Radio Helsingin uusi omistaja on varmistunut, kun entinen omistaja piti muodollisen yhtiökokouksen yrityskaupasta tänään.
Paikalla oli kutsuttu kaikki ne 1 700 piensijoittajaa, jotka reilu vuosi sitten rahoittivat pääkaupunkiseudun radioaalloilla toimivaa kaupallista radiokanavaa.

Radion nettisivuilla kerrottu ylimääräinen yhtiökokousilmoitus sai paikalle Muusikoiden liiton omistamalle uudelle klubille Helsingin keskustaan kuusitoista sijoittajaa, ja heidän mukana 33 osaketta.
Kokouksen asialistalla oli vain yksi asia: Radio Helsingin liiketoiminnan myynti Muusikoiden liiton Livelaboratoriolle.
Piensijoittajille tyly viesti
Viime vuoden kesällä radioon sijoittaneille piensijoittajille suunnattu viesti oli tyly: vaihtoehtoja ei ole, joko tämä tai konkurssi.
Kyllä tämä on ollut kuolemanlaaksosta toiseen menemistä Tomi Ruotimo
Raskaasti tappiolliselle radiolle on haettu omistajaa pidemmän aikaa. Kanavan omistaja ja päätoimittaja Tomi Ruotimon ovelle velkojat ovat koputelleet useasti sen kolmen vuoden ajan, kun hän on ollut ohjaksissa. Yrityksistä huolimatta velkaa on tullut vain lisää.
– Kyllä tämä on ollut kuolemanlaaksosta toiseen menemistä. Kyllä tämä on paras mahdollinen uusi koti kanavalle, Ruotimo kertoo piensijoittajille.

Yhtiökokous on vain muodollisuus, sillä edes kaikkien piensijoittajien osakkeet yhteensä ovat vähemmän kuin Ruotimon omistamien osakkeiden määrä.
Velkataakka oli liian raskas kantaa
Kokous on ohi parissakymmenessä minuutissa. Tänä aikana uuden omistajan, Muusikoiden liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen kertoo siitä, kuinka osto sopii hyvin heidän suunnitelmiin kehittää elävän musiikin esittämistä elokuussa avatulla liiton G Livelab –klubilla.
– Radio Helsinki istuu tähän hyvin, Vänttinen perustelee.
Piensijoittajat jäävät soittelemaan kanavaa kuin nalli kalliolla: ilman omia rahoja. Liitto neuvotteli aluksi koko kanavan osakekannan ostosta piensijoittajineen, mutta velkataakka oli liian iso, jotta osto olisi kannattanut.
Sijoittajaa sitoo enää moraali
Osakkeenomistajien kesken tunnelmat ovat ristiriitaisia ja epäselviä.
Ehkä ajattelen nyt niin, että olen moraalinen omistaja, jonka ansiosta toimintaa saatiin jatkettua tähän pisteeseen ja myytyä Marjo Sopanen
Marjo Sopanen olisi halunnut jatkaa omistajuutta. Hän pitää ajatusta pienosakkuudesta hauskana, koska toiminnan rahoitus jakautuu sitä kautta pieniin osiin. Hän on kuitenkin iloinen, että kanavalle löytyi uusi omistaja.
– Ehkä ajattelen nyt niin, että olen moraalinen omistaja, jonka ansiosta toimintaa saatiin jatkettua tähän pisteeseen ja myytyä.

Sopasen mukaan tärkeätä olisi nyt varmistaa, että kanavan sisältö pysyy lähestulkoon entisellään ja sen tekijät jatkavat. Se oli myös alun alkaen syy miksi hän laittoi toimintaan omaa rahaa. Yksi osake maksoi joukkorahoituskampanjassa 150 euroa, ja sillä kerättiin noin 360 000 euroa.
Enemmistö sijoittajista omisti korkeintaan muutaman osakkeen, mutta joukossa oli myös niitä, jotka olivat sijoittaneet toimintaan useita tuhansia euroja.
Linja yritetään säilyttää
Kaupassa myydään Radio Helsingin liiketoiminta, johon kuuluu uhattuna ollut radiotoimilupa. Ostosummalla on saatu maksettua muun muassa verovelkoja, tekijänoikeusmaksuja ja maksamattomia palkkoja. Sievoinen summa veloista jää vanhan omistajan kontolle.
Riippumaton, monipuolinen, soittolistoista vapaa radiotoiminta tässä kiinnostaa Ahti Vänttinen
Uuden omistajan tarkoitus on kaikin mahdollisin keinoin jatkaa kanavan vakituisen väen ja mahdollisesti nykyisen avustajaporukan kanssa nykyistä ohjelmaa. Suunnitelmat tarkentuvat vuoden vaihteeseen mennessä.
Myös laadukkaan musiikkiohjelma rahoittamiseen osallistuneet innokkaat piensijoittajat ja lahjoittajat yritetään pitää mukana kanavan toiminnassa.
– Riippumaton, monipuolinen, soittolistoista vapaa radiotoiminta tässä kiinnostaa, ja myös aidon musiikkijournalismin säilyttäminen ja kehittäminen, uuden omistajan nokkamies Ahti Vänttinen ynnää.
Kotimaista ehkä lisää
Muusikoiden liiton omistuksen myötä kanavalla kuullaan Vänttisen suunnitelmissa mahdollisesti enemmän uudenlaista kotimaiseen musiikkiin panostavaa ohjelmaa.
– Harkinnassa on se miten toimintaa voidaan entisestään monipuolistaa. Musiikkikirjoa voisi laajentaa vakavamman musiikin suuntaan, Vänttinen linjaa.
Se on maallista Tomi Ruotimo
Monipuolisuuden lisäksi muun muassa vanhoja piensijoittajia yritetään lepytellä tarjoamalla heille esimerkiksi uuden klubin taltiointeja ja muita palveluja "osakashintaan".
Uusi omistaja ulkoistaa kanavan mainosmyynnin. He uskovat, että kanava kiinnostaa uudessa velattomassa tilanteessa mainostajia ja rahoittajia.
Vanha omistaja on huojentunut ja helpottunut, kun kanavalle on löytynyt uusi omistaja. Kanava ei ole ollut hänelle sijoitus ja oman rahan kulumisesta hän ei niin välitä.
– Se on maallista. Varsinainen tunnereaktio tulee vasta myöhemmin, Kaupunkitarinoiden Tomi Ruotimo kuittaa entisenä omistajana.
Kanavalle valitaan omistajien mukaan uusi päätoimittaja mahdollisimman pian.