Saksalaisten lehtitietojen mukaan noin 40 turkkilaissotilasta, jotka ovat olleet sijoitettuna Naton Saksassa oleviin tukikohtiin, hakee turvapaikkaa. Spiegel-lehden ja ARD-yleisradioyhtiön mukaan valtaosa heistä on korkea-arvoisia upseereita.
Turvapaikkahakemusten julkitulo on kiusallista liittokansleri Angela Merkelille. Hän matkustaa torstaina Turkkiin ja tapaa muun muassa maan presidentin Recep Tayyip Erdoganin.
Saksan siirtolais-ja pakolaisviraston mukaan turkkilaissotilaiden turvapaikkahakemukset käsitellään tavalliseen tapaan. Saksan perustuslain mukaan poliittisista syistä vainotuilla on oikeus turvapaikkaan.
Saksan parlamentin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen sanoo, että turvapaikkapäätöksissä ei voida ottaa huomioon poliittisia näkökulmia. Sotilaat pelkäävät joutuvansa Turkissa vankilaan, jos heidät lähetetään takaisin.
Saksan ja Turkin suhteet ovat olleet jo kuukausien ajan jännittyneet. Vuonna 2016 Turkki hermostui, kun saksalainen TV-satiirikko pilkkasi Erdogania ja kun liittopäivät tunnusti armenialaisten joukkomurhan kansanmurhaksi.
Turkki uhkasi eilen perjantaina purkaa EU:n kanssa tekemänsä maahanmuuttosopimuksen, koska Kreikka kieltäytyy luovuttamasta turvapaikkaa hakeneita turkkilaissotilaita. Turkki vaatii Kreikkaa harkitsemaan uudelleen päätöstään.
Kreikan korkein oikeus päätti torstaina olla luovuttamatta kahdeksaa sotilasta, jotka ovat hakenee turvapaikkaa Kreikasta. Sotilaat pakenivat Kreikkaan epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen viime vuonna. Turkki on pyytänyt kaksi kertaa virallisesti sotilaiden palauttamista.