– Mielenkiintoista, että mauttomana pidetään jotain, joka on oikeasti tapahtunut.
Kolikkokohun keskelle joutunut suunnittelija Ilkka Suppanen on pettynyt, jos hänen suunnittelemansa juhlarahasarja jää julkaisematta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo piti kansalaissota-aiheista kolikkoa mauttomana ja toivoi, että se vedetään pois.
– En ole tavannut herra Orpoa, mutta ajattelen, että tämä olisi sulka hänen hattuunsa. Että hänen ministerikaudellaan julkaistaan kolikkosarja, jossa ei pelkästään juhlita itsenäisyyttä, vaan uskalletaan käsitellä myös vaikeita asioita.
Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin muotoilijoihin lukeutuva Ilkka Suppanen selittää, kuinka hän päätyi suunnittelemaan itsenäisyyden juhlarahasarjaa.
– Rahapaja otti yhteyttä ja pyysi ehdotuksen viiden rahan sarjasta. Kukin kolikko kuvaisi 20 vuoden periodein Suomen satavuotista itsenäisyyttä.
Suppasen mukaan kolikkosarja syntyi nopeasti.
– Sarjan ideana oli kolikon kaksi puolta. Se, että kullakin aikakaudella on saavutuksensa, mutta myös haasteensa. Mielestäni itsenäisen Suomen alkuvuosien merkittävin haaste oli kansalaissota.
Toinenkin dramaattinen kuva
Ilkka Suppanen sanoo hyödyntäneensä kolikossa Työväenarkistossa olevaa valokuvaa.
– Kansalaissodassa teloitettiin paljon ihmisiä, puolin ja toisin. Halusin kuvata sodan tätä puolta. Työväenarkistosta löytynyt kuva on mielestäni paras ja rehellisin kuva tästä teemasta.
– Kolikossa kuva-ala on tietysti myös hyvin pieni, joten kuvan täytyy olla selkeä, jotta sen voi ymmärtää.
Suppanen sanoo, ettei hän kiinnittänyt kolikkoa suunnitellessaan huomiota siihen, kuka on kuvan teloittaja ja kuka teloitettava.
– Kolikon kannalta olennaista on kuvata sotaa. En ollut tietoinen siitä, kumpi kuvassa ampuu. Nyt olen kuullut, että he olivat valkoisia.
Suppasen mukaan kolikon kuva ei herättänyt suunnitteluvaiheessa protesteja tai edes keskustelua.
– Kolikkosarjan muissakin kuvissa on ihmisiä, jotka eivät hymyile, jotka ovat keskellä vaikeuksia.
Yhdessä sarjan kolikoista kuvataan Syyriasta paennutta ja Välimereen hukkunutta pikkupoikaa ja avustustyöntekijää. Myös tuo kuva perustuu valokuvaan.
– Siinä kolikossa olennaista on auttaja, ei hukkunut pikkupoika. Halusin tuoda esille sen, että Suomi on osa globaalia maailmaa ja sen ongelmat heijastuvat meillekin.