Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 91472

Ruuhkaa Kiinan muurilla – Näin käy kun 600 miljoonaa kiinalaista lähtee yhtä aikaa lomalle

$
0
0

Eteläkiinalaisesta Shenzhenistä saapunut Qian Xuru päivittelee tungosta Kiinan muurilla.

– Täällä on ruuhkaista, mutta halusin silti nähdä historiallisen pääkaupunkimme. Kiinan muuri on pakollinen nähtävä, Qian sanoo.

Niin ajattelee moni muukin. Niinpä jopa 80 000 ihmistä päivässä on tällä viikolla ostanut pääsylipun Kiinan muurille Badalingissa Pekingin luoteispuolella.

Qian Xuru.
Qian Xurulle ruuhkalla ei ollut suurta väliä. Tärkeämpää oli Kiinan muurin näkeminen.Mika Mäkeläinen / Yle

Kaikkia väenpaljous ei haittaa.

– Minusta on vain hauskaa olla suuressa joukossa. Olisi paljon tylsempää, jos ihmisiä olisi vähemmän, sanoo Shenyangista kotoisin oleva nuori nainen Li Na.

Jopa hän katsoo kuitenkin epäuskoisena muuria pitkin etenevää väkijoukkoa.

– Toivottavasti ihmisiä ei ole niin paljon, ettei pystyisi enää liikkumaan.

Kun kaikki haluavat muurille samaan aikaan, tuloksena on armoton ruuhka sekä perillä että matkalla muurille.

Normaalisti 70 kilometrin matka Pekingistä Badalingiin kestää puolitoista tuntia, nyt jonoissa on joutunut köröttelemään jopa neljä tuntia. Jos perillä haluaa välttyä kiipeämiseltä, köysirataan pitää jonottaa pari tuntia.

Joka toinen kiinalainen lähti lomalle

Kiinalaisten matkailu on noussut uuteen ennätykseen. Viranomaisten arvioiden mukaan lokakuun ensimmäisellä viikolla matkoilla on yhteensä 589 miljoonaa kiinalaista, mikä on enemmän kuin koskaan ennen.

Viime vuoden vastaavasta ajankohdasta turistien määrä on kasvanut 12 prosenttia. Lokakuun ensimmäisenä vietetystä Kiinan kansallispäivästä alkanut viikko on kiinalaisten suosituin lomaviikko.

Useimmille kiinalaisille tämä niin sanottu kultainen viikko on myös ainoa tilaisuus matkailla turistina. Monilla on vuodessa vain kaksi lomaviikkoa, joista toinen – kiinalainen uusivuosi – käytetään perinteen mukaan siihen, että palataan kotikonnuille sukuloimaan.

Ruuhkaa muurilla.
Kuluvalla viikolla Kiinan muurilla on kulkenut jopa 80 000 ihmistä päivässä.Mika Mäkeläinen / Yle

Matkailutulot 65 miljardia euroa viikossa

Kiinan hallitus on halunnut edistää kotimaanmatkailua osana talouden rakennemuutosta. Teollisuustuotannon kasvu on hiipunut, ja talouskasvuun haetaan nyt vauhtia palveluista kuten matkailusta.

Kiinassa käytetään kotimaanmatkailuun virallisen arvion mukaan tällä viikolla 65 miljardia euroa. Se on yli 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Matkailutulot kasvavat tuplasti nopeammin kuin maan talouskasvu keskimäärin.

Kotimaan matkailu on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Ulkomaanmatkat ovat paljon harvinaisempia, mutta niitäkin kiinalaiset tekivät viime vuonna yli sata miljoonaa. Kultaisen viikon suosituimpia kohteita on Thaimaa, jonne on matkustanut viikon kuluessa 220 000 kiinalaista.

Kiinalaisturistien ulkomaanmatkailu on kuitenkin altis poliittisille suhdanteille. Taiwanissa kiinalaisia matkailijoita on tällä viikolla vain 30 000, mikä on 50 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Syynä on Taiwanin ja Manner-Kiinan tulehtunut suhde sen jälkeen kun Taiwanin presidentiksi nousi Kiinaan kriittisesti suhtautuva Tsai Ing-wen.

Kiinalaisturistien määrä on laskenut myös Hongkongissa, jossa itsenäisyysmieliset ehdokkaat saivat ensimmäistä kertaa ehdokkaitaan parlamenttiin kuukauden takaisissa vaaleissa.

Ruuhkaa muurilla.
Matkailutulot kasvavat Kiinassa selvästi muuta taloutta ripeämmin.Mika Mäkeläinen / Yle

"Ei ole sankari, jos ei ole käynyt Kiinan muurilla"

Kiinassa kotimaanmatkailun edellytyksiä on parannettu kaavoituksella ja liikenneinvestoinneilla, mutta matkailun keskittyminen kultaiseen viikkoon on ongelma. Lentokentät, rautatieasemat ja maantiet ovat ruuhkautuneet.

Lomaviikon ensimmäisenä päivänä rautateillä oli liikenteessä yli 500 ylimääräistä junaa ja päivän aikana raiteilla matkusti yli 14 miljoonaa ihmistä.

Maanteille houkuttelee puolestaan se, ettei kansallisina vapaapäivinä peritä tietulleja.

Zhang Cunyang.
Kiinan muurille pääseminen oli yksi Zhang Cunyangin lapsuuden unelmista.Mika Mäkeläinen / Yle

Tungoksesta huolimatta kiinalaiset ovat innoissaan päästessään käymään maan kuuluisimmissa turistikohteissa.

– Meillä on sanonta, jonka mukaan ei ole sankari, jos ei ole käynyt Kiinan muurilla. Nyt kun pääsin käymään täällä tyttöystäväni kanssa, olen toteuttanut yhden lapsuuteni unelmista, sanoo Zhang Cunyang Kiinan muurilla Badalingissa.

Vielä onnellisempi Zhang on, jos pääsee muurilta myös pois.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 91472

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>