Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 93261

"Vedän Trumpia turpaan"– Yhdysvaltain presidentinvaali on myös tähtien sota

$
0
0

Raivo härkä vastaan Keskiyön cowboy. Yhdysvaltain presidentivaali on kirvoittanut näyttelijälegendat Robert de Niron ja Jon Voightin sanasotaan.

De Niro uhkasi muutaman viikon takaisessa vaalivideossa täräyttää Donald Trumpia kuonoon, mikä sai republikaaneja kannattavan Voightin älähtämään. Ehkä parhaiten Angelina Jolien isänä tunnettu Oscar-palkittu veteraaninäyttelijä tviittasi häpeävänsä De Niron purkausta. Samalla Voight puolusteli Trumpin naisia halventanutta kielenkäyttöä. De Niro vastasi kutsumalla Voightia harhaiseksi.

Trumpin tähdet laarin pohjalta

Vaalipäivään 8. marraskuuta on enää viikko ja tunteet käyvät kuumina. Pääosan esittäjät Hillary Clinton ja Donald Trump eivät enää kohtaa nokitusten, mutta kannattajoukoissa ärhennellään. Yhdysvaltain presidentinvaalille tyypillisesti lukuisat julkkikset käyvät omaa kampanjaansa suosikkinsa puolesta. Vaalisalaisuudesta ei ole tietoakaan, kun elokuvatähdet, muusikot, tv-kasvot, urheilijat ja muu tähtiaines uhraavat aikaa ja rahaa ehdokkaalleen.

Perinteistä on myös se, että demokraattien ehdokas on julkkiskisassa vahvoilla. Hollywood on taipuvainen kannattamaan liberaalimmaksi miellettyjä demokraatteja. Tällä kertaa juopa republikaaneihin on poikkeuksellisen syvä. PolitiFact-faktantarkistussivuston mukaan Hillaryn Clintonin tukijoukoissa on noin 800 julkisuuden henkilöä. Donald Trumpin lista on huomattavasti suppeampi.

Trumpin tähdet tuikkivat myös selvästi himmeämmin kuin Clintonia kannattavat superjulkkikset. Rockmuusikko Ted Nugent, showpainija Hulk Hogan tai näyttelijä Stephen Baldwin ovat Hollywoodin asteikolla c-luokan tähtiä, laarin pohjia verrattuna Clintonia kannattaviin Beyonceen, Jennifer Lopeziin, Leonardo DiCaprioon ja Justin Timberlakeen.

Donald Trump ja Stephen Baldwin
Donald Trump ja Stephen Baldwin kuvattuna Trump Towerissa huhtikuussa 2013.AOP

Epäsuhta konkretisoitui kesällä demokraattien ja republikaanien puoluekokouksissa. Donald Trump oli lupaillut suuren luokan show`ta, mutta lavalla nähtiin lopulta taannoinOnnen päivät -sarjassa esiintynyt Scott Baio ja alusvaatemainoksista tunnetuksi tullut näyttelijä Antonio Sabato Jr. Demokraattien juhlassa esiintyi Katy Perryn ja Meryl Streepin kaltaisia nimiä ja ykkösluokan esiintyjiä olisi ollut usean illan tarpeiksi.

Toki Trumpinkin joukoista löytyy todellisia staroja, kuten Hollywoodin ylimpään aateliin lukeutuva Clint Eastwood. Hänen sitoutumisessaan on sen sijaan parannettavaa. Eastwood vaikuttaa lähinnä valinneen mielestään vähemmän huonon ehdokkaan. Kiinnostava on myös amerikkalaisen jalkapallon supertähden Tom Bradyn ja Trumpin suhde: Trumpin kerrotaan kehottaneen Bradya pitämään matalampaa profiilia, jottei kampanjointi vahingoittaisi urheilutähden uraa.

Katy Perry esiintyy demokraattien kokouksessa Philadelphiassa.
Katy Perry esiintyi demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa heinäkuussa.Shawn Thew / EPA

Hollywood ei ratkaise vaalia

Julkkisten osallistumisella presidenttiehdokkaan vaalityöhön on pitkä historia Yhdysvalloissa. Yksi ensimmäisistä kampanjointiin osallistuneista julkkiksista oli kaikkien aikojen suurimpiin baseball-tähtiin lukeutuva Babe Ruth. Ruth kieltäytyi poseeraamasta republikaanien ehdokkaan Herbert Hooverin kanssa vuoden 1928 presidentinvaalien aikaan. Samalla hän tokaisi kannattavansa demokraattien ehdokasta Al Smithiä.

Ruth viitoitti tietä tulevaan paitsi kannattamalla demokraatteja myös siinä, ettei hänen tukensa johtanut toivottuun lopputulokseen. Presidentiksi valittiin Hoover.

Babe Ruth
Babe RuthYhdysvaltain kongressin kirjasto

Julkkisten tuki ei ole ratkaissut yksiäkään Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Ainoana poikkeuksena vaalitutkijat pitävät vuoden 2008 demokraattien esivaalia. Tuolloin maan suosituin tv-kasvo Oprah Winfrey asettui tukemaan Barack Obamaa ja veti perässään valkoiset naisäänestäjät. Tämä oli kuolinisku ehdokkuutta tavoitelleelle Hillary Clintonille. Tällä kertaa Winfrey on Clintonin leirissä.

Jotain merkitystä julkkiskannattajilla silti on. He ovat usein tehokkaita rahan kerääjiä. Esimerkiksi viime vaaleissa näyttelijä George Clooney keräsi Obaman kampanjalle 15 miljoonaa dollaria.

Julkkisten arvellaan vaikuttavan myös nuorten äänestyskäyttäytymiseen. Kun näyttelijä Chrissy Teigen kävi twitterissä sanaharkkaa Donald Trumpin kanssa, saattoi sillä olla vaikutusta Teigenin ihailijoihin. Joukko Scarlett Johanssonin ja Robert Downey Jr:n kaltaisia Hollywood-tähtiä julkaisi hiljattain somevideon, jolla he pyrkivät herättelemään juuri nuoria äänestäjiä uurnille.

Oprah Winfrey ja Barack Obama
Oprah Winfrey ja Barack Obama Michael Reynolds / EPA

Julkkiskannattaja voi myös karkottaa äänestäjiä

Julkisuuden hallinta on kuitenkin aikamoista tasapainoilua myös Yhdysvalloissa. Viesti saattaa helposti kääntyä itseään vastaan. Kun koomikko Amy Schumer alkoi kesken show`n kehua Hillary Clintonia, osa yleisöstä poistui paikalta buuaten. Clinton mielletään vahvasti valtaeliitin edustajaksi, johon myös supertähdet helposti lasketaan. Yhdysvalloissa tunnetaan laajaa vastenmielisyyttä eliittiä kohtaan. Niinpä liian läheinen hengailu tähtien kanssa aiheuttaa todennäköisesti myös ärtymystä äänestäjissä.

Oma erityispiirre tämän kertaisessa presidentinvaalissa on se, että molemmat ehdokkaat ovat itsekin supertähtiä. Etenkin Donald Trump tuntuu ajattelevan, ettei hän tarvitse tähtigalleriaa vauhdittamaan kampanjaansa - onhan hän itse julkkiksista suurin. Rahaa Trumpilla on tunnetusti tarpeeksi kampanjan kustannuksiin ja itsetuntokin sitä luokkaa, ettei hän tarvitse ketään rinnalleen egoaan korostamaan.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 93261

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>