Japani kutsuu kotiin Etelä-Korean suurlähettiläänsä vastalauseena kiistassa niin sanotuista lohtunaisista. Japania suututtaa patsas, joka pystytettiin viime viikolla maan konsulaatin eteen Busanin kaupungissa Etelä-Koreassa.
Patsas symboloi naisia, jotka pakotettiin työskentelemään japanilaisten sotilaiden seksiorjina toisen maailmansodan aikaan. Suurin osa prostituutioon pakotetuista oli korealaisia, mutta joukossa oli naisia myös muista Aasian maista.
Valtiosihteeri Yoshihide Suga sanoi toimittajille Tokiossa, että patsas rikkoo sopimusta, jonka Japani ja Etelä-Korea ovat kiistassa solmineet.
– Tällä ei ole myönteinen vaikutus Japanin ja Etelä-Korean suhteisiin, Suga sanoi.
Sugan mukaan Japani vetää tilapäisesti kotiin sekä suurlähettilään että Busanin pääkonsulin. Lisäksi talousyhteistyötä koskevia neuvotteluita jäädytetään.
Etelä-Korean ulkoministeriö sanoo Japanin päätöstä valitettavaksi.
Kiista seksiorjista sai pisteen – vai saiko?
Kiista naisten kohtelusta on hiertänyt Japanin ja Etelä-Korean välejä vuosikausia. Vuoden 2015 lopulla maat sanoivat pääseensä sopimukseen, jonka myötä asian toivottiin olevan loppuunkäsitelty.
Tuolloin Japanin ja Etelä-Korean ulkoministerit kertoivat, että Japanin pääministeri Shinzo Abe pyytää seksiorjiksi pakotetuilta naisilta kirjeitse anteeksi, ja Japani antaa miljardi jeniä heidän avukseen perustettavaan rahastoon.
Monet eteläkorealaiset aktivistit kuitenkin vastustavat sopimusta. Arvostelijoiden mukaan sopimusta tehtäessä ei kuultu uhreja, eivätkä uhrit saa sopimuksen myötä suoria korvauksia.
Busanin patsas pystytettiinkin protestina sopimuksen vuosipäivänä. Poliisi poisti sen, mutta paikallisviranomaiset sallivat myöhemmin patsaan palauttamisen paikoilleen.
Etelä-Koreassa patsas ei ole ainoa laatuaan. Pääkaupungissa Soulissa Japanin suurlähetystön edessä on ollut vastaava vuodesta 2011.
Arviot japanilaissotilaiden niin sanottujen lohtunaisten määrästä vaihtelevat. Eteläkorealaisten aktivistien mukaan korealaisia uhreja olisi ollut jopa 200 000. Asiasta julkisesti puhuneita eteläkorealaisnaisia on elossa alle 50.
Lähteet: AP, Reuters