu melkoisesti.

Verokikkailu iso riski
Verosuunnittelu ei tarkoita kepulikonstien keksimistä verojen välttämiseksi. Verokikkailulla voi olla tyly seuraus.
– Jos jättää tuloja ilmoittamatta tai esittää perusteettomia vähennysvaatimuksia, voi seuraamuksena olla veronkorotus, Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela toteaa.
Veroasiantuntijat muistuttavat, että Matti ja Maija Meikäläisen kannattaa tehdä henkilökohtaista verosuunnittelua läpi vuoden eikä terästäytyä vasta loppuvuodesta joulun alla. Näin minimoi jäännösveron eli mätkyjen mahdollisuuden.
Vuoden alussa kotiin tuleva verokortti on arvaus kuluvalle vuodelle. Kaj Hoffren
– Vuoden alussa kotiin tuleva verokortti on arvaus kuluvalle vuodelle. Jokaisen tulisi tarkistaa, että arvioitu vuositulo ja vähennykset vastaavat oikeaa tilannetta. Jos tilanne muuttuu vuoden mittaan, silloin verokorttimuutos kannattaa tehdä, ettei tule jäännösveroja. Usein jäännösverot johtuvat siitä, että veroprosentti on ollut liian pieni, ylitarkastaja Kaj Hoffren Verohallinnosta sanoo.
– Siinä voi pienipalkkaisen budjetti mennä helposti sekaisin, Vesa Korpela lisää.
Kaj Hoffren antaa verovinkin: Nyt kannattaa tarkistaa loppuvuoden veroprosentti.
– Jos on maksanut liikaa vaikka yhdenkin prosenttiyksikön läpi vuoden, niin marras- ja joulukuun veroprosentti voisi olla huomattavasti alhaisempi, ja veronpalautuksia ei tarvitsisi odotella ensi vuoteen saakka.
Suurin osa suomalaisista saa veronpalautuksia. Vuoden 2015 veronpalautukset maksetaan pankkitileille 29. marraskuuta. Jäännösveron ensimmäinen eräpäivä on 25. marraskuuta.