Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91527

Vuoden turhaketta vähennetään kaupoista – lisää muutoksia vuodenvaihteen jälkeen

$
0
0

Suurten kauppaketjujen sitoutuminen muovikassisopimukseen alkaa jo näkyä kauppojen kassoilla. Erilaisten kassien valikoima on kasvanut. Pian kassoilla ilmaiseksi jaettavat ohuet hedelmäpussit häviävät kokonaan. Osa kuluttajista on pannut muutokset merkille.

– Kestokasseja me on ostettu. Ne ovat hyviä. Se on tietoinen valinta. Muovikassit eivät tee hyvää luonnolle. Parempi, ettei niitä hirveesti käytetä, kertoo lahtelainen Jari Peltola.

Kestokassien kysyntä on kasvussa, kerrotaan lahtelaisesta Launeen K-Citymarketista. S-ryhmä vahvistaa ilmiön.

– Kestokassien myynnissä on tänä vuonna 30 prosentin kasvu. Aiemmin niitä on myyty noin miljoona vuodessa, sanoo S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.

Ilmaiset pussit häviämässä

Ympäristöliitto ja Kaupan liitto allekirjoittivat sopimuksen muovikassien vähentämisestä lokakuun lopussa. Mukana kampanjassa ovat Kesko, Lidl, S-ryhmä, Stockmann ja Tokmanni. Ketjut ovat jo ryhtyneet toimiin ja vuodenvaihteen jälkeen luvassa on isoja muutoksia.

Kesko kertoo, että muovikasseista tulee maksullisia vuoden alussa kaikissa ruokakaupoissa, ketjun rautakaupoissa, maatalous- ja konekaupoissa sekä huonekalukaupoissa. Ohuista pikkupusseista kassalinjastoilla luovutaan ensi vuoden aikana. Myös Tokmanni ja Stockmanni Herkku aikovat poistaa pikkupussit kassoilta heti alkuvuodesta.

– Erittäin kevyet muoviset kantokassit eli niin sanotut hedelmäpussit eivät kuulu silloinsopimuksen piiriin. Kun niitä tarvitaan hygieniasyistä tai kun niitä käytetään irtomyynnissä olevien elintarvikkeiden kuluttajapakkauksina, linjaa asiantuntija Marja Ola Kaupan liitosta.

Useimmat kaupat tarjoavat biohajoavien ja kestokassien lisäksi esimerkiksi kangas- ja juuttikestokasseja vaihtoehtona muoviselle. Myös Lidl kertoo laajentaneensa pussivalikoimaansa kassoilla ja etsivänsä hedelmäpusseille vaihtoehtoja. Lisäksi Lidlin kaupoissa on muovinkeräyspisteitä.

Stockan Herkuissa ja useissa S-ryhmän kaupoissa hedelmä- ja vihannesosastoille on tarjolla myös biohajoavia pusseja.

Ketjuista kerrotaan, että asiakkaiden valintoihin pyritään vaikuttamaan myös hinnoittelulla.

Muovipussi pitää vielä pintansa

Kun tällä hetkellä jokainen suomalainen käyttää vuodessa keskimäärin 55 muovipussia niin vuonna 2025 muovipussien määrän tulisi olla korkeintaan 40 henkilöä kohden vuodessa. Paperipussien kysyntä on paikoin jopa vähentynyt.

Esimerkiksi Launeen K-Citymarketissa perusmuovikassia myydään edelleen yli 80 prosenttia kaikista kasseista. Perinteinen muovikassi pitää pintansa osin siksi, että se kestää paperipussia paremmin uusiokäyttöä.

– Muovipussi tulee usein napattua. Niitä voi edelleen jatkokäyttää, esimerkiksi roskapussina, selittää hollolalainen Marjo Tilder valintaansa lahtelaismarketin kassalla.

Muovipussien myynnin vähenemisellä on kääntöpuolensa.

– Roskapussien kysyntä on nyt kasvussa enemmän mitä muu myynti. Ihmiset tarvitsevat jonkun kassin, mihin roskat laittaa, muistuttaa S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.

Muuhun Eurooppaan verrattuna Suomessaa ollaan kuitenkin pitkällä.

– Me olemme EU:ssa tällainen mallioppilas. Meillä näitä kasseja käytetään vuosittain vähiten. Lisäksi me käytämme niitä vielä uudelleen, mikä tietysti on järkevää, muistuttaa asiantuntija Marja Ola Kaupan liitosta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 91527

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>