Rakastuminen tuntuu niin mahtavalta, että sen haluaa kokea aina vain uudelleen. Tämä on tunnistettava ilmiö, sanoo kajaanilainen pari- ja seksuaaliterapeutti Sanna Vesterinen.
– Ihminen voi rakastua rakastumisen tunteeseen, koska siitä tulee mieletön hormonaalinen ryöppy. Tai itse asiassa rakastuminen ei ole pelkästään tunne, vaan se on vietti.
Vesterisen mukaan rakastumiseen voi liittyä esimerkiksi pakonomaisia ajatuksia, jolloin ihminen ei voi keskittyä mihinkään muuhun.
– Tutkimusten mukaan rakastuminen laantuu jossakin vaiheessa. Tällainen ihminen ei välttämättä hyväksy sitä, että tunnemaailma tasaantuu, vaan hän haluaisi olla koko ajan hypetyksen tilassa, Vesterinen sanoo.
Se todellakin on hyvin erikoinen tila ihmisessä, kun hän on rakastunut. Sanna Vesterinen
Rakastuminen tuottaa mielihyvää, mistä voi tulla riippuvaiseksi, Vesterinen sanoo. Tämä voi näkyä esimerkiksi vahingollisina elämänvalintoina.
– Jos on rakastunut rakastumiseen, niin voi olla, että on vaikea lopettaa itselleen vahingollisia suhteita. Suhteessa voi olla esimerkiksi väkivaltaa tai sairaalloista mustasukkaisuutta, mutta ihminen jotenkin ripustautuu siihen suhteeseen, koska se on hänelle pakkomielle.
"Kuumottavat" kohdat aivoissa
Rakastumista on Vesterisen mukaan tutkittu entistä enemmän, koska rakkaus kiinnostaa. Hän nostaa tutkijoista esille yhdysvaltalaisen kirjailijan ja antropologin Helen Fisherin, jonka luennot ovat verkossa kaikkien saatavilla.
– He ovat kuvanneet rakastuneen ihmisen aivoja ja löytäneet sieltä aivojen syvistä osista kuumottavat kohdat. Kun ihminen on vietin vallassa, hän ei välttämättä pysty käyttämään loogista ajattelua eli otsalohkoaan. Se todellakin on hyvin erikoinen tila ihmisessä, kun hän on rakastunut. Vesterinen naurahtaa.

Rakkaus ryöpsäyttelee aivoihin hormoneja ja välittäjäaineita, jotka saavat aikaan ekstaasin kaltaisen hyvänolon tunteen. Rakastumiseen jää koukkuun, koska alkuhuuma halutaan kokea uudelleen, sanoo pari- ja seksuaaliterapeutti Sanna Vesterinen.
– Rakastunut ajattelee koko ajan vain sitä rakkautensa kohdetta, ja elämä on mielekästä. Jos tunteen kokeminen muuttuu pakonomaiseksi, se ei ole enää tervettä. Ihmisen psyyke ei kestä jatkuvaa intohimoista huumaa, koska ihmistä ei ole rakennettu niin, että elimistössä olisi koko ajan ikään kuin stressaantunut olotila.
Itsensä tunteminen on tärkeää
Toiset meistä rakastuvat tulisesti, toiset maltillisemmin. Toiset rakastuvat monta kertaa, toiset eivät koskaan. Kuinka vaikea on itse huomata, että on rakastunut rakastumiseen?
– Se riippuu ihmisestä, pystyykö hän tunnistamaan sen. Jos rakastuminen on siellä viettielämässä ja hormonimyrskyssä, niin voi olla, että ihmisen on hieman vaikeampi tunnistaa, missä kohtaa rakastumisessa ja rakkauden huumassa on menossa, Vesterinen pohtii.
Ihminen voi rakastua rakastumisen tunteeseen, koska siitä tulee mieletön hormonaalinen ryöppy. Sanna Vesterinen
Tutkimusten mukaan rakastuminen kestää 12–18 kuukautta, mutta siinäkin voi olla hyvin yksilöllisiä eroja, Vesterinen sanoo. Hänen mukaansa tärkeintä olisi pysähtyä, miettiä omia uskomuksia, mahdollisia virheellisiä tulkintoja ja käsitellä omia tunteita.
– Voi miettiä esimerkiksi omia lapsuuden ja nuoruuden kokemuksia, että pyrkiikö rakastumalla laastaroimaan jotain sellaista, joka on käsittelemättä. Usein voi myös olla, että flirtti ja seksuaalinen mielihyvä sekoitetaan rakkauden tunteisiin. Silloin kannattaa pohtia sitä, että erottelee näitä asioita, eikä sekoita niitä niin, että on itsekin ihan rakkaudesta sekaisin.

– Sarjarakastuja voi ajatella, että elämä menee hukkaan, jos ei ole rakastunut ihmissuhteessa. Myös sen äärelle kannattaa pysähtyä, että uskaltaisi kokea yksin olemisen ja löytää myös siitä hyviä puolia. Silloin voi puntaroida tarkemmin, lähteekö suhteeseen vai ei. Tulee siis tietoisemmaksi niistä mekanismeista, joilla valitsee kumppaneita, Vesterinen jatkaa.
"Ihmiset ovat valmiita tekemään ällistyttäviä temppuja"
Tänä päivänä "sen oikean" etsiminen on aikaisempaa helpompaa, sillä mahdollista elämänkumppania voi etsiä erilaisilla sovelluksilla. Uuden tuttavuuden perässä voidaan matkustaa toiselle puolelle maata tai jopa maailman toiselle puolelle.
– Ihmiset ovat valmiita tekemään ällistyttäviä temppuja ja se liittyy juuri siihen rakastumisen alkuhuumaan. Toisaalta tiedän omasta tuttavapiiristänikin, että ystävieni lapset ovat päättäneet käydä esimerkiksi Tinder-treffeillä, joiden aika on rajattu puolesta tunnista tuntiin.
Flirtti ja seksuaalinen mielihyvä sekoitetaan rakkauden tunteisiin. Sanna Vesterinen
– Treffeillä halutaan tutustua uusiin ihmisiin ja antaa mahdollisuuksia. Nykyisinhän baareissa ei enää tutustuta toisiin ihmisiin, vaan siellä ollaan kaveriporukassa. Maailma on muuttunut myös sovellusten kautta, Vesterinen lisää.
Vesterisen mukaan useimmilla ihmisillä on halu turvallisuuteen. Rakkaus siis muuttaa muotoaan, ja rakastuminen muuttuu rakastamiseksi.
– Se tuo tullessaan hyvänolon tunnetta, turvaa ja luottamusta, jos suhteessa on luottamusta. Eli tilalle tulee jotain muuta, joka on myös hyvää.