Irakilainen kansallisen sinfonian alttoviulisti Samer Saad saapui 14 kuukautta sitten Suomeen turvapaikanhakijana. Taso-sinfoniaorkesterissa nykyään soittava muusikko on alkanut opetella suomea, treenata orkesterissa ja elää arkielämää. Samer Saadin mukaan Suomi soi hänen sielussaan.
– Irakissa en laulanut, mutta olen yllättänyt itsenikin laulamalla ja jopa suomeksi, kielellä, joka ei ole oma äidinkieleni. Suomi on sydämessäni.
Maahanmuuttovirasto antoi ymmärtää kielteisessä päätöksessään, että jos muusikko vaihtaa ammattiaan, hän on turvassa. Samer Saad ihmettelee päätöstä, koska musiikki ei hänelle ole harrastus, vaan työ.
– Opiskellut musiikkia 8 vuotta, olin musiikinopettaja ja töissä muusikkona yli 20 vuotta. Onko kohtuullista vaatia muusikkoa vaihtamaan ammattiaan? Mitä tekisin? Ja laitettaisiinko vaikka Tampereen Filharmonian suomalainen viulisti vaihtamaan ammattiaan?
Hallinto-oikeuden päätöstä odotetaan noin puolen vuoden kuluttua. Samer Saad kokee, ettei hänellä ole vaihtoehtoja.
– Voin vain odottaa, elämä jatkuu täällä. Musiikki on sieluni, tunteeni ja ilma jota hengitän, osa persoonaani. Jos jätän sieluni, kuolen. En voi jättää musiikkia.
Samer Saad ei halua ajatella mahdollista maasta lähtöä.
– Mihin lähden, Irakiin? En voi lähteä. Suomi on kaunis maa, mukavia ihmisiä. Ehken saanut ensimmäisellä kerralla reilua päätöstä, mutta luotan oikeuslaitokseen ja siihen, että hallinto-oikeus tekee oikeudenmukaisen päätöksen.