Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on valottanut Eurooppaa koskevia näkemyksiään kahdessa haastattelussa. Hän antoi tunnin haastattelun brittilehti The Timesille ja saksalaiselle Bildille New Yorkissa Trump Tower -pilvenpiirtäjässä. Alla poiminnat Trumpin ajatusten pääkohdista.
Merkelin pakolaispolitiikka sai moitteita
Trumpin läksytti Saksan liittokansleri Angela Merkeliä ja kuvasi tämän tehneen "katastrofaalisen virheen" avoimella turvapaikanhakijapolitiikalla. Trump mainitsi Merkelin päästäneen yli miljoona siirtolaista Saksaan ja moitti Merkelin käyttävän EU:ta välineenään.
Saksan sisäministeriön mukaan vuonna 2015 Saksaan tuli 890 000 uutta turvapaikanhakijaa. Viime vuonna luku oli enää 280 000. Sen sijaan uusia turvapaikkahakemuksia Saksa vastaanotti viime vuonna noin 750 000 mikä on 270 000 enemmän kuin vuonna 2015.
Trump uhkasi saksalaisia autonvalmistajia tuontitulleilla
Perjantaina virkaansa astuvalla Trumpilla oli huonoja uutisia Saksan autoteollisuudelle. Erityisohje suunnattiin BMW:lle, joka aikoo avata tuotantolinjan Meksikossa.
– BMW:lle sanon, että jos se perustaa tehtaan Meksikoon ja aikoo myydä autoja ilman 35 prosentin veroa Yhdysvaltoihin, niin tämän voi unohtaa, Trump totesi.
BMW vastaa tiedotteessaan, ettei aio muuttaa suunnitelmiaan. Kyseisten autojen tuotanto on suunnattu maailmanmarkkinoille. Meksikon tuotannon ohella BMW aikoo kasvattaa tuotantoaan myös Saksassa ja Kiinassa.
Brexitille satoi kiitosta, EU:lle arvostelua
Britannian pääministerin Theresa Mayn Trump sanoi haluavansa tavata heti, kun aloittaa presidentin toimessaan. Trump kertoi haluavansa solmia pikaisesti kauppasopimuksen Britannian kanssa. Hänen mukaansa brexitistä on muotoutumassa "hieno asia".
– Aiomme tehdä kovasti töitä, jotta saisimme sen tehdyksi nopeasti ja kunnolla. Tämä on hyväksi molemmille osapuolille, Trump sanoi.
Yhdysvaltain tuleva presidentti ennakoi muidenkin maiden eroavan EU:sta Britannian vanavedessä. Trump kuvasi siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden suuren määrän vahingoittaneen EU:ta syvästi.
– Ihmiset ja maat haluavat takaisin identiteettinsä ja Britannia halusi identiteettinsä takaisin.
– Rakastan Britanniaa, Trump hehkutti.
Trump myös yhdisti turvapaikanhakijoiden suuren määrän ja Britannian EU-eron toisiinsa.
– Uskon, että jos [EU-maita] ei olisi pakotettu ottamaan vastaan kaikkia pakolaisia ja kaikkia niitä ongelmia, joita siitä seuraa, en usko että brexit olisi tapahtunut, hän totesi.
Britannian punaisen ristin mukaan vuonna 2015 Britannia vastaanotti noin 38 000 turvapaikkahakemusta, kun Saksassa luku oli yli 430 000, Ruotsissa 163 000 ja Unkarissa 163 000. Britanniassa noin 45 prosenttia hakijoista sai turvapaikan.
Trump sitoi Venäjä-pakotteet ydinaseiden vähentämiseen
Venäjää Trump kommentoi sanomalla, että Venäjä-pakotteita voitaisiin poistaa, jos Venäjä vastakauppana suostuisi vähentämään ydinaseita.
– Heillä on pakotteita Venäjää vastaan. Katsotaan, voimmeko tehdä hyviä kauppoja Venäjän kanssa. Esimerkiksi mielestäni ydinaseiden määrää pitäisi vähentää merkittävästi, se olisi osa sitä, Trump sanoi.