Suomen Taksiliitto selvitti turvallisuusalan yhtiöllä kilpailijan, kyytipalvelu Uberin kuljettajien henkilöllisyyksiä ja heidän taustojaan. Tämän jälkeen Helsingin poliisi sai yllätyspostia: Gothia Protection Group luovutti kerätyt tiedot todisteineen loppukesästä poliisille.
Taksiliitto on vastustanut voimakkaasti eri keinoin Uberin toimintaa Suomessa. Uber sanoo vastineessaan, että Taksiliiton palkkaama turvallisuusyhtiö jahtaa kyseenalaisin keinoin Uber-kuljettajia.
Rikoskomisario Pekka Seppälän mukaan heillä on ollut tutkittavana yli 200 Uber-kuljettajaa epäiltynä luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta. Puolet näistä tapauksista on peräisin Taksiliiton tilaamasta selvityksestä.
Poliisi on tilannut pankeilta tilitietoja, joista on poimittu ja laskettu yhteen Uberin maksamat palkkiot. Pekka Seppälä, Helsingin poliisi
Tutkinnanjohtaja Seppälä kiistää, että kyseessä olisi "valmis paketti". Poliisi suorittaa jokaisen kuljettajan kohdalla normaalin esitutkinnan, jossa selvitetään, pystytäänkö kuljettaja tunnistamaan varmasti, ja täyttyvätkö rikoksen tunnusmerkit.
– Poliisinhan pitää hankkia näyttö, että kyse on ollut ammattimaisesta taksiliikenteen harjoittamisesta. Epäillyllä on oikeus olla edesauttamatta tutkintaa, joten käytännössä poliisi on joutunut tilaamaan pankeilta tilitietoja, joista on poimittu ja laskettu yhteen Uberin maksamat palkkiot, Seppälä kertoo.
Seppälän mukaan epäillyt ovat pääsääntöisesti myöntäneet kuulustelussa ajaneensa Uberia, mutta kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Gothian luovuttamien Uber-kuljettajien kuulustelut tulevat jatkumaan kevääseen asti. Seppälä kertoo, että suurin osa heidän tutkimistaan kuljettajista on ulkomaalaistaustaisia, ja juttujen esitutkinnassa on tarvittu paljon tulkkien apua. Heikko suomen kielen taito voi vaikeuttaa taksialaa koskevan sääntelyn ymmärtämistä.
Rikoskomisario arvioi, että kaikkien 200 jutun rikoshyöty eli Uberin palkkioiden yhteissumma tulee nousemaan puolestatoista kahteen miljoonaan euroon.
Rikostuomiolla ei asiaa taksin rattiin

Uber kertoo tarkastavansa kuljettajiensa rikosrekisterin ja ajoneuvojen tiedot huolellisesti. Taksiliiton toimitusjohtajan Timo Koskisen mukaan selvityksen tulokset osoittavat, ettei näin ole.
– Merkittävä joukko näistä kuljettajista oli syyllistynyt rikoksiin. Siellä oli ihan vakaviakin rikoksia, kuten ryöstö, huumausainerikos ja maksuvälinepetos. Sitten oli liikennerikkomuksia kuten ajo-oikeudetta ajamisia. Kuulostaa erityisen huolestuttavalta, että ilman ajokorttia ajetaan, Koskinen sanoo.
Hän kertoo, että vastaava selvitys tehtiin Ruotsissa, ja siellä tulokset olivat samansuuntaisia. Asiasta uutisoi keväällä Dagens Nyheter.
Gothia Protection Groupin työntekijät ajoivat kesällä pääkaupunkiseudulla 111 Uber-kyytiä. 90 tapauksessa kuljettajan henkilöllisyys tunnistettiin, ilmenee Ylen saamasta selvityksestä. Tämän jälkeen tunnistettujen henkilöiden tuomioista tilattiin tiedot.
Gothian keräämien tietojen mukaan 19 eri kuljettajalta löytyi rikostuomioita. Kaikkien tunnistettujen kuskien rikostaustasta ei saatu kattavaa tietoa, koska osa pääkaupunkiseudun poliisilaitoksista kieltäytyi luovuttamasta tietoja.
Rikoksista tuomitut eivät saisi ammattiliikenteeseen vaadittavaa taksilupaa, Timo Koskinen painottaa. Liikennekaarta ollaan parhaillaan uudistamassa, ja taksialan sääntelyä purkamassa, mutta taksiliikenteen harjoittamiseen tarvittaisiin edelleen lupa.
Aivan nuhteettomia eivät ole ammattikuljettajatkaan. Suomessa on tällä hetkellä voimassa noin 9 700 taksin liikennelupaa ja yli 30 000 taksin kuljetuslupaa. Liikennelupia on peruttu rikossyistä kahdeksan kappaletta kolmen vuoden sisään. Talousvaikeudet ovat vieneet samaan aikaan noin 45 lupaa vuosittain. Taksin ajolupia taas on peruttu tänä vuonna eri syistä noin 350.
Myös ajoneuvoissa epäselvyyksiä
Jos Taksiliitto kertoo tarkemmin väitetyistä ongelmakohdista, niin ilman muuta haluamme selvittää ne. Oliver Carrà, Uber
Gothia Protection Group selvitti samalla myös Uber-kuljettajien autoihin liittyviä ongelmia. Kaikki kyydeissä käytetyt ajoneuvot oli vakuutettu yksityiskäyttöön, joten niillä ei ollut ammattiliikenteen vastuuvakuutuksia.
Noin 60 prosenttia ajoneuvoista oli rahoitusyhtiöiden omistamia. Tämä voi tarkoittaa, että niiden rahoitusperusteet on laskettu yksityiskäyttöön, ei ammattiliikenteeseen.
Neljässä tapauksessa kuljettajan käyttämä auto oli selvityshetkellä ajokiellossa ajoneuvoveron tai katsastuksen laiminlyömisen takia.
Uber: Haluamme selvittää ongelmakohdat
Yle tavoitteli Uberin johtoa kommentoimaan Taksiliiton selvityksen tietoja. Yhtiö ei halunnut antaa haastattelua, mutta Uberin Pohjoismaiden viestinnästä vastaava Oliver Carrà kommentoi selvitystä sähköpostilla.
Yle lähetti selvityksen päälöydökset Uberille, ja kysyi, tarkastavatko he kuljettajiensa rikostuomiot ja ajoneuvojen tiedot säännöllisin väliajoin.
Carrà korostaa, että jokainen kuljettaja käy läpi taustaselvityksen ja toimittaa Uberille tiedot ajokortistaan, ajoneuvostaan ja vakuutuksistaan. Yhtiö ei vastannut kysymykseen, tarkastetaanko kuljettajien taustat määräajoin.
Carràn mielestä on valitettavaa, että Taksiliitto on palkannut yksityisen turvallisuusyhtiön, joka kyseenalaisin keinoin kaivaa henkilötietoja ja jahtaa Uber-kuljettajia.
Hän kirjoittaa myös, että on hankalaa kommentoida tarkemmin Taksiliiton tutkimusta näkemättä sen sisältämiä väitteitä. Uber on kuitenkin valmis selvittämään väitetyt ongelmakohdat, jos Taksiliitto niistä heille tarkemmin kertoo, Carrà vakuuttaa.